avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1059 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... coasigurare de sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

coasigurare de sanatate

La intreprindere mi-au solicitat o declaratie a sotiei, in fata unui notar public ,cum ca nu are nici o sursa de venit .Nu de la fisc?!. Am primit la solicitarea mea, de la firma, o adeverinta in care figureaza sotia ca, coasigurat.Care sant pasii de urmat? Cu respect !.
Cel mai recent răspuns: biid , utilizator 19:57, 12 Noiembrie 2012
Dosarul trebuie să cuprindă următoarele: copii după cărţile de identitate ale asiguratului şi coasiguratului, un document în care coasiguratul trebuie să ateste gradul de rudenie cu persoana asigurată, copie certificat căsătorie , plus un act de la Administraţia Finaciară, în care să fie specificat că persoana coasigurată nu realizează venituri impozabile.Aceste acte se duc personal la CJAS.
Daca nu realizeaza venit, se completeaza si declaratia de persoana in intretinere a salariatului, pentru calcularea deducerii personale.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Follow us: Avocatnetro on Facebook

Ordinul 617/2007 :
ART. 20
(1) Dovada calitãţii de asigurat în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate se realizeazã printr-un document justificativ - adeverinţã, eliberat de CAS, potrivit fiecãrei categorii de persoane, pe baza urmãtoarelor documente:
.......
d) pentru soţul, soţia şi pãrinţii aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate: act de identitate, documente care sã ateste relaţia de rudenie sau cãsãtoria cu persoana asiguratã, declaraţie pe propria rãspundere din care sã rezulte cã nu realizeazã venituri proprii, precum şi o declaraţie pe propria rãspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declarã cã are în întreţinere persoana respectivã...........


Declaratia pe proprie raspundere se poate da si la notar. La alte locuri de munca se cere adeverinta de la Adm. financiara ca nu are venituri impozabile.
Faceti cum va cere la locul de munca, ca sa aveti adeverinta de coasigurat.
Multumesc, ana_cer.Am facut toate formalitatile,inclusiv declaratia in fata unui notar,am primit adeverinta de la firma in care sotia figureaza ca si coasigurat ,dar asistenta doctorului de familie a trimis-o, cu adeverrinta, la CAS pentru a primi alta adeverinta de coasigurat,de la CAS unde,dupa spusele asistentei,sant necesare aceleasi formalitati ...?!
Multumesc,BEN46. Atunci , de ce mi-au cerut aceleasi formalitati la firma si ulterior,dupa ce m-am conformat,mi-au eliberat o adeverinta in care sotia figura ca si coasigurat,dar care nu a fost luata in considerare de doctorul de familie,cerandumise aceeasi adeverinta de la CAS?.
Probabil ca inca nu figureaza coasigurat la casa de sanatate, pentru ca acest lucru se intampla doar dupa ce firma dvs. depune declaratia 112, ca a retinut asigurarea de sanatate, pana la data de 25 ale lunii.

@BEN46:
Daca nu realizeaza venit, se completeaza si declaratia de persoana in intretinere a salariatului, pentru calcularea deducerii personale.


Coasigurat poate fi sotul/sotia sau parintii, persoana declarata deja in intretinerea asiguratului (pentru deducere la impozit).

Ordinul 817/2007:

ART. 27
(1) Persoanele asigurate în baza art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din lege, respectiv soţul, soţia şi pãrinţii fãrã venituri proprii, aflate în întreţinerea unei persoane asigurate, denumite în continuare coasiguraţi, îşi pãstreazã calitatea de asigurat şi drepturile care decurg din aceasta numai în perioada în care persoana în a cãrei întreţinere se aflã are calitatea de asigurat.
(2) Coasiguraţii nu pot avea la rândul lor coasiguraţi în baza art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din lege.


Ultima modificare: Duminică, 11 Noiembrie 2012
ana-cer, moderator

Alte discuții în legătură

Asigurare de sanatate Dorin Padureanu Dorin Padureanu Daca sotia mea isi face asigurare de sanatate ( plateste lunar 50 lei,nu are venituri si nici eu ) pot beneficia eu si copilul meu de 20 de ani de ea. ... (vezi toată discuția)
Asigurare medicala kiyosaki kiyosaki Eu sunt angajat. Sotia nu lucreaza si vrea sa beneficieze de servicii medicale. Care sunt caile de a beneficia de servicii medicale in calitate de asigurat? (vezi toată discuția)
Cum obtin calitatea de coasigurat sanatate paulini_iolanda paulini_iolanda Sunt pensionara, iar mama mea nu are niciun venit, eu o intretin, dar nu locuim la aceeasi adresa. Pot sa o fac coasigurat? Ce acte sunt necesare? Multumesc (vezi toată discuția)