avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Intrebare despre obtinerea permisului pentru ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Intrebare despre obtinerea permisului pentru persoanele cu cazier

Buna seara
Am un prieten care in 2000 a fost condamnat pentru o fapta care nu are nici cea mai mica legatura cu infracţiuni legate de legislatia rutiera. De cativa ani, acest prieten incearca fara success sa obtina permisul de conducere.
Ultima data, saptamana trecuta, a luat sala cu brio si la traseu, dupa ce a condus ireprosabil, dl politist s-a uitat in dosar, a vazut ca are cazier si l-a picat pe motiv "a, ai cazier"
Prietenul meu conduce perfect si nu intelege de ce anume il pica de fiecare data fara nici o explicatie.

Intrebarea mea este ce anume s-ar putea face in acest caz? Nu mi se pare corect si sunt convinsa ca exista solutii.

Va multumesc foarte mult!

Crina

Daca examinatorul il pica examenul fara nicio baza legala, poate sa-l dea in judecata.
Daca este o legislatie in acest sens, nu o cunosc :)

Si daca a intrat la examenul la sala, inseamna ca nu exista o baza legala prin care se interzice persoanelor cu cazier sa conduca/obtina permis de conducere.
Spune-i prietenului tau sa-si caute un avocat si sa-i dea in judecata. Cere factura de la avocat,si pe vaza facturii poate sa ceara cheltuieli de judecata sau despagubire, nu stiu exact cum se procedeaza.
Bafta!
Buna seara.
Am fost condamnat la 5 luni de inchisoare cu suspendare pentru conducerea unui autoturism neinmatriculat si cu numere false pe drumurile publice.Stiu ca la sentinta cu suspendare trebuie sa treaca 1 an de zile pentru a putea redobandi permisul.Nu am stiut ca permisul meu este anulat pentru ca nu stiam ce fapta grava am comis.Am intrebat avocata inainte de proces si ea mi-a spus ca nu este cazul de anulat ci probabil de o amenda ( Afirmatie foarte falsa deoarece fapta a fost grava, si printre unele din cauza caruia iti anuleaza permisul). Eu nestiind ca permisul e anulat m-am pregatit la o scoala de soferi pentru a mai adauga cateva categorii la permis, respectiv C+E si D+E eu avand deja categoriile A si B. Cand m-am prezentat la DRPCIV pentru a sustine examenul teoretic, pe baza cazierului domnul de la ghiseu m-a intrebat ca ce am facut, mi-a explicat ca permisul meu este anulat si nu am dreptul sa dau decat dupa un an de cand a fost emisa sentinta definitiva.Asta in cazul redobandirii,dar cand am intrebat ca pentru alte categorii cand am dreptul sa dau examen, dansul mi-a spus ca doar dupa ce imi "curat" cazierul.Adica dupa 2 ani si 5 luni de cand a fost data sentinta definitiva.Pentru ca se mai adauga 2 ani pentru reabilitare.
Nu inteleg de ce am dreptul dupa 1 an de la sentinta definitiva sa redobandesc permisul ,dar alte categorii pe langa doar dupa ce imi fac reabilitare.Eu cred ca domnul respectiv m-a informat prost,pentru ca nu inteleg de ce nu am dreptul si la alte categorii din moment ce am dreptul la ce am avut inainte. Daca ma poate lamuri cineva as fi foarte recunoscator.

Va multumesc.
crina25 a scris:

Intrebarea mea este ce anume s-ar putea face in acest caz? Nu mi se pare corect si sunt convinsa ca exista solutii.

procedura de examinare ptr obtinerea permisului de conducere este reglementata de Ordinul MAI 268/2010.
faptul ca prietenul are cazier nu este motiv de respingere si poate depune o contestatie daca se considera nedreptatit in care se descrie situatia. la proba practica se intocmeste o fisa de catre examinator si in urma contestatiei poate afla motivele respingerii.

PaulGarda a scris:

ca nu inteleg de ce nu am dreptul si la alte categorii din moment ce am dreptul la ce am avut inainte.

ptr obtinerea noilor categorii la dosar trebuie depus permisul de conducere astfel incat numai
dupa ce redobanditi permisul de conducere puteti depune dosarul ptr sustinerea examenului in vederea obtinerii noilor categorii. vezi art. 34 alin. (3)

scoala este valabila 1 an de la finalizarea cursurilor.

HG1391-rauog195
Art. 33. – (1) Persoana care solicita examinarea în vederea obtinerii permisului de conducere trebuie sa îndeplineasca urmatoarele conditii:
a) sa aiba vârsta de cel putin 16 ani împliniti, pentru subcategoriile A1 si B1;
b) sa aiba vârsta de cel putin 18 ani împliniti, pentru categoriile A, B, BE, C1, C1E si Tr;
c) sa aiba vârsta de cel putin 21 de ani împliniti, pentru categoriile C, CE, D, DE, Tb si Tv, precum si subcategoriile D1 si D1E;
d) sa fie apta din punct de vedere medical pentru conducerea autovehiculelor din categoriile si subcategoriile pentru care solicita examinarea;
e) sa nu fi fost condamnata, prin hotarâre judecatoreasca ramasa definitiva, pentru o infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice sau de omor, lovire ori vatamare cauzatoare de moarte, vatamare corporala grava, tâlharie sau de furt al unui autovehicul;
f) în cazul în care a fost condamnata printr-o hotarâre judecatoreasca definitiva, pentru una din infractiunile prevazute la lit. e) sa faca dovada ca îndeplineste conditiile prevazute de art.116 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.195/2002, republicata pentru prezentarea la examen în vederea obtinerii unui nou permis de conducere.
g) sa fie apta din punct de vedere psihologic pentru a conduce autovehicule sat tramvaie pe drumurile publice.

Art. 34. – (1) Pentru programarea la examen în vederea obtinerii permisului de conducere, dosarul personal al solicitantului trebuie sa contina urmatoarele documente:
a) cererea-tip, semnata de solicitant;
b) fisa de scolarizare în care se consemneaza si avizul medicului „apt pentru conducerea vehiculelor” din categoria sau subcategoria pentru care se solicita examinarea. Fisa medicala se pastreaza la unitatea autorizata care a pregatit candidatul;
c) certificatul de cazier judiciar;
d) copia actului de identitate;
e) chitantele de plata a taxelor aferente obtinerii permisului de conducere.
(3) Titularul unui permis de conducere care solicita obtinerea de noi categorii sau subcategorii, trebuie sa depuna la dosarul de examinare, pe lânga documentele prevazute la alin.(1) si o copie a permisului de conducere.

Ordinul 268/2010 privind procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere
Art. 12. -
(4) In cazul depasirii termenului de un an de la data absolvirii scolii de pregatire a conducatorilor de autovehicule, examinarea pentru obtinerea permisului de conducere este conditionata de efectuarea unui nou curs de pregatire.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Noiembrie 2012
cyan, moderator
cyan a scris:

Stiu cum se procedeaza.Doar ca domnul de la ghiseu mi-a spus ca pentru alte categorii trebuie sa imi fac reabilitare,care nu o pot face numai dupa 2 ani si 5 luni, pe cand redobandirea o pot da dupa 1 an.
Dupa cum zice articolul 34 alin. 3, dupa ce imi redobandesc permisul si primesc cartela am dreptul sa dau si pentru alte categorii, atasand copia permisului.
Cazierul meu fiind patat cu o fapta penala in codul rutier, nu exista nici o restrictie in acest caz?
Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 15 Noiembrie 2012
Gabriela Mihai, Avocat
Paul cu tot respectul, te rog muta-te in threadul tau si lasa-ma si pe mine sa primesc un raspuns de la o persoana in masura sa imi spuna ce este de facut.
Ai respectul necesar si du-te si fa-ti threadul tau.
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Obtinere permis categ a. o lamurire as dori! vetx vetx Buna ziua In momentul de fata am permisul categ B anulat, hotararea a iesit ieri si e definitiva. Dupa ce am citit legislatia rutiera am observat ca ma pot ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat..posibila incriere la scoala...? monalisaalina monalisaalina As avea rugamintea sa ma lamuriti in urmatoarea situatie:o persoana posesoare de permis cat B inca ,il are suspendat pe o perioada de 4 luni,are dreptul de a ... (vezi toată discuția)
Drept inscriere examen auto JosefC JosefC Buna ziua.Am si eu cateva intrebari.Din cate am aflat de pe acest forum, dupa 1 an de la data pronuntarii sentintei civile, am dreptul sa dau din nou de ... (vezi toată discuția)