Buna ziua. Pentru a fi in legalitate, cate zile de concediu de odihna efectuate consecutiv trebuie sa-si ia un angajat pe an ? Care este prevederea actuala ?
Multumesc.
Art.148 C.mun.
(1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
(2) Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.
(3) Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) In cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) si (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia. (5) In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.
Multumesc pentru raspuns. Dar mai am o intrebare: ce se intampla in cazul in care am un angajat de la 01.10.2012 si el nu are dreptul la minim 10 zile de concediu de odihna ? Cum efectueaza el cele minim 10 zile de concediu de odihna neintrerupt pe anul 2012 ?
E urgent ! Va multumesc.
Daca este angajat de la 01.10.2012 salariatul va avea dreptul la concediul de odihna numai pentru perioada lucrata in 2012(oct-dec) si care banuiesc ca este mai mic de 10 zile lucratoare.
Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Potrivit art. 145 alin. (2) din Codul muncii republicat, durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul individual de munca cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
In speta, nu sunt aplicabile prevederile art.148 alin. ultim C.mun.
Concediu odihna
mariayacob
Buna ziua! Angajatorul meu sustine ca sunt obligata sa fac cererea de concediu pe minim 15 zile ideea este ca eu stiu ca cererea se face exact pe zilele in ... (vezi toată discuția)