avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Scutire impozit programator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Scutire impozit programator

Buna ziua,

As vrea sa va intreb daca este legal ca in momentul in care o firma face oferta de angajare, salariul net propus sa contina deja scutirea de impozit de 16%. In contractul de munca mi s-a specificat doar salariul net, iar pe fluturasul de salariu am impozit=0. Nu este normal ca oferta de salariu sa fie facuta pe impozit normal, iar diferenta de 16% sa se adauge la salariul de baza?

Multumesc anticipat,
Oana
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:36, 16 Noiembrie 2012
Salariul se negociaza ... daca , de exemplu, ati negociat un salariul net de 2000 lei , angajatorul este obligat sa vi-l acorde, indiferent daca beneficiati sau nu de scutire de impozit ... daca se negocia la salariul brut atunci altfel se punea problema.
Ultima modificare: Joi, 15 Noiembrie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
In general se negociaza netul la angajare. Legat de negocierea de brut cum sta situatia? Ati spus ca e alta situatie..
Daca se negociaza brutul , atunci cei 16% sunt regaisti in salariul net al angajatului ...
@oanasandu

Salariul de baza la angajare este exprimat in suma bruta si nu neta si acela este trecut si in c.i.m. Pe baza lui se fac retinerile legale.
Si salariul de baza minim pe tara garantat in plata este exprimat tot in suma bruta.

Impozitul de 16% se aplica asupra unei baze de impozitare obtinuta dupa operarea din salariul brut a retinerilor (CAS, CASS, somaj) si aplicarea cotei de deducere personala.

Acesta nu are cum sa fie regasit in salariul net ci este virat catre stat.
Faceti un calcul si o sa vedeti ca se regaseste in salariul net ... iar negocierea unui salariu se poate face si in suma neta ...

De exemplu, in speta, daca avem 2500 lei brut se opresc numai contributiile nu si impozitul de 16% .. in acest caz, acesta nu se vireaza la stat... asadar , salariul net = salariul brut - contributii

Alte discuții în legătură

Fluturas salariu R1984 R1984 Buna ziua, as dori sa stiu daca din salariul brut se opresc toate contributiile catre stat exemplu: CAS? S.au se opresc din salariul net? Eu am descoperit ... (vezi toată discuția)
Scutire de impozit adi0l adi0l Buna ziua, Lucrez in IT (diploma de inginer Poli - Calculatoare) si as avea ceva intrebari legate de scutirea de impozit. Ideea este ca in momentul in care ... (vezi toată discuția)
Salariu de baza ioanarrr ioanarrr Buna seara, Pe fluturasul de salariu am trecut 1279 RON (salariu net pe care il voi lua maine), insa salariul meu de baza este 1300 RON. Este posibil sa ai ... (vezi toată discuția)