Va rog sa ma ajutati sa inteleg daca refuzul unei companii de transport in comun (arhi-mega-ultra cunoscuta si unicat pe domeniul subteran), de a nu elibera abonamente elevilor care nu prezinta concret carnetul de elev, este unul legal sau este unul fortat tipic romaneste, gratie ajutorului nepretuit dat de legislatia schioapa si chioara care reglementeaza aspectul eliberarii acestor abonamente si nu numai.
In speta, este vorba despre HG nr. 309/1996 privind acordarea de reduceri cu 50% ale tarifelor pentru transportul local in comun, de suprafata si subteran, precum si pentru transportul intern auto, feroviar si naval, de care beneficiaza elevii si studentii din invatamintul de stat si din invatamintul particular acreditat:
ART. 3 Eliberarea biletelor speciale de calatorie si a abonamentelor lunare pentru elevi si studenti, cu tarife reduse cu 50%, se face contra cost, in baza carnetului de elev sau a legitimatiei de identitate pentru studenti, vizate la zi de catre conducatorii institutiilor de invatamint.
In acelasi timp, mai lucreaza in sprijin total ineficient si Legea nr. 1/2011 - legea educatiei nationale: ART. 84 (1) Elevii din invatamantul obligatoriu si liceal acreditat/autorizat beneficiaza de tarif redus cu 50% pentru transportul local in comun, de suprafata, naval si subteran, precum si pentru transportul intern auto, feroviar si naval, pe tot parcursul anului calendaristic, ale carei reglementari se opresc sec si trist aici.
In cauza, stimabilii care acorda aceste abonamente si pentru care isi primesc cota subventionata, din bugetul statului - deci nu pierd bani ci probabil timp pana la recuperarea acestora (sau...nu) - se impiedica teribil in cazul in care elevul nu poate prezenta documentul numit CARNET DE ELEV (sau CARNET DE NOTE, asa cum este cunoscut de zeci de ani), asa cum acesta este socilitat LITERALMENTE prin prevederile art. 3 din HG 309/1996.
Motivul pentru care anumiti elevi nu pot prezenta carnetul de note este unul simplu: scoala la care invata (privata si cu toate acreditarile la zi), efectiv... nu elibereaza carnete de elev sau de note in format letric, intrucat utilizeaza catalogul electronic. Iar Legea 309/1996 a fost elaborata in... 1996, cand nu exista ideea de catalog electronic, data de la care nu a mai suferit vreo modificare pe art 3...
Asadar, elevii in cauza nu pot prezenta la casa de bilete (abonamente) acest document, iar compania de transport nu accepta un alt document doveditor ca elevul este activ in scoala cu pricina...si care nu este singura scoala din tara care nu mai utilizeaza carnete de note pe hartie...
De-aici incolo... ceata totala si liniste, intrucat acest document, CARNETUL DE NOTE nu este nici macar prevazut de Legea educatiei nationale ca fiind un document obligatoriu, cu rubrici obligatorii... (gen jurnal de vanzari-cumparari :D )
Intrebarea este: este corect ca aceasta companie sa se cramponeze fix de prezentarea "carnetului de note" - document nelegiferat expres, sau ar trebui sa accepte orice document eliberat de scoala respectiva, doveditor ca elevul exista si frecventeaza scoala?
Sau...poate exista si alte reglementari si nu sim despre ele unde sunt ascunse.
ps. compania de transport a prezentat un raspuns complet nefundamentat, un fel de explicatie de... trotuar, ca sa nu zic de sant, oricum, de toata jena avand in vedere monopolul national pe care il detine in domeniu... Introducerea, cuoprinsul si incheierea raspunsului au fost "nu se poate", "avand in vedere prevederile legale", evident nementionate... Probabil ca nici nu le cunosc... Umila mea parere.
Multumesc anticipat si in numele catorva zeci de elevi... :)
Cel mai recent răspuns:
gi-jane2 , moderator
08:36, 22 Noiembrie 2012