avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Abonamente elevi, in baza carnetului de note
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Abonamente elevi, in baza carnetului de note

Va rog sa ma ajutati sa inteleg daca refuzul unei companii de transport in comun (arhi-mega-ultra cunoscuta si unicat pe domeniul subteran), de a nu elibera abonamente elevilor care nu prezinta concret carnetul de elev, este unul legal sau este unul fortat tipic romaneste, gratie ajutorului nepretuit dat de legislatia schioapa si chioara care reglementeaza aspectul eliberarii acestor abonamente si nu numai.

In speta, este vorba despre HG nr. 309/1996 privind acordarea de reduceri cu 50% ale tarifelor pentru transportul local in comun, de suprafata si subteran, precum si pentru transportul intern auto, feroviar si naval, de care beneficiaza elevii si studentii din invatamintul de stat si din invatamintul particular acreditat:
ART. 3 Eliberarea biletelor speciale de calatorie si a abonamentelor lunare pentru elevi si studenti, cu tarife reduse cu 50%, se face contra cost, in baza carnetului de elev sau a legitimatiei de identitate pentru studenti, vizate la zi de catre conducatorii institutiilor de invatamint.
In acelasi timp, mai lucreaza in sprijin total ineficient si Legea nr. 1/2011 - legea educatiei nationale: ART. 84 (1) Elevii din invatamantul obligatoriu si liceal acreditat/autorizat beneficiaza de tarif redus cu 50% pentru transportul local in comun, de suprafata, naval si subteran, precum si pentru transportul intern auto, feroviar si naval, pe tot parcursul anului calendaristic, ale carei reglementari se opresc sec si trist aici.

In cauza, stimabilii care acorda aceste abonamente si pentru care isi primesc cota subventionata, din bugetul statului - deci nu pierd bani ci probabil timp pana la recuperarea acestora (sau...nu) - se impiedica teribil in cazul in care elevul nu poate prezenta documentul numit CARNET DE ELEV (sau CARNET DE NOTE, asa cum este cunoscut de zeci de ani), asa cum acesta este socilitat LITERALMENTE prin prevederile art. 3 din HG 309/1996.

Motivul pentru care anumiti elevi nu pot prezenta carnetul de note este unul simplu: scoala la care invata (privata si cu toate acreditarile la zi), efectiv... nu elibereaza carnete de elev sau de note in format letric, intrucat utilizeaza catalogul electronic. Iar Legea 309/1996 a fost elaborata in... 1996, cand nu exista ideea de catalog electronic, data de la care nu a mai suferit vreo modificare pe art 3...

Asadar, elevii in cauza nu pot prezenta la casa de bilete (abonamente) acest document, iar compania de transport nu accepta un alt document doveditor ca elevul este activ in scoala cu pricina...si care nu este singura scoala din tara care nu mai utilizeaza carnete de note pe hartie...

De-aici incolo... ceata totala si liniste, intrucat acest document, CARNETUL DE NOTE nu este nici macar prevazut de Legea educatiei nationale ca fiind un document obligatoriu, cu rubrici obligatorii... (gen jurnal de vanzari-cumparari :D )

Intrebarea este: este corect ca aceasta companie sa se cramponeze fix de prezentarea "carnetului de note" - document nelegiferat expres, sau ar trebui sa accepte orice document eliberat de scoala respectiva, doveditor ca elevul exista si frecventeaza scoala?

Sau...poate exista si alte reglementari si nu sim despre ele unde sunt ascunse.

ps. compania de transport a prezentat un raspuns complet nefundamentat, un fel de explicatie de... trotuar, ca sa nu zic de sant, oricum, de toata jena avand in vedere monopolul national pe care il detine in domeniu... Introducerea, cuoprinsul si incheierea raspunsului au fost "nu se poate", "avand in vedere prevederile legale", evident nementionate... Probabil ca nici nu le cunosc... Umila mea parere.

Multumesc anticipat si in numele catorva zeci de elevi... :)

Ultima modificare: Miercuri, 21 Noiembrie 2012
von_wonderland, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 08:36, 22 Noiembrie 2012
Refuzul MetroRex se bazeaza exact pe art. citat din HG 309/1996. Deci atata vreme cat exista o hotarare de guvern care spune cum se face, singura solutie ar fi sa rugati scoala sa emita carnete de elevi, chiar daca nu se trec notele in el. Fiecare elev sa isi cumpere un carnet de elev de la papetarie si scoala sa il completeze si sa il stampileze.
Multumesc frumos de promptitudinea raspunsului!!
Asa as fi facut, doar ca sa scap de circ si de greata, numai ca nu ar fi vorba doar despre cauza mea, ci despre cauza catorva sute de elevi, spre mie... Si, ar cam seamana a scarpinat cu mana stanga la urechea dreapta. Atunci ar trebui sa se numeasca carnet de elev pentru... compania de transport...
Adica e mai usor sa rascolim o scoala si cateva sute de elevi care sa solicite carnete, eventual fiecare in parte... sau am putea sa vedem si spiritul legii si nu doar litera legii ? In conditiile in care la noi se modifica ca la balamuc si exista preocupari de updatare doar pentru legi care ne impovareaza, nicidecum pentru cele care ne-ar si aduce ceva in ajutor...

La momentul din urma cu 'spe ani, legea functiona pe considerentele existente la acel moment, cand scoli private ...mai rar sau deloc, cand calculatorul era sau mai degraba nu era, darmite catalogul electronic...

Nu credeti ca problema ar trebui privita cumva din acest unghi? De aceea am postat subiectul in aria de drept civil... :)
Cred ca ar trebui sa postati mesajul la categoria „Cum să schimbăm legea împreună”. Căci solutia este schimbarea legii.
Da, m-am gandit si la asta. Numai ca, acolo erau mai putine sanse sa-mi raspunda cineva :blush2: dat fiind si motivul pe care l-am zis mai sus... ;)

Intrebarea se rezuma la ideea: in ce conditii se poate invoca spiritul legii, daca litera legii este depasita de realitate? :) (evident, in cazul de fata!)

ps. si inca un aspect - zic eu - relevant: nu vad ce act normativ are avea nevoie de modficare, in conditiile in care, nici acum si nici la momentul emiterii HG 309/1996 CARNETUL DE ELEV nu era un document reglementat expres. Acesta era invocat in HG generic si probabil fara a se constientiza importanta exprimarii... E doar parerea mea cand spun asta. Asadar, date fiind cele spuse pana acum, nu mi se pare relevant ca cineva sa invoce un document intr-un format existent... la librarie (in speta, chiar asta este formatul solicitat), atat timp cat este un format oarecare, al unui document elaborat... DE CINE? si astfel opozabil... CUI?, daca este doar acceptat de scolile de stat in virtutea... practicilor neschimbate si in inertia istoriei, nu in virtutea unor reglementari specifice si exprese, care sa devina litera de lege pentru tot ceea ce se cheama parte a sistemului de invatamant, indiferent ca este vorba de invatamant de stat sau privat...

Repet: poate mai cunoaste altcineva daca mai exista si alte reglementari care sa lumineze acest format al carnetului de elev...
Din ce am vazut nu au o baza de date, adica nu introduc datele elevului intr-un sistem, ci noteaza intr-un caiet :) si in carnetul de note ca elevul a luat deja un abonament, poate si din pricina asta tin la carnet , ca nu e totul sa dovedeasca elevul ca e.. elev, ci sa si aiba un control ca nu ia abonament si pt vecinul.
Daca elevul vrea abonament, va cumpara un carnet si-l va viza la scoala, iar daca vrea si notele trecute pe carnet, profesorii sunt obligati sa le treaca.
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Scoala postliceala - reduceri elevi ionut_negoita89 ionut_negoita89 Buna ziua , daca urmez cursurile unei scoli postliceale particulare acreditate am dreptul la reducere pe tren ? (exact cum era la liceu sau facultate) ... (vezi toată discuția)
Reducere de 50% pentru elevi care circula cu mijloc de transport in comun ! Andrei-Ionuț COCÎRLĂU Andrei-Ionuț COCÎRLĂU Buna seara ! Dupa ce am vazut scandalul dintre elevi si primarul Constantei radu Mazare m-am gandit ca si in cazul meu si a inca 1000 de elevi al LTTV se ... (vezi toată discuția)
Valabilitate adeverinta student Smurfette Smurfette Buna! Cat timp este valabila adeverinta emisa de facultate care atesta ca sunt masterand? CFR Calatori spune ca doar o luna, adica pana la 31.10.2016. Unde ... (vezi toată discuția)