avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 950 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

O matusa a decedat si trebuie deschisa masa succesorala. Nu a avut copii. Are 3 frati in viata si unul decedat. La masa successorala participa si copiii si sotia fratelui decedat sau nu?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: hippyske , utilizator 13:38, 2 Februarie 2009
Dacă fratele decedat a murit înaintea surorii lui, la succesiunea surorii vin doar copiii fratelui, prin reprezentare.

Dacă a decedat după moartea surorii, atunci partea sa din moştenirea acesteia din urmă revine atît copiilor, cît şi soţiei supravieţuitoare.

Liviu S.Bordaş
Multumesc!
2 dintre frati sustin ca nepotii cu pricina nu au dreptul sa participe la succesiune, insa ei pot fi despagubiti de catre cei care vor participa la succesiune
Da, vin la mostenire prin reprezentarea tatalui lor predecedat. Succesiunea se va dezbate pe tulpini, in aceasta situatie fiecare frate va primi 1/3 din intreaga masa succesorala, iar nepotii pin reprezentare vor imparti cota de 1/3 la cate capete vin ( la cati sunt).
Succes
Multumesc mult, insa sint un pic confuza: inteleg ca mostenirea se va imparti la 4, iar cea de-a 4-a parte (revenindu-i fratelui decedat) se va imparti la nr. de copii?
Da, aşa este. Fraţii (cei patru) au drepturi egale, cîte 1/4. Cota fratelui predecedat va fi culeasă de copiii acestuia.

Alte discuții în legătură

Succesiuni drew31 drew31 Buna seara, Am o nelamurire legata de modul in care pot culege mostenirea descendentii defunctului, mai precis cand si cum o vor culege in nume propriu si ... (vezi toată discuția)
Mostenire, succesiune buni271 buni271 multumesc anticipat tuturor celor care vor avea rabdarea si amabilitatea sa-mi raspunda la urmatoarea speta: un unchi(fratele tatalui) a decedat acum 2 ... (vezi toată discuția)
Succesiune /informatii bluesky1 bluesky1 este vorba despre o situatie mai complicata: fratele mamei a murit acum cativa ani, in urma lui a ramas sotia lui ( nu s -a facut succesiune dupa el), anul ... (vezi toată discuția)