avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Inlocuire BO in format vechi
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Inlocuire BO in format vechi

Buna ziua,

Este vorba despre un bilet la ordin scadent peste 5 ani, emis de un partener, care pentru noi reprezinta un element de confort ce va fi scontat de catre o banca. Problema este ca biletul este emis in noiembrie 2008, este in format vechi si nu vreau sa existe vreo discutie cu banca. Vreau sa solicit partenerului inlocuirea acestui BO cu unul in format nou insa nu gasesc nici o norma/hotarare/regulament in temeiul caruia as putea face aceasta solicitare.
Aveti vreo idee?
Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 2 Februarie 2009
alecsutzu4u, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cent , utilizator 21:33, 5 Februarie 2009
BANCA NAŢIONALÃ A ROMÂNIEI
CIRCULARA Nr. 39 din 28.11.2008
privind interzicerea utilizării instrumentelor de plată de debit de tipul cecului, cambiei şi biletului la ordin în format vechi.

Având în vedere prevederile art. 22 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României,
în temeiul art. 48 din Legea nr. 312/2004,
Banca Naţională a României emite prezenta circulară.

Art. 1 (1) - Începând cu data de 08.12.2008 se interzice emiterea de instrumente de plată de debit de tipul cecului, cambiei şi biletului la ordin, al căror format este reglementat de Norma tehnică nr. 9/1994 privind cecul şi de Norma tehnică nr. 10/1994 privind cambia şi biletul la ordin.
(2) – Începând cu data de 08.12.2008 instituţiile de credit nu vor mai accepta spre decontare instrumentele de plată de debit prevăzute la alineatul (1), cu excepţia cazurilor în care beneficiarul sau plătitorul poate face dovada că aceste instrumente au fost emise în baza unor tranzacţii încheiate înainte de data de 08.12.2008.
Art. 2 – Nerespectarea prevederilor prezentei circulare se sancţionează conform dispoziţiilor articolului 57 din Legea nr. 312/2004.

dar stiai ca la data la care a emis el BO-ul in format vechi exista pus in circulatie si noul formular? sa fie oare rea credinta cu atat mai mult cu cat bancile au notificat clientii lor cu privire la modificarea acestor instrumente de plata si asupra faptului ca cele in format vechi vor fi decontate , acceptate la plata, pana la cel tarziu 01.07.2009. ori daca acest bilet la ordin pe care l-ati primit se deconta peste 5 ani....., cum este?
La data emiterii nu eram angajat la aceasta firma.
Am urmarit discutia pentru a intelege si eu o situatie cu care ma confrunt. O fila CEC format vechi pusa garantie la un contract mai poate fi decontata? Facturile aferente acestui contract au fost emise dupa 08.12.2008, contractul fiind semnat in august. Mai e valabila fila CEC?
fila cec garantie trebuia schimbata. dupa cate stiu nu mai poate fi decontata. sigur schimbarea ei va fi ceruta de catre furnizor in cel mai scurt timp posibil sau trebuie, dand dovada de buna credinta sa va duceti sa i schimbati.

Alte discuții în legătură

Rambursare partiala credit axw axw O societate mixta romano-UE are un credit bancar cu garantie prin BO avalizat in nume proprii pe toate asociatii societatii. Asociatii romani au parti sociale ... (vezi toată discuția)
Instrumente de plata model vechi Cent Cent Initial se vehicula ca instrumentele de plata vechi nu pot fi folosite de la o anumita data. Am inteles ca acestea de fapt raman valabile doar ca se deconteaza ... (vezi toată discuția)
Bilet la ordin iliescuelena iliescuelena Ca soc. sunt intrun litigiu cu o alta soc. termen de judecata este anul viitor, cred ca a gasit un bilet la ordin vechi dat in alb. Intrebarea mea este : avea ... (vezi toată discuția)