avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Se poate divorta in Bucuresti in conditiile in care ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Se poate divorta in Bucuresti in conditiile in care casatoria s-a facut in alt judet?

Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns. Prietena mea s-a casatorit la Iasi acum cativa ani. Acum ea a plecat din Iasi, s-a mutat la Bucuresti unde si-a si facut o noua carte de identitate. Sotul ei a ramas la Iasi, iar ea doreste acum sa intenteze actiune de divort. Are o fetita si nu se doreste incheierea casatoriei pe care amiabila. Este posibil sa depuna actiunea la Bucuresti? Ii este foarte greu sa mearga la Iasi pentru ca fetita este mica si nu o poate lasa cu altcineva.
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: DoamnaIlenus , utilizator 01:47, 11 Decembrie 2012
Poate introduce actiunea de divort la instanta pe raza careia isi are domiciliul reclamantul ( judecatorie).
Unde au locuit sotii impreuna ultima oara?
Locul unde s-au casătorit nu are nicio importanţă sub aspectul competenţei instanţei de divorţ. (acest loc ar putea sa coincidă cu locul unde vor divorţa, dar nu din pricina faptului ca s-au casatorit acolo, ci pentru ca au ramas sa locuiasca acolo).



Art. 607 c. proc. civ. - Cererea de divorţ este de competenţa judecătoriei în circumscripţia căreia se află cel din urmă domiciliu comun al soţilor. Dacă soţii nu au avut domiciliu comun sau dacă niciunul din soţi nu mai locuieşte în circumscripţia judecătoriei în care se află cel din urmă domiciliu comun, judecătoria competentă este aceea în circumscripţia căreia îşi are domiciliul pârâtul, iar când pârâtul nu are domiciliu în ţară, este competentă judecătoria în circumscripţia căruia îşi are domiciliul reclamantul.


Din povestea dvs. nu pare ca sotii ar fi locuit impreuna in Bucuresti, ci doar in Iasi. In plus, sotul a ramas sa locuiasa in Iasi. Prin urmare, este competenta Judecatoria din Iasi.
De depus, poate sa depuna cererea la Bucuresti, dar pierde vremea degeaba, pentru ca dosarul tot la Iasi ajunge, prin declinare de competenta.
Ultima modificare: Duminică, 9 Decembrie 2012
romascanu, moderator
Va multumesc mult!
Ultima oara, au locuit impreuna in Iasi. De 1 an, prietena mea s-a mutat in Bucuresti si ar fi preferat ca totul sa se poata face in Bucuresti.

Alte discuții în legătură

instanta de divort danielalexxa danielalexxa Buna ziua, sora mea s-a intors dintr-o tara musulmana pentru a divorta la locul ei de domiciliu. Casatoria este in Romania, insa a trait si acolo o perioada, ... (vezi toată discuția)
Am o nelamurire adypompy adypompy pot deschide actiune de divort la judecatoria iasi daca am domiciliul in botosani? mentionez ca sunt nascut in iasi iar certificatul de casatorie este emis de ... (vezi toată discuția)
Divort de comun in acord,in alt judet fata de domiciliul sotilor AFLOAREI SIMONA AFLOAREI SIMONA Buna ziua, sunt casatorita din aug 2008,si am hotarat de comun acord sa divortam;din casatorie nu au rezutat copii,nu avem nimic de impartit si nu mai ... (vezi toată discuția)