Accesul la justitie este liber, asa ca daca doriti sa ii dati in judecata puteti, dar nu veti castiga. Acordul nu reprezinta o obligativitate pentru vecini si nici refuzul nu trebuie motivat. Singura posibilitate de a avea castig de cauza era asupra asociatiei de proprietari daca nu v-ar fi dat acordul si aceasta cu o singura conditie, sa existe alte societati in bloc care sa fi obtinut acordul si d-voastra nu, Dar la nivel de vecini, NU !
Multumesc frumos pentru raspuns.
Imi este foarte greu sa cred sau sa ma impac cu acest gand ca nu exista cale legala sa se poata rezolva asfel de probleme.
Citisem pe un alt forum ca cine nu vrea sa semeze, trebuie sa aduca in instanta argumente solide de ce nu vrea sa semneze si ca se castiga usor astfel de procese daca nu exista argumente.
Daca as gasi niste cazuri similare ar fi edificator cred.
Eu sunt si mediator, si evident militez si pentru alt gen de discutii decat cele din instanta, adica pentru mediere. Dupa cum stiti de la 1 februarie 2013 este oricum obligatoriu sa va prezentati la o sedinta de informare cu privire la mediere, ca atare v-as intreba de ce nu ii chemati pe respectivii pensionari la o sedinta de mediere? Aveti deja alt confort intr-un birou la discutii decat intr-o sala de judecata !
Nu am auzit de mediator sa fiu sincer - va rog sa imi scuzati ignoranta.
Este o institutie noua?
Cred ca ar fi foarte buna ideea.
Daca vorbesc cu un mediator si ei nu vor sa vina, sunt obligati sa se prezinte?
Va rog sa imi explicati putin ce e cu acest mediator - ce efecte juridice naste o astfel de intalnire?
Se inregistreaza cuma discutia si o exista o recomandare a mediatorului care poate fi atasata la un eventual proces?
Ei nu au absolut nici un motiv logic - oricum mie nu mi-au spus nici un motiv - in afara de galagie - pe care o anihilam prin antifonare.
Multumiri inca odata!
Medierea este o metoda alternativa de rezolvarea a conflictelor, incheiata la solicitarea partilor printr-un acord de mediere, acord care poate fi investit cu formula executorie, adica "sariti" ca sa zic asa peste instanta.
Mediatorul doar faciliteaza comunicarea dintre parti, fara sa intervina in solutia partilor, ajutandu-le doar sa comunice si sa pastreze un echilibru in toate aspectele desfasurarii sedintei de mediere.
Lamurirea partii adverse pentru participarea la sedinta de mediere ii revine mediatorului, daca d-voastra fie nu aveti chef s-o faceti, sau chiar nu puteti sa-l lamuriti.
Exista insa niste principii legate de aceasta mediere, ea este voluntara, nimeni nu poate fi obligat sa participe la mediere, nimeni nu pate fi obligat sa ajunga la o intelegere, la un acord, chiar daca s-a prezentat la aceasta sedinta.
Avantajele supreme ar fi timpul redus de solutionare a conflictului, 2-3 ore, 2,3 sedinte.
Medierea este facuta numai de catre mediatorii autorizati in baza legii 192/2006 si pe care ii gasiti in Tabloul mediatorilor de pe siteul Consiliului de mediere(cmediere.ro).
Daca mai aveti si alte intrebari va stau la dispozitie.
Sedinta de mediere se incheie printr-un proces-verbal care se poate inmana judecatorului. Iar daca ajungeti la o solutie in tot sau in parte cu privire la conflictul dedus medierii si driti sa incheiati si un acord de mediere, aceasta asa cum v-am mai spus poate fi investit cu formula executorie.