avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1097 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical dupa terminarea CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical dupa terminarea CCC

Am terminat CCC-ul de 1 an. Am intrat in concediu medical. O sa am concedii medicale pe codurile - 09=ingrijire copil bolnav si 01- boala obisnuita. Doresc sa stiu care este numarul maxim de zile aferente acestor concedii medicale pe care pot sa le iau. Eventual pe fiecare cod.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:28, 27 Februarie 2013
Buna Ziua , sant pensionar ,va rog sa ma ajutati daca se poate , ce acte imi trebuie pentru coasigurare CAS pentru sotia mea ,trebuie sa internesze in spital. Va multumesc
@2013

Acte necesare:
1. copie dupa Cartea de identitate sau Buletinul de identitate (sot , sotie);
2. copie certificat de casatorie;
3. copie dupa Decizia de pensionare;
4. copie dupa ultimul Talon de pensie;
5. Declaratie pe propria raspundere a coasiguratului ca nu realizeaza venituri proprii sau de la dm.financiara ca nu are niciun venit pe numele persoanei care va fi luata in intretinere
6. Declaratia pe propria raspundere a asiguratului prin care aceasta declara ca il are in intretinere pe coasigurat

july_pink2003:

Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 13. - (1) Durata de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã este de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotitã din prima zi de îmbolnãvire.
(2) Începând cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de cãtre medicul specialist pânã la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurãrilor sociale.
(3) Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã este mai mare în cazul unor boli speciale şi se diferenţiazã dupã cum urmeazã:
a) un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã pulmonarã şi unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate, denumitã în continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sãnãtãţii;
b) un an, cu drept de prelungire pânã la un an şi 6 luni de cãtre medicul expert al asigurãrilor sociale, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã meningealã, peritonealã şi urogenitalã, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA şi neoplazii, în funcţie de stadiul bolii;
c) un an şi 6 luni, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã pulmonarã operatã şi osteoarticularã;
d) 6 luni, cu posibilitatea de prelungire pânã la maximum un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculozã extrapulmonarã, cu avizul medicului expert al asigurãrilor sociale.

Art. 14. - (1) Medicul primar sau, dupã caz, medicul specialist în afecţiunea principal invalidantã poate propune pensionarea de invaliditate dacã bolnavul nu a fost recuperat la expirarea duratelor de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã.
(2) În situaţii temeinic motivate de posibilitatea recuperãrii, medicul prevãzut la alin. (1) poate propune prelungirea concediului medical peste 183 de zile, în scopul evitãrii pensionãrii de invaliditate şi menţinerii asiguratului în activitate.
(3) Medicul expert al asigurãrilor sociale decide, dupã caz, prelungirea concediului medical pentru continuarea programului recuperator, reducerea programului de lucru, reluarea activitãţii în raport de pregãtirea profesionalã şi de aptitudini ori pensionarea de invaliditate.
(4) Prelungirea concediului medical peste 183 de zile se face pentru cel mult 90 de zile, conform procedurilor stabilite de Casa Naţionalã de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale, denumitã în continuare CNPAS, împreunã cu CNAS, în raport cu evoluţia cazului şi cu rezultatele acţiunilor de recuperare.


Art. 26. - (1) Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstã de pânã la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, pânã la împlinirea vârstei de 18 ani.
(2) Indemnizaţia prevãzutã la alin. (1) se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.

Art. 27. - (1) Beneficiazã de indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav, opţional, unul dintre pãrinţi, dacã solicitantul îndeplineşte condiţiile de stagiu de cotizare prevãzute la art. 7.
(2) Beneficiazã de aceleaşi drepturi, dacã îndeplineşte condiţiile cerute de prezenta ordonanţã de urgenţã pentru acordarea acestora, şi asiguratul care, în condiţiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, cãruia i s-au încredinţat copii în vederea adopţiei sau i-au fost daţi în plasament.

Art. 28. - Indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstã de pânã la 7 ani sau a copilului cu handicap cu afecţiuni intercurente pânã la împlinirea vârstei de 18 ani se acordã pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie şi a certificatului pentru persoanele cu handicap, emis în condiţiile legii, dupã caz.

Art. 29. - Durata de acordare a indemnizaţiei prevãzute la art. 27 alin. (1) este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat, este supus unor intervenţii chirurgicale; durata concediului medical în aceste cazuri va fi stabilitã de medicul curant, iar dupã depãşirea termenului de 90 de zile, de cãtre medicul specialist, cu aprobarea medicului expert al asigurãrilor sociale.

Art. 30. - Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului bolnav este de 85% din baza de calcul stabilitã conform art. 10.

Sa inteleg ca pot sa-mi iau 90 zile concediu medical cod 01 + 45 zile cod 09?
sau 90 zile sa fie totalul pe ambele coduri?
1. Cele 90 de zile sunt numai pentru concediul medical pentru o boala a dvs.

2. Concediul pentru ingrijirea copilului bolnav nu intra in cele 90 de zile.

Alte discuții în legătură

Concediu medical corina_gabriela corina_gabriela Buna, as dori sa stiu cate zile de concediu medical poti sa ai intr-un an? Daca acest interval se refera la anul calendaristic sau la ultimele doisprezece ... (vezi toată discuția)
Concediu medical crisana crisana Buna ziua,am o intrebare.Va rog frumos sa ma lamuriti ce inseamna 90 de zile de concediu medical?Zile date de un medic specialist(ex ginecolog)pe ultimele 12 ... (vezi toată discuția)
Durata concediu medical mariazisu mariazisu Cat concediu medical poate primi un bolnav de neomamar stadiul IV ? (vezi toată discuția)