avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... deducere impozit la salar t copil in intretinere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

deducere impozit la salar t copil in intretinere

buna. am un copilas de 3 ani si 4 luni care nu e trecut in intretinere la sot. eu m-am intors la servici de 5 luni si nu mi s-a spus ca trebuie sa fac cerere pt deducere la salar, ma rog, nu stiu cum ii zice...cum ca am copil in intretinere. mentionez ca coilul e incadrat cu handicap grav. trebuie sa instiintez de asta institutia in care lucrez. are importanta pt suma primita in plus faptul ca are coilul handicap grav sau nu conteaza? ca nu i-as instiinta de asta daca nu ar fi absolut necesar.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:54, 31 Mai 2013
Copilul poate fi declarat in intretinere la oricare dintre parinti, de preferat la cel care are salariul mai mic. Castigul propriu-zis, prin reducerea impozitului, este de maximum 16 lei lunar, dar este mai mult decat nimic.
Cereti la firma formularul de declaratie, daca au unul, daca nu scrieti o declaratie de mana.
Deducerea de impozit nu este influentata de handicapul copilului, deci puteti sa nu anuntati acest lucru.

mie mi s-a zis ca e este 100 ron. salariul e 1100 ron. cat ar fi, cu aproximatie?
La un venit brut mai mic sau egal cu 1.000 de lei brut, angajatul va beneficia de o deducere personala de 350 lei in cazul in care are o persoana in intretinere.

Pentru salariatii care realizeaza un venit brut cuprins intre 1.001 lei si 3.000 lei inclusiv, valoarea deducerii personale este regresiva si se calculeaza, conform OMFP nr. 1016/2005, dupa formulele urmatoare:

- 250 x [1-(VBL- 1.000)/2.000] pentru salariatii care nu au persoane in intretinere;

- 350 x [1-(VBL-1.000)/2.000] pentru salariatii care au o persoana in intretinere;

La un salariu de 1100 lei deducerea personala este de:
240 lei - fara persoane in intretinere
340 lei - cu 1 persoana in intretinere

Asta inseamna ca nu platiti impozit pentru 340 lei, adica dvs. castigati in plus impozitul aferent de 340 x 16% =54 lei.
Daca n-ati fi declarat copilul in intretinere, aveati scutire de impozit pentru 240 lei, adica dvs. ati fi castigat in mana 240 x 16% = 38 lei.
Concluzia: pentru declararea copilului in intretinere dvs. castigati suma neta de 54 - 38 =16 lei.
A nu se confunda deducerea cu suma neta castigata de angajat prin acordarea deducerii.
La asta m-am referit in postarea anterioara.
Buna seara,

Sunt in urmatorul caz:
1.Angajat la o firma unde pe contratratul de munca pe 8 ore am salarul minim pe economie pentru studii superioare+bani incasati pe PFA.
2.Angajat la inca o firma pe 4 ore unde salarul net e de 1000 lei.

Sotia nu lucreaza si urmeaza sa avem un copil.Pot sa-i trec pe amandoi la mine in intretinere si daca da cat este reducerea la impozit?

Multumesc

Alte discuții în legătură

Deducere personala laurentiuu laurentiuu Am salariul net de 800 ron.Cat voi lua in plus la salariu tinand cont ca acum am un bebe?Cum se calculeaza deducerea? (vezi toată discuția)
Deducerea personala de baza chance1 chance1 Cat reprezinta ca valoare deducerea personala de baza? Daca am grija de un frate care nu are un loc de munca, deci e in grija mea se mai acorda vreo deducere? ... (vezi toată discuția)
Impozit mai mic aselajusto aselajusto buna seara as si eu o nelamurire va rog daca puteti sa ma ajutati: sotul meu lucreaza cu carte de munca si ma are in intretinere pe mine( eu nu muncesc ... (vezi toată discuția)