avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Acord cu Fisc-ul pentru inchiriere spatiu
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Acord cu Fisc-ul pentru inchiriere spatiu

Aduc in atentia dumneavoastra un caz in care sunt implicat doar ca si client dar pentru care ma intereseaza rezolvarea lui. Am contractat o sala pentru un eveniment. Dupa o anumita perioada firma cu care am semnat contractul m-a anuntat ca nu mai poate onora contractul dinurmatorul motiv: sala pe care o folosesc ei era inchiriata de la o alta firma care avea datorii foarte mari la stat. Deoarece firma care detine sala nu a putut plati datoriile la stat i-au fost puse sub sechestru toate bunurile inclusiv sala unde trebuia sa aiba loc evenimentul. Dincolo de rezolvarile propuse de firma cu care am semnat contractul, intrebarea mea este urmatoarea:
firma cu care am semnat contractul poate face un acord cu FISC-ul (sau institutia abilitata) astfel incat sa isi desfasoare activitatea in continuare la locatia respectiva, iar chiria sa ajunga la FISC si nu la proprietar? Avand in vedere ca prin sechestru nu se obtin imediat bani si nici proprietatea nu se poate vinde in aceasta perioada de stagnare a pietei imobiliare, deci FISC-ul nu poate scoate bani imediat din acea locatie, este posibil acest acord?
Multumesc mult pentru raspunsuri.

P.S.> cred ca discutia trebuia edschisa la categoria Discutii juridice - Executare silita.
Ultima modificare: Marți, 15 Ianuarie 2013
ciprian.balint, utilizator
Cel mai recent răspuns: ciprian.balint , utilizator 18:42, 15 Ianuarie 2013
Din punctul meu de vedere nu se poate deoarece sechestrul se instituie de catre o instanta judecatoreasca la cererea creditorului cand exista pericolul ca debitorul - proprietar sa isi ascunda sau risipeasca averea ori sa se sustraga de la urmarirea creantei sale. Cu organul fiscal nu se poate incheia nici un acord deoarece acesta nu are instituit in favoarea sa un drept de dispozitie asupra bunului sechestrat.
Ultima modificare: Marți, 15 Ianuarie 2013
Lucian Huzum, Consilier juridic
Multumesc Lucian Huzum. Exista vreo alta solutie astfel incat furnizorul meu sa poata folosi sala respectiva si sa isi poata salva afacerea? Este posibil un acord intre firma care utilizeaza sala si creditorul care a solicitat recuperarea datoriei de la debitor?
Cu privire la sechestrul asigurator, Codul de Procedura fiscala stipuleaza urmatoarele:

"Art. 129 Poprirea şi sechestrul asigurătoriu

(1) Măsurile asigurătorii prevăzute în prezentul capitol se dispun şi se duc la îndeplinire, prin procedura administrativă, de organele fiscale competente.

(2) Se dispun măsuri asigurătorii sub forma popririi asigurătorii şi sechestrului asigurătoriu asupra bunurilor mobile şi/sau imobile proprietate a debitorului, precum şi asupra veniturilor acestuia, când există pericolul ca acesta să se sustragă, să îşi ascundă ori să îşi risipească patrimoniul, periclitând sau îngreunând în mod considerabil colectarea.

(3) Aceste măsuri pot fi luate şi înainte de emiterea titlului de creanţă, inclusiv în cazul efectuării de controale sau al antrenării răspunderii solidare. Măsurile asigurătorii dispuse atât de organele fiscale competente, cât şi de instanţele judecătoreşti ori de alte organe competente, dacă nu au fost desfiinţate în condiţiile legii, rămân valabile pe toată perioada executării silite, fără îndeplinirea altor formalităţi. Odată cu individualizarea creanţei şi ajungerea acesteia la scadenţă, în cazul neplăţii, măsurile asigurătorii se transformă în măsuri executorii.

(4) Măsurile asigurătorii se dispun prin decizie emisă de organul fiscal competent. În decizie organul fiscal va preciza debitorului că prin constituirea unei garanţii la nivelul creanţei stabilite sau estimate, după caz, măsurile asigurătorii vor fi ridicate.

(5) Decizia de instituire a măsurilor asigurătorii trebuie motivată şi semnată de către conducătorul organului fiscal competent.

(6) Măsurile asigurătorii dispuse potrivit alin. (2), precum şi cele dispuse de instanţele judecătoreşti sau de alte organe competente se duc la îndeplinire în conformitate cu dispoziţiile referitoare la executarea silită, care se aplică în mod corespunzător."

Am inteles corect, din textul de mai sus, ca nu exista alta posibilitate, asa cum speram eu?
Din pacate nu exista nici o posibilitate legala ...

Alte discuții în legătură

Amenda fiscala eduuard eduuard Daca ai de platit niste despagubiri fiscului, instanta poate recurge la la anumite masuri de asigurare/sechestru in ceea ce priveste, de exemplu, unele actiuni ... (vezi toată discuția)
Se pot lua masuri asiguratorii inainte de termenul din somatie? eugen82 eugen82 As dori sa aflu daca in perioada de la primirea somatiei si pina la sfirsitul termenului de 15 zile (din c.pr.fiscala) pt.plata, se pot lua sau nu masuri ... (vezi toată discuția)
Impozit auto 2010 bnlarts bnlarts buna ziua.am si eu o nelamurire.dupa cat timp se pune sechestru pe un bun mobil?de exemplu nu am platit anul acesta impozitul pe autoturism.am doar doua masini ... (vezi toată discuția)