avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... elibereare adeverinte
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

elibereare adeverinte

am lucrat la o firma mi-am dat demisia lucrez la alta firma doar ca acum urmeaza sa imi pregatesc actele de somaj pentru ca mi s-a incheiat contractul pe perioada determinata,de cand am renuntat la ultima firma am cerut printr-un mail contabilei eliberarea urmatoarelor adeverinte : anexa 26,adeverinta de vechime si decizia de incetare a ctr de munca.Contactul mi s-a incheiat in 21 decembrie,de atunci nu a reusit sa imi elibereze anexa 26,azi spunand ca administratorul nu mi-a platit toate cotizatiile si nu poate sa imi elibereze pana nu imi plateste.in cat timp trebuie angajatorul sa imi elibereze adeverintele solicitate?este suficient cererea facuta in email sau sa trimit una scrisa scanata si semnata?apoi unde trebuie facuta plangere daca nu mi le elibereaza in timp legal?
Cel mai recent răspuns: Dragos Stefan , Consultant resurse umane 16:26, 16 Ianuarie 2013
Din HG 500/2011:

Art. 8 alin. (3) La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Art. 9. - (1) Constituie contraventii urmatoarele fapte savarsite de angajatori, persoane fizice sau juridice:
h) refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat;
(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
e) cea prevazuta la lit. h) si j) cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei.
(3) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

Din Legea 76/2002:

Art. 113. - Constituie contraventie urmatoarele fapte:

j) neeliberarea de catre angajator, persoanelor carora le inceteaza raporturile de munca sau de serviciu, a documentelor prevazute de legislatia in vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat in sistemul asigurarilor pentru somaj si stabilirea dreptului la indemnizatie de somaj.

Art. 114. - (1) Contraventiile prevazute la art. 113 se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) cele prevazute la lit. a), b), f), h) si j), cu amenda de la 3.000 lei la 5.000 lei;

Art. 115. - Amenzile contraventionale pot fi aplicate si persoanelor juridice.

Art. 116. - Constatarea si sanctionarea contraventiilor prevazute la art. 113 se realizeaza de organele de control ale Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, Inspectiei Muncii, Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca si de catre alte organe care, potrivit legii, au dreptul sa efectueze control.

Asadar, daca in termen de 15 zile nu da curs solicitarii dvs., adresati-va ITM-ului pentru adeverinta de vechime si Inspectiei Muncii/ANOFM/MMSS pentru adeverinta de somaj.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Ianuarie 2013
Dragos Stefan, Consultant resurse umane
fac o cerere scrisa catre firma si cer numar de inregistrare ?
Ori va duceti la firma si luati numar de inregistrare ori trimiteti prin posta cu confirmare de primire.
Prin email e mai complicat, ar trebui teoretic sa aveti semnatura electronica atasata mesajului...

Dreptul la indemnizatia de somaj nu e conditionat de achitarea contributiei, ci de datorarea acesteia...
Ultima modificare: Miercuri, 16 Ianuarie 2013
Dragos Stefan, Consultant resurse umane
pot sa merg pana la firma doar ca aici e doar un punct d lucru secundar este suficient sa imi dea nr de inregistrare angajata?
Se poate depune si la punctul de lucru solicitarea dvs, insa este mult mai bine dac-o inregistrati la sediul social ...

Alte discuții în legătură

Dreptul la somaj labuta labuta De la 1 iulie am incetat raporturile de munca cu firma unde lucram de 4 ani (desfiintare post) se va inchide firma. Cand am ajuns la contabila nu a sa putut ... (vezi toată discuția)
Acte somaj carmela6 carmela6 cum sa procedez daca angajatorul nu-mi da actele necesare pentru somaj?mentionez ca a vandut locatia si am primit decizie de incetare a contractului de munca ... (vezi toată discuția)
Acte somaj dianaelena71 dianaelena71 este normal ca un angajat sa se duca la contabil sa ceara actele de somaj...dupa cum s-a exprimat angajatorul sa stau pe capul ei ca sa imi dee actele de somaj ... (vezi toată discuția)