Sotia mea este incadrata in gradul de handicap grav.Vreau sa stiu daca sunt scutit de taxe pe cladiri, teren si masina deoarece eu figurez in evidete ca platitor de taxe.
Daca masina, terenul si cladirile au ca si proprietar pe sotia dumneavoastra atunci pentru aceste bunuri veti fi scutiti de impozit. Dar acest lucru trebuie dovedit cu acte. De exemplu, daca sotia este titulate autovehiculului, prezentati o copie dupa certificatul de inmatriculare.
daca autoturismul este pe numele sotului si nu pe al sotiei care poarta handicapul mai este scutit de impozit? de altfel am inteles ca persoanele cu handicap grav sunt scutite de impozit pe terenuri si cladiri iar autoturismul nu face parte din aceasta categorie
Buna,
Conform art. 284 din Legea nr. 571/2003 - codul fiscal, impozitul pe clădiri, impozitul pe teren, taxa pentru eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru activităţi economice şi viza anuală a acestora nu se aplică pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat şi persoanele invalide de gradul I .
In cazul unei clădiri, al unui teren sau al unui mijloc de transport deţinut în comun de o persoanele cu handicap grav scutirea fiscală se aplică integral pentru proprietăţile deţinute în comun de soţi.
Scutirea de la plata impozitului pe clădiri se aplică doar clădirii folosite ca domiciliu de persoanele cu handicap grav .
Scutirea de la plata impozitului pe teren se aplică doar terenului aferent clădirii utilizate ca domiciliu de persoanele cu handicap grav .
Scutirea de la plata impozitului se aplică unei persoane începând cu prima zi a lunii următoare celei în care persoana cu handicap grav .depune cererea si documentele justificative în vederea scutirii.
Cu stima,
Mai este o problema interesanta:
Conform art. 284 alin.4 din Codul Fiscal, modificat prin Legea nr.343/17.07.2006, Impozitul pe cladiri, impozitul pe teren si taxa pentru eliberarea unei autorizatii pentru desfasurarea unei activitati economice nu se datoreaza de catre persoanele cu handicap grav sau accentuat si de persoanele incadrate in gradul I de invaliditate.
Inainte de aceasta modificare, acest articol prevedea ca Impozitul pe clădiri, impozitul pe teren, taxa pentru eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru activităţi economice şi viza anuală a acestora nu se aplică pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat şi persoanele invalide de gradul I sau II.
=> se observa deci eliminarea prin Legea nr.343/2006 a scutirii pentru persoanele cu gradul II, DAR art.24 din Legea nr.448/06.12.2006, devenit art.26 dupa republicare, prevede ca Persoanele cu handicap grav sau accentuat beneficiază de următoarele facilităţi fiscale:
a) scutire de impozit pe veniturile din salarii şi indemnizaţii de natură salarială;
b) scutire de la plata impozitului pe clădire şi teren;
c) scutire de la plata taxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu ataş şi mototriciclurilor, adaptate handicapului;
d) scutire de la plata taxei pentru eliberarea autorizaţiei de funcţionare pentru activităţi economice şi viza anuală a acestora;
e) scutire de la plata taxei hoteliere.
Cu alte cuvinte, cu toate ca la art.1 alin.3 din Codul Fiscal se prevede ca iIn materie fiscala, dispozitiile codului prevaleaza asupra oricaror prevederi din alte acte normative, in caz de conflict intre acestea aplicandu-se dispozitiile Codului fiscal, s-a emis un act normativ care contravine prevederilor Codului fiscal, greseala perpetuata chiar si dupa republicarea Legii nr.448/2006.
Un alt exemplu este cel prevazut de art.16 lit.e) din Legea nr.44/1994 "Veteranii de război şi văduvele de război beneficiază şi de scutirea de plata impozitelor şi taxelor locale, precum şi de plata impozitului corespunzător pentru terenurile arabile în suprafaţă de până la 5 ha. Aceste scutiri se aplică şi văduvelor nerecăsătorite ale veteranilor de război." - scutire neinclusa in Codul Fiscal si totusi aceasta prevedere a fost introdusa prin art.I pct.6 din Legea nr.303/13.11.2007, ignorand prevederile art.1 din Codul fiscal !
Se aplica aceste scutiri, cu toate ca nu sunt prevazute in Codul Fiscal, dar sunt prevazute de alte acte normative, care ignora prevalenta Codului asupra acestora?