avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ZILE FARA PLATA FORTATE
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ZILE FARA PLATA FORTATE

Ne-a fost comunicat verbal de catre sefa noastra si in scris de catre team leaderii nostri ca atunci cand este putin de munca sau deloc suntem obligati sa ne luam liber fara plata si sa plecam acasa (dar nu toti pentru ca trebuie sa acoperim serviciile cu un minim de resurse in birou) deoarece ei nu ne platesc sa stam degeaba.
De ce unii raman in birou si altii sunt obligati sa plece acasa?
Ce pot face d.p.d.v legal?
Pot denunta la ITM??
Cel mai recent răspuns: IGHI , utilizator 13:45, 25 Ianuarie 2013
Concediu fara plata se acorda la cererea salariatului si nu la initiativa angajatorului.
Exista undeva un text de lege care sa interzica initiativa angajatorului in acest sens? ... va pot indica un ccm care arata asa ceva ...prin urmare, si angajatorul poate avea o astfel de initiativa insa va trebui sa obtina acordul salariatului.

D.p.d.v. legal puteti ataca in instanta decizia unilaterala a angjatorului de a va trimite in CFP.

Concediu fara plata constituie un drept al salariatului, nu o obligatie. Astfel, concediul fara plata constituie, potrivit art. 54 din Codul muncii, caz de suspendare a contractului individual de munca prin acordul partilor, daca este solicitat de catre salariat pentru efectuarea studiilor sau pentru interese personale.

Daca intreruperea activitatii este temporara, angajtorul poate dispune suspendarea contractelor individuale de munca ale salariatilor in baza art. 52 alin. 1 lit. d din Codul muncii, sub conditia ca acestia sa se afle la dispozitia angajatorului care are oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

Codul Muncii Legea 53/2003
ART. 52
(1) Contractul individual de muncã poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în urmãtoarele situaţii:
a) pe durata cercetãrii disciplinare prealabile, în condiţiile legii;
b) în cazul în care angajatorul a formulat plângere penalã împotriva salariatului sau acesta a fost trimis în judecatã pentru fapte penale incompatibile cu funcţia deţinutã, pânã la rãmânerea definitivã a hotãrârii judecãtoreşti;
c) în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activitãţii, fãrã încetarea raportului de muncã, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
d) pe durata detaşãrii;
e) pe durata suspendãrii de cãtre autoritãţile competente a avizelor, autorizaţiilor sau atestãrilor necesare pentru exercitarea profesiilor.
(2) În cazurile prevãzute la alin. (1) lit. a) şi b), dacã se constatã nevinovãţia celui în cauzã, salariatul îşi reia activitatea anterioarã şi i se plãteşte, în temeiul normelor şi principiilor rãspunderii civile contractuale, o despãgubire egalã cu salariul şi celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendãrii contractului.
(3) În cazul reducerii temporare a activitãţii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depãşesc 30 de zile lucrãtoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe sãptãmânã, cu reducerea corespunzãtoare a salariului, pânã la remedierea situaţiei care a cauzat reducerea programului, dupã consultarea prealabilã a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitãţii sau a reprezentanţilor salariaţilor, dupã caz.

ART. 53
(1) Pe durata reducerii şi/sau a întreruperii temporare a activitãţii, salariaţii implicaţi în activitatea redusã sau întreruptã, care nu mai desfãşoarã activitate, beneficiazã de o indemnizaţie, plãtitã din fondul de salarii, ce nu poate fi mai micã de 75% din salariul de bazã corespunzãtor locului de muncã ocupat, cu excepţia situaţiilor prevãzute la art. 52 alin. (3).
(2) Pe durata reducerii şi/sau a întreruperii temporare prevãzute la alin. (1), salariaţii se vor afla la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea sã dispunã reînceperea activitãţii.

ART. 54
Contractul individual de muncã poate fi suspendat, prin acordul pãrţilor, în cazul concediilor fãrã platã pentru studii sau pentru interese personale.
Cred ca confundati termeni ... postarea acelor articole nu are nicio legatura cu ceea ce am intrebat eu ...
Raspunsul nu era pt. d-voastra .... :)

Alte discuții în legătură

Resurse umane Criscriss Criscriss se pot trimite in somaj muncitorii care au perioade de 2-3 luni de inactivitate si reangajati dupa? sau este o alta posibilitate de a-i tine angajati dar fara ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic 2012 apetra apetra cu ce articol suspendam contractele? (vezi toată discuția)
Somaj tehnic bubby bubby se mai da somaj tehnic pe 2012 , cate luni ? (vezi toată discuția)