avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere pe motive ce nu tin de persoana salariatului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere pe motive ce nu tin de persoana salariatului

Buna ziua,

Am fost anuntata ca mi se desfiinteaza postul deoarece firma la care lucrez doreste sa externalizeze o parte din sarcinile din fisa mea de post.
Ceea ce se intampla de fapt in firma ma face sa cred si sa vad ca e o desfiintare de post pe motive subiective.
Eu m-am intors din concediu de maternitate anul trecut, am stat aproape un an. In acest timp sarcinile mele au fost preluate de catre alte doua colege din alte 2 firme. Mentionez ca firma la care lucrez face parte dintr-un grup de 3 firme, dar aceste 3 firme sunt in acelasi sediu si lucram pe unele proiecte la comun.
Sa zicem asa: eu lucrez pentru firma A, una din colege pentru firma B iar cealalta pentru firma C.
Colega din firma B a intrat si ea la 4 luni dupa ce m-am intors eu din concediu in concediu de ingrijire copil. Atunci eu am preluat si sarcini din firma B.
Firma C nu prea mai merge bine si atunci colegei din firma C i s-au dat si atributii din firmele A si B. Atributii care de fapt se suprapun cu cele din fisa mea de post. In toata aceasta perioada am sesizat ca aceasta colega din firma C mi-a devenit un fel de sefa iar mie mi s-au lasat ca si atributii sarcinile cele mai de rutina si cel mai usor de inlocuit din fisa mea de post.
Colega din firma C are acum un statut la nivel de grup de manager pentru firma C si de manager pentru firma A.B.C pe domeniul pe care eram eu angajata in firma.
Are acest statut informal pentru ca nu are vreo fisa de post sau vreo pozitie clara in organigrama.
Acuma s-a ajuns la concluzia ca nu se mai justifica pastrarea pozitiei mele in firma pentru ca: vor externaliza o parte din sarcinile mele din fisa de post si pentru ca informal aceasta colega va prelua ceea ce faceam eu mai important si mai greu din fisa mea de post.
Sefa mea mi-a si spus ca, citez ''nu mai avem nevoie de tine, ce faceai tu externalizam iar pentru celelalte activitati pe care nu le putem externaliza oricum o avem pe colega din firma C care va face ea. Plus ca ea face mai bine decat tine si ea a facut totul cat ai fost tu in concediu de ingrijire copil''
Cand se va intoarce colega din firma B din concediu de maternitate pe ea o vor pastra pe aceiasi pozitie similara cu a mea.

Nu stiu cum sa procedez si mai ales nu stiu daca e cazul sa apelez la un avocat. Ei vor scoate din organigrama firmei A pozitia pe care am fost eu dar informal o va ocupa altcineva sau mai bine zis e deja creata o pozitie cu alta titulatura la nivel de grup a acestor 3 firme care sa preia o parte din sarcinile din fisa mea de post.

E destul de incalcita situatia. Voi ce credeti despre cazul meu?
Multumesc de ajutor

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:52, 25 Ianuarie 2013
In ce raporturi juridice sunteti cu cele trei firme mentionate de dvs?
Eu sunt angajata pe firma A si atat. In contractul meu nu este mentionat nimic din celelalte firme.
In ceea ce priveste raporturile juridice cele 3 firme sunt sub un patronat comun: firma A lucreaza pe proiecte cu firma B si uneori si cu firma C. E o mare familie.
Este o practica a angajatorilor ... daca veti fi concediata , aveti posibilitatea de a contesta in instanta decizia de concediere .. puteti solicita anularea acesteia atat pentru neindeplinirea conditiilor de fond sau de forma ale acesteia.

Daca desfiinteaza postul nu poate angaja pe cineva pe acelasi post ....
Da, clar nu vor angaja pe cineva pe aceiasi pozitie dupa. Dar de fapt va fi cineva cu o alta pozitie care va face ce faceam eu din una din cele 3 firme.
In practica judiciara s-a decis ca, este legala concedierea dispusa în baza art. 65 din Codul muncii şi în cazul în care atribuţiile salariatului concediat nu au fost înlaturate, fiind împarţite unor salariaţi existenţi.

Alte discuții în legătură

In cadrul unei institutii publice , la serviciul runos sunt conform ... marian_badea marian_badea In cadrul unei institutii publice , la Serviciul RUNOS sunt conform organigramei 2 posturi, unul pt. salarizare si celalalt pt. resurse umane. Fiecare din cele ... (vezi toată discuția)
Desfintare post pe termen nedeterminat si reangajare in determinat ContSters173270 ContSters173270 Salut La firma care lucrez se urmareste schimbarea organigramei. In biroul in care lucrez din 9 angajati cu functii diferite trebuie sa ramanem 6. Problema ... (vezi toată discuția)
Buna ziua si la multi ani! un caz concret. lucrez de 3-4 ani ... Marius-Buc Marius-Buc Buna ziua si La multi ani! Un caz concret. Lucrez de 3-4 ani la o institutie de stat prestant o munca pentru care am acceptat sa semnez fisa de post. In ... (vezi toată discuția)