avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 965 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum se calculeaza indemnizatia de crestere copil?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum se calculeaza indemnizatia de crestere copil?

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati, cum se calculeaza indemnizatia de crestere copil daca as vrea sa stau acasa 2 ani? Am inteles ca se calculeaza 85% din media salariilor pe ultimele 12 luni, dar nu am inteles cum se aplica acel indicator social de referinta (ISR = 500 lei), mentionand astfel ca indemnizatia acordata parintilor copiilor nascuti dupa 01.01.2011 trebuie cuprinsa in intervalul 1,2 – 2,4 ISR (adica tot 600 – 1200 lei).
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:59, 29 Ianuarie 2013
ISR se foloseste pentru a stabili limita minima sau maxima a indemnizatiei pentru CCC.

Astfel:
- in cazul CCC cu o durata de 1 an, cuantumul indemnizatiei este de 85% din
media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR - 600 lei - şi nici mai mare de 6,8 ISR - 3400 lei - .

- in cazul CCC cu o durata de 2 ani, cuantumul indemnizatiei este de 85% din
media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR - 600 lei - şi nici mai mare de 2,4 ISR - 1200 lei -.
Adica, daca as vrea un venit net de 1000 lei lunar, ar rezulta ca indemnizatia ar fi de 850 lei lunar? indiferent daca as sta 1 an sau 2 ani in concediu, pt ca nu ar depasi 1200 lei. Corect? sau am inteles rau. Multumesc
In speta, puteti sta acasa fie un an , fie doi ani ...ati inteles bine.
Stiti cumva daca veniturile rezultate dintr-un contract de agent de asigurare sunt luate in calcul la stabilirea indemnizatiei? Se incadreaza la activitati independente?
Mentionez ca se plateste impozit pe venit pe aceste sume dar il retine societatea de asigurari si il vireaza. Va multumesc frumos!
In calculul indemnizatiei se va lua in considerare si veniturile realizate in baza unui astfel de contract.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copii la 1/2 norma. colceriumari-bv colceriumari-bv O viitoare mamica a lucrat 15 luni cu 1/2 norma, are dreptul la indemnizatie de crestere a copilului? In ce cuantum? (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil teodorabalan teodorabalan Buna ziua.Sunt angajata la o societate comerciala cu 2 ore pe zi si cu un salariu modic de 120lei si urmeaza sa nasc.As vrea sa stiu care este cuantumul ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie cc MonicaBb MonicaBb Care este noua modalitate de calcul a cuantumului indemnizatiei de crestere a copilului, pentru un an, respectiv pentru doi ani? Mentionez faptul ca 85% din ... (vezi toată discuția)