avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Discriminare pe criteriu de nationalitate?
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Discriminare pe criteriu de nationalitate?

am sunat la o firma de recrutare forte de munca in strainatate ,din tg muresi si mi sa spus ca daca nu am dubla cetatenie maghiara-romina nu pt fi candidat la un loc de munca .in anuntul lor pe net nu se mentiona acest fapt. asta nu-i discriminare etnica?
Cel mai recent răspuns: Laura Vilsan , Mediator 11:48, 29 Ianuarie 2013
Discriminarea este reglementata de OUG 137/2000 iar conform prevederilor sale:
Constituie contraventie, conform prezentei ordonante, conditionarea participării la o activitate economică a unei persoane ori a alegerii sau exercitării libere a unei profesii de apartenenta sa la o anumită rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie socială, respectiv de convingerile, de sexul sau orientarea sexuală, de varsta sau de apartenenta sa la o categorie defavorizată.
Constituie deci contraventie, discriminarea unei persoane pentru
motivul ca apartine unei anumite rase, nationalitati, etnii, religii, categorii sociale sau unei
categorii defavorizate, respectiv din cauza convingerilor, vârstei, sexului sau orientarii sexuale a acesteia, într-un raport de munca si protectie socială,manifestată în încheierea, suspendarea, modificarea sau încetarea raportului de munca.
Este discriminare conditionarea ocupării unui post prin anunt sau concurs, lansat de angajator ori de reprezentantul acestuia, de apartenenta la o anumită rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată.
Pe cale de consecinta puteti sesiza Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii în termen de un an de la data săvârsirii faptei sau de la data la care ati luat la cunostinta de săvârsirea ei.
SI nu in ultimul rand,va precizez si faptul ca exista dreptul garantat la libera circulatie a lucratorilor,in Uniunea Europeana, iar potrivit art.45 din Tratatul de functionare a UE,libera circulatie a lucratorilor implica"eliminarea oricarei discriminari pe motiv de cetatenie intre lucratorii statelor membre,in ce priveste incadrarea in munca,remunerarea si celelalte conditii de munca".
Iar dvs.sunteti lucrator,in sensul Tratatului daca detineti cetatenia unui stat membru(si o detineti) si desfasurati o activitate salariata(daca nu, aveti dreptul de a va deplasa liber pe teritoriul statelor membre in scopul angajarii).
Succes,

Laura Vilsan
Mediator
Sibiu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exista in noul cod al muncii prevazuta si discriminarea penru varsta? iosif.kramar iosif.kramar Buna ziua! va rog cine ma poate ajuta, in nodul cod al muncii este prevazuta undeva si un articol ref.discriminare ref.varsta? si unde anume? si unde as mai ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! este legal ca o discoteca sa permita accesul doar ... cat1000 cat1000 Buna ziua! Este legal ca o discoteca sa permita accesul doar studentilor, pe baza carnetului de student? Se poate considera discrimare? Exista vreo lege care ... (vezi toată discuția)
Discriminare ? BX BX Statutul civil, respectiv casatorit(a)/necasatorit(a) reprezinta criteriu de discriminare ? Adica daca se ofera/refuza avantaje in baza acestui statut se ... (vezi toată discuția)