avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Politicienii pleaca, CIANURA ramane
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Politicienii pleaca, CIANURA ramane

6 februarie 2013 la "Ziua Rosiei Montane" - eveniment dedicat patrimoniului natural si cultural exceptional de la Rosia Montana.
Evenimentul va fi gazduit de Studioul Horia Bernea la Muzeului Taranului Roman si Clubul Taranului Roman. Intrarea este libera.

Cea de-a treia editie a Zilei Rosiei Montane in Bucuresti va consta intr-un program complex menit sa sublinieze importanta protejarii, conservarii si punerii in valoare a patrimoniului cultural al Rosiei Montane amenintat cu distrugerea de catre proiectul minier al companiei Rosia Montana Gold Corporation.

Pe tot parcursul zilei de 6 februarie, Studioul Horia Bernea al Muzeului Taranului Roman va gazdui proiectii de filme artistice si documentare despre Rosia Montana si alte comunitati din lume. În cadrul proiectiilor, va avea loc si avanpremiera filmului documentar “Aurul in vremea crizei: Valva Neagra” (r. George Avgeropoulos / Grecia, 2012).

Evenimentul va continua la Clubul Taranului Roman cu o expozitie de fotografie despre patrimoniul cultural al Rosiei Montane, prezentari si dezbateri, urmand a se incheia cu un concert sustinut de artistii Chimie si Norzeatic & Avant’n’Gard.

Rosia Montana este cea mai veche localitate miniera din Romania, fiind atestata documentar de nu mai putin de 1882 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Rosiei Montane, apare pentru prima data mentionat in tablita cerata nr. XVIII, datata 6 februarie 131. Tablitele cerate, gasite in minele sale, reprezinta unul dintre izvoarele Dreptului Roman.

La Rosia Montana se afla unul dintre cele mai importante locuri istorice ale Romaniei care pastreaza vestigii exceptionale atestand evoluția exploatarilor miniere intr-un interval de timp excepțional – 2 000 de ani – din perioada pre-romana pana in epoca contemporana: sapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale si de epoca moderna, un targ minier pastrat exemplar inca din perioada preindustriala sau lucrari hidrotehnice.

Ziua Rosiei Montane va avea loc si in alte 30 de orase din tara si strainatate, unde cele aproape doua milenii de istorie vor fi sarbatorite prin evenimente similare. Harta si programul oraselor pot fi urmarite pe site-ul Zilei Rosiei Montane: www.ziuarosieimontane.ro.



Program Ziua Rosiei Montane in Bucuresti

Studioul Horia Bernea, Muzeul Taranului Roman (Intrare libera)

Proiectie de filme documentare

13.00 – 14.15
Choropampa / Ernesto Cabellos, Stepghanie Boyd / Peru / 2002
14.30 – 15.50
Operatiunea Diavolul / Stephanie Boyd / Peru / 2010
16.00 – 17.15
Noul Eldorado / Tibor Kocsis / Ungaria / 2004
17.30 – 18.50
Rosia Montana, un loc la marginea prapastiei / Fabian Daub / Germania / 2012
19.00 – 19.50 Avanpremiera
Aurul in vremea crizei: Valva Neagra / George Avgeropoulos / Grecia / 2012
20.00 – 20.45
Scurt metraje
Masivul Cetate din Rosia Montana in 1957 / Adrian Steclaci / Romania / 1957
Marturii de la Rosia Montana / Nicolae Margineanu / Romania / 2012
Patrimoniul Rosiei Montane / 2013


Clubul Taranului Roman (Intrare libera)
20.00 – 21.00
Patrimoniul Rosiei Montane – prezentare si sesiune de discutii
21.00
Concert Chimie | Norzeatic & Avant’n’Gard
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:45, 12 Mai 2017
La pagina [ link extern ]

gasiti documentarul Rosia Montana, un loc la marginea prapastiei / Rosia Montana, town on the brink
regizor Fabian Daub

Referitor la documentar, Cristian Mungiu a declarat: ”Ma duc foarte rar sa vad filme intr-un festival pentru ca am propriile mele treburi acolo si nu am niciodata timp, dar am vrut sa vad un documentar german despre Rosia Montana, l-am vazut, acum a fost si la Astra, la Sibiu, si mi s-a parut ca cu fictiunea e foarte greu sa faci ceva mai echilibrat, mai rezonabil si mai onest decat a facut omul ala, care nu e roman si n-are niciun parti pris. Am luat legatura cu el pentru ca mi s-a parut mai important sa-i popularizez filmul inainte sa-mi pun problema daca eu voi face sau nu un film despre subiect.”

Directorul general al companiei miniere explica in acest documentar procedeul de extragere a aurului in felul urmator: "Ce incercam noi sa facem este procesul invers de a pune zahar intr-o cafea. Noi vrem sa luam zaharul din cafeaua voastra"
Ultima modificare: Duminică, 5 Mai 2013
eliasav, utilizator
Toata stima pentru insistenta dvs. asupra unui subiect care nu place celor care au interese (altele decat cele ale locuitorilor) in zona.
Ma bucur ca ati redeschis discutia. In urma cu cca. 2 luni, am postat un mesaj in vechea discutie (nu imi aduc aminte exact la ce se referea postarea mea, dar voi mai cauta) si la final am avut surpriza neplacuta, sa vad ca nu este publicat, deoarece topicul era inchis deja.
Cutremurator. Nu poti crede, daca nu vezi cu ochii tai.
Nu trebuie sa permitem ca asa ceva sa existe. Si totusi este o crunta realitate. Cum sa fim de acord, noi romanii, cu extinderea exploatarii aurului, prin aceleasi metode deosebit de periculoase (cu cianuri) pentru om si mediu ?
Nu putem decat sa protesctam si sa constientizam prin protestul nostru cat mai multi cetateni, sa nu mai plece urechea la promisiunile din reclamele mincinoase care prezinta cu totul altceva, decat realitatea.

[ link extern ]
Din pacate viitorul nu suna prea bine pentru Rosia Montana:

[ link extern ]

Vin ai nostrii, pleaca ai nostrii...
Reactie la Rosia Montana.

Doina Cociorvei.
Un material care TREBUIE SA CIRCULE. E singura forma de protest deocamdata. Sunt informatii despre Rosia Montana si despre valoarea ei fizica, despre valoarea spirituala a zonei si mai ales despre valoarea romanului si a Romaniei, aici si in lume.

Am decis sa anexez citeva fotografii facute de subsemnatul in zona acum circa 3 ani. AM VAZUT GALERIILE DACO-ROMANE DE PESTE 2000 DE ANI ! EXISTA ! NU SUNT O MINCIUNA !
Acolo se ascunde un tezaur urias ce nu va putea fi masurat nicicind in bani ! Am gasit ghidul local recomandat (clandestin, in soapta, la ureche ! - dureros !) care stie foarte multe (nu din presa !) si care ne-a dus in adincurile pamintului. Si mai ales ale istoriei. Si cind am iesit la suprafata ne-am dat seama in ce hau fara fund de fapt suntem pe cale sa fim aruncati.
Cezar Aanicai Iasi, mai 2010.
" ...Rosia Montana este cea mai veche localitate din Romania , atestata de la anul 131 dupa Hristos. ..De-a lungul istoriei, ispita aurului a atras aici toate neamurile Europei, facand din Rosia un orasel cosmopolit. ..Din Rosia s-au ridicat, de-a lungul timpului, multi luptatori ardeleni, cum au fost Simion Balint, George Gritta, luptator in revolutia de la 1848, alaturi de Avram Iancu.. ..In Rosia, stradutele inguste si pietruite, casele de patrimoniu, construite in stil baroc de arhitecti italieni (Strada siciliana), in urma cu aproape doua sute de ani, te transporta in alt timp.. ...Ultimele 330 de tone de aur si 1680 de argint vor sa fie exploatate, pana la ultima roca de minereu, de compania Gold Corporation, careia i-a fost concesionata exploatarea.
..Doar douazeci de mii de dolari pe an plateste statului roman compania Gold Corporation, chiria pentru concesiunea a 520 de kilometri patrati, inima de aur a Apusenilor. Concesiunea s-a facut pe 20 de ani, din 1997, deci ar mai fi inca sapte ani de-acum incolo.
..Vedem zilnic cum angajatii companiei intra in galerii, sub pretextul ca iau probe si fac masuratori, pana ce vor incepe oficial exploatarea, dar nimeni nu-i controleaza daca iau sau nu iau aur de-acolo...
..Uraniul ni l-au exploatat rusii in totalitate, iar acum vom ramane si fara aur, daca romanii nu se trezesc la timp.
De la Bucuresti sau din alta parte a lumii nu-si dau seama de dimensiunile reale ale tragediei de la Rosia Montana, iar cand vin aici si afla adevarul, sunt izbiti de anormalitatea acestei situatii, de lipsa de reactie a Guvernului si a administratiei locale, fata de aceasta stare de lucruri. Toti scriu acolo ca nu-si pot inchipui ca vestigiile istorice, galeriile romane, bisericile si cimitirele istorice, bucati intregi de munte s-ar narui intr-un iaz de cianura.
Toti ne incurajeaza sa rezistam ! Toti vor sa fie de folos cu ceva, un lucru cat de marunt. Solidaritatea aceasta de la om la om face mai mult decat orice gest politic din departare si acesta indelung asteptat.
"Rezistati! Rezistati !" ne indeamna toata lumea, dar nu e usor, sa stiti, sa-ti traiesti viata ca in vitrina, observat, filmat si fotografiat tot timpul, pandit din fata casei, spionat obstructionat in orice faci sau ai intentia sa incepi. E o tensiune continua care slabeste numai de vineri dupa amiaza pana luni dimineata, atunci cand "observatorii" Gold-ului se aduna de pe ulite, unde se plimba in costumele lor spilcuite si cu ochelari negri la ochi, plini de emfaza (vezi Doamne, au cumparat aproape tot si ei sunt stapanii Rosiei) si pleaca cu masinile lor scumpe in week-end. Abia atunci, noi putem sa lasam garda jos si sa traim, sa ne strigam bucuriile sau sa ne plangem necazurile, pe un ton de normalitate.
Si cum sa nu ravneasca la aurul Apusenilor, cand in el sunt, in procente mai mari decat oriunde in lume si metalele rare atat de cautate de industria constructoare de nave spatiale: titan, vanadiu, wolfram, molibden.
Daca macar un singur om va ramane aici si nu-si va vinde proprietatea, compania nu va putea sa treaca peste el. Cred cu tarie ca nu ne luptam cu morile de vant si ca lupta noastra nu e in zadar. Nu se poate sa scoti o localitate in afara existentei, pentru ca vrea o companie straina sa le ia acest drept in numele lacomiei. Daca litigiul cu Gold ar mai tine o suta de ani, rezistenta Rosiei s-ar stinge, treptat. Probabil, asta urmareste compania. Poate daca romanii si-ar lua un petic de pamant pe dealurile acestea si nu l-ar ceda in ruptul capului, atunci ei nu vor avea sorti de izbanda, in vecii vecilor. Iata, membri ai organizatiei mondiale "Green Peace" si-au cumparat loturi fie si de cativa metri patrati in Rosia Montana, pe care nu le vor vinde companiei cu nici un pret, ba chiar au confectionat tablite pe care scrie: "Aceasta proprietate nu este de vanzare", pe care le-au impartit rosienilor, ca sa descurajeze orice tentativa a companiei de a-i ispiti sa ii vanda casele. Acum, Gold Corporation (Gabriel Resources si alte companii subsidiare dupa care se ascunde) si-a angajat cea mai mare companie de publicitate din Bucuresti, a regizorului Bogdan Naumovici, ca sa le faca propaganda proiectului minier de la Rosia Montana. Chiar daca mult prea tarziu, reclama a fost oprita, in cele din urma, pentru minciunile continute in ea. O lovitura dura pentru companie.
Avem nevoie de exprimarea solidaritatii cu lupta noastra. Sa vina aici cei care cunosc drama noastra, sa ne sprijine moral, sa aratam Gold-ului ca nu suntem asa putini, ca avem si pe altii de partea noastra. Sa facem si noi actiuni de intimidare, asa cum fac ei, nu doar sa tacem si sa inghitim. Noi suntem vreo 20 de familii, ultimii luptatori impotriva Gold-ului, care nu vom pleca nici in ruptul capului. Oricati bani ne-ar da, cu orice ne-ar tenta, noi nu plecam. Mie sa-mi dea America toata sa fie a mea, si eu nu plec din Rosia Montana.
Eugen Cornea, capetenia rezistentei antigoldiste de la Rosia Montana.

Am fost astazi la o intalnire cu profesori universitari si alti oameni pregatiti in diferite domenii care-si bat capul cum sa salveze muntii Apuseni de explatare si de distrugere totata. Sincer, nu pot sa stau nepasatoare la ce se intampla si simt ca daca eu nu ma ridic, tu nu te ridici, ala nu se ridica, nu ne ridicam cu totii, tragedia se va intampla si nepasarea de acum ne va costa enorm. Oamenii sunt constienti de amploarea situatiei de faptul ca astia care ne conduc stau sluj in fata banilor, ca au vandut tara pe nimic.
In principiu, s-a recunoscut ca sunt multi romani care vor binele, dar care nu il pot realiza, pentru ca, urmare a manipularii, au reusit astia sa ne demoralizeze si sa ne dezbine fiecare invitat, specialist pe felia lui a vorbit despre efectele, numai negative, ale explaotarii miniere pe care vor sa o inceapa la Rosia Montana.
Prof. univ. dr. Ion Brad - membru al Academiei Oamenilor de Stiinta, biochimist a explicat clar care sunt efectele cianurilor rezultate din exploatare asupra organismelor vii: moarte sigura pentru mediu plante, animale si oameni pe o raza de sute de km (inclusiv in tarile vecine)
din cauza vaporilor de cianura care se ridica in aer
Prof. dr. Vasile Boroneant, istoric, a povestit despre valoarea siturilor dacice, a galeriilor romane vechi de peste 2000 de ani si despre pierderea identitatii Poporului Roman si a intregului sau certificat de nastere Dacic.
S-a vorbit despre faptul ca asta este rezerva strategica de aur a Romaniei, de care se stie de mii de ani, pe care dacii au exploatat-o cu masura si pe care au lasat-o mostenire urmasilor pt gestionaterea independenta a Poporului Roman si despre faptul ca in Muntii Apuseni pe langa cea mai mare rezerva de aur si argint din europa, aur de o calitate ridicata, mult superioara, ar fi si o rezerva uriasa de wolfram metal mai scump decat aurul si mult mai pretios, greu de gasit, foarte necesar, in industria militara si spatiala si in economie in general.
Sunt multi care se invart in jurul regiunii Apuseni pe care vor sa ii distruga. E plin de zacaminte si pe toate vor sa le exploateze, statul roman primeste nimic, adica 1 miliard de dolari in 20 de ani de exploatare, adica 15 % iar exploatatorii iau restul de 85 %, si lasa in urma distrugeri istorice, ecologice, umane, NATIONALE , economice inestimabile.
Pentru pamantul asta au murit Dacii, au murit marii Domnitori Romani, milioane de Romani de-a lungul secolelor ca sa il apere de asupritori si ca sa il dam noi degeaba astazi.
Pasivitatea o sa ne coste scump.
Eu cred ca nu putem sta indiferenti fata de mostenirea pe care o avem, care e a noastra, nu a canadienilor sau a altora. E ca si cum vine unul sa iti ia casa cu tot ce ti-au lasat parintii, pamantul, hainele, amintirile si tu te uiti la el cum o face si il lasi in pace.
Ce este de facut ? Cum putem incepe sa ajutam ?
Cred ca trebuie, in primul rand, ca toata lumea sa afle despre asta sa afle adevarul. Oamenii nu stiu ce se intampla. Apoi impreuna oamenii trebuie sa spuna NU !!
Pentru asta rebuie sa ne gandim repede, pentru ca nu e timp, la ce anume putem sa facem, cum putem sa contibuim cu resursele pe care le avem si aici ma gandesc sa punem in aplicare totul pentru scopul asta care ne priveste direct. Sa punem in miscare pe toata lumea
pe care o cunoastem, care, la randul ei va angrena mai departe alte roti.

Doamne ajuta !

Alte discuții în legătură

Rosia montana gold corporation salvatimediul salvatimediul Cineva sa-i opreasca pe cei de la Rosia Montana Gold Corporation. Ne-am saturat sa vedem cum se incalca legea pentru ca diverse companii straine sa plece cu ... (vezi toată discuția)
Sa invitam strabunii la discutii!! nucu$ nucu$ [b]Ar trebui sa fie o discutie, daca nu \" la moda\", cel putin intretinuta !![/b] Iata cateva strigate de ajutor, din partea celor care traiesc prezentul in ... (vezi toată discuția)