In 2007 sotul meu a facut un credit de nevoi personale la o banca,unde am fost coplatitor.Ramanand fara loc de munca el,nu am mai putut achita,asa ca banca a dat creditul la [editat]SRL-recuperatori.El a semnat in 2011 un document cu cei de la [editat],prin care se angaja sa le dea cate 100 de lei pe luna.Le-a platit o luna sau doua,si dupa aceea nu.Acum [editat] a deschis executare silita si impotriva mea.Au voie sa faca asa ceva daca eu nu am semnat nimic cu ei? In cat timp se prescriu creditele de nevoi personale fara garantii si de cand? De la data platii catre banca sau catre recuperator? Va rog un raspuns urgent,fiindca sunt disperata si am un copil de 7 ani de crescut.....
coplatitorul este "la fel de dator" ca si cel care a contractat creditul. creditele de nevoi personale se prescriu in 3 ani de la data scadentei . Scadenta poate fi multipla - fiecare rata are un termen de 3 ani, calculat de la data scadentei acesteia. Daca insa s-a trimis spre recuperare la o firma specializata, atunci banca a activat clauza ce prevede scadentarea intregii sume, caz in care exista un singur termen de 3 ani, calculat de la data invocarii acelei clauze.
Dar nu ar fi trebui sa fiu si eu de acord cu acel document semnat cu recuperatorul si sa-l semnez? Care este temeiul legal prin care se pot indrepta impotriva mea? Eu nu am semnat nimic.
In acest moment, in cazul dvs nu mai are nicio importanta acel rescadentar, care oricum nu a fost respectat.
Ceea ce conteaza in prezent este titlul executoriu reprezentat de contractul de credit in care dvs sunteti coplatitor alaturi de sot si nerespectarea acelor conditii contractuale, nerespectare care determina executarea silita prin oricare mijloc legal.
Dar de la ultima plata catre banca au trecut mai mult de 3 ani. Executarea silita a inceput-o recuperatorul ,nu banca. Am citit ca recuperatoriii nu au voie sa faca asa ceva. Este corect?
este corect. acesti recuperatori au preluat creanta de la banca. normal ca din acest moment ei sunt cei care fac executarea.
daca s-a implinit prescriptia, asta e alta intrebare. prescriptia e posibil sa se fi intrerupt printr-un act de recunoastere al sumei indeplinit de dvs