avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor de somaj

In aprilie 2012, fiind angajata in munca si dupa aproape o luna de concediu medical, am fost pensionata medical (grad 3) . In luna ianuarie 2013 (cam dupa noua luni) am fost chemata la Comisia de expertiza medicala din Bucuresti. Dupa analize medicale efectuate aici s-a constatat ca sunt sanatoasa (chiar daca in luna decembrie 2012 analizele, efectuate la spitalul I.C. Parhon, aratau altceva) si mi-a fost retrasa pensia medicala. Vreau sa intreb, am dreptul la ajutor de somaj in conditiile actuale?
Cel mai recent răspuns: Jordy77 , utilizator 19:04, 11 Februarie 2013
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 17.
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevãzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gãsi în una dintre urmãtoarele situaţii:
...
g) au încetat activitatea ca urmare a pensionãrii pentru invaliditate şi care, ulterior, au redobândit capacitatea de muncã şi nu au reuşit sã se încadreze în muncã;
...

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.

(1.1) La stabilirea perioadei de 24 de luni, prevãzutã la alin. (1) lit. a), nu se iau în calcul:
...
b) perioada de pensionare pentru invaliditate, dacã aceasta nu depãşeşte 12 luni, pentru persoanele prevãzute la art. 17 alin. (1) lit. g);
...

2. Asadar daca perioada de pensie de invaliditate nu a depasit 12 luni puteti beneficia de indemnizatie de somaj.
Va multumesc!
Puteti sa-mi spuneti si ce procedura trebuie efectuata? Exemplu, daca trebuie ceva acte, aprobari, de la vechiul loc de munca, din care am fost pensionata. Mentionez ca patronii nu au fost prea ingaduitori cu faptul ca am fost pensionata.
1. Va prezentati la Agentia de Somaj cu urmatoarele acte:

a. Actul de identitate, in original si copie;
b. Actele de studii si de calificare, in original si copie;
c. Adeverinta medicala din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale;
d. Actele eliberate de organele financiar teritoriale, din care sa rezulte ca persoana nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare;
e. Carnetul de munca, in original si copie (daca aveti);
f. Adeverinta de vechime pentru perioada 01.01.2011 pana in prezent, eliberata de angajator;
g. Adeverinta tip (Anexa 26) pentru somaj, eliberata de angajator;
h. Decizia de incetare a contractului individual de munca (original si copie).

2. Veti pezenta la Agentia de Somaj si adeverinta de la Casa de Pensii cu perioada in care ati fost pensionata de invaliditate.
Multumesc! Am inteles, daca angajatorul de la care am fost pensionata doreste sa ma reangajeze, poate sa nu-mi elibereze adeverinta pentru somaj (Anexa 26).
Daca veti fi reangajata nu mai aveti nevoie de inregistrare la Agentia de Somaj.

Alte discuții în legătură

Somaj dupa ccc Cosmy2 Cosmy2 Buna ziua, Am si eu o intrebare! Pe data de 11.01.2014 copilul meu implineste doi ani si as dori sa beneficiez de ajutor de somaj dupa aceasta! Ce acte imi ... (vezi toată discuția)
Somaj dmion dmion Buna ziua. In acest moment sunt angajat cu contract de munca nedeterminat. In urmatoarea perioada as vrea sa-mi dau demisia (cu sau fara preaviz). As putea sa ... (vezi toată discuția)
Exista posibilitate sa primesc somaj? andreea1989sa andreea1989sa Buna ziua.. Am o nelamurire in privinta somajului, ultimul loc de munca a fost la sfarsitul lunii iunie (din motive personale mi am dat demisia, problema este ... (vezi toată discuția)