avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident in incinta
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident in incinta

Am imprumutat motocicleta unui prieten care nu avea permis, iar acesta a suferit un accident destul de rau, pentru ca a necesitat spitalizare, (mentionez ca accidentul s-a produs in incinta). Mi s-a sugerat de catre prieteni sa declar ca mi-a luat-o fara voia mea si ca nu fac plangere de furt. Dupa ce am vorbit cu prietenul meu ,a fost de acord sa ia vina asupra lui. Desi de la politie ni s-a spus ca nu patim nimic, nici eu, nici el (ca nu am depus plangere de furt), acesta acum vrea sa declare ca i-am dat eu motocicleta, deoarece el mai are 3 dosare penale pentru furt si ca politia se va autosesiza si il va trimite in inchisoare. Este adevarat ca politia se autosesizeaza daca nu depun plangere in cazul acesta? Ce se intampla daca imi schimb declaratia spunandu-le politistilor ca defapt eu i-am dat motocicleta? Stiu ca am facut o prostie mare, o greseala imensa, dar cum pot rezolva problema?
Va rog mult sa ma ajutati.
Cel mai recent răspuns: iuchi , utilizator 17:45, 16 Februarie 2009
Imprumutarea unei masini unei terte persoane ,poate fi facuta , fie cu titlu gratuit , in temeiul unui contract de comodat , contract real si unilateral ,fie in temeiul unui contract de inchiriere- cu titlu oneros.
Puteti afirma ca nu aveati cunostinta faptului ca prietenul dvs nu avea permis ? nu ar fi angajata raspunderea penala a dvs.
Declaratia dvs conform careia masina ar fi fost sustrasa fara acordul dvs trebuie probata cu depozitii ale martori , sau alte mijloace de proba , si in temeiul acesteia prietenul dvs ar fi cercetat pt savarsirea infractiunii de furt.
Cu alte cercetari pt savarsirea infractiunii de furt , cel mai probabil este trimiterea in judecata a prietenului dvs...
Fapta dvs. de a incredinta autovehiculul unei persoane care nu are permis ar fi infractiune daca i-ati fi incredintat motocicleta pentru a circula pe drumurile publice (incinta in care s-a produs accidentul nu poate fi considerat drum public, banuiesc ca este incinta unui imobil privat).

Astfel, Art. 6 din OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice prevede că drum public este orice cale de comunicaţie terestră, cu excepţia căilor ferate, special amenajată pentru traficul pietonal sau rutier, deschisă circulaţiei publice.

Art. 86. alin. 1 din aceeasi lege prevede: Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
alin. 3 Cu pedeapsa prevăzută la alin. (2) se sancţionează şi persoana care încredinţează cu ştiinţă un autovehicul sau tramvai, pentru conducerea pe drumurile publice, unei persoane care se află în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) sau (2) sau unei persoane care suferă de o boală psihică ori se află sub influenţa alcoolului sau a unor produse ori substanţe stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora.

Pentru aceste motive nu va poate fi atrasa raspunderea penala pentru incredintarea unui autoturism cu intentia de a se circula intr-o locatie care nu poate fi considerata drum public.

In ceea ce priveste declaratia la politie puteti fi acuzat de marturie mincinoasa in conformitate cu art. 260 Cod penal care prevede urmatoarele:

Fapta martorului care într-o cauză penală, civilă, disciplinară sau în orice altă cauză în care se ascultă martori, face afirmaţii mincinoase, ori nu spune tot ce ştie privitor la împrejurările esenţiale asupra cărora a fost întrebat, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
Fapta prevăzută în alineatul precedent nu se pedepseşte dacă, în cauzele penale mai înainte de a se produce arestarea inculpatului, ori în toate cauzele mai înainte de a se fi pronunţat o hotărâre sau de a se fi dat o altă soluţie ca urmare a mărturiei mincinoase, martorul îşi retrage mărturia.
Dacă retragerea mărturiei a intervenit în cauzele penale după ce s-a produs arestarea inculpatului sau în toate cauzele după ce s-a pronunţat o hotărâre sau după ce s-a dat o altă soluţie ca urmare a mărturiei mincinoase, instanţa va reduce pedeapsa potrivit art. 76.
Dispoziţiile alin. 1-3 se aplică în mod corespunzător şi expertului sau interpretului.

Conform dispozitiilor legale mai sus mentionate, daca va duceti la politie si va schimbati declaratie mai inainte de a se fi pronuntat o hotărâre sau de a se fi dat o altă soluţie ca urmare a mărturiei mincinoase, fapta nu se pedepseşte.

Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri si credeti-ma ca m-am mai linistit de cand am citit mesajele.
Daca , intr-adevar, conducerea nu a fost efectuata pe drumurile publice , raspunderea penala a dvs si a prietenului dvs nu mai subzista.
Stiu sigur ca nu a fost pe drumurile publice pentru ca politia de la rutiera care a venit la locul faptei a spus ca nu se baga ,nu e de competenta lor, nefiind un accident rutier si nu au luat nicio masura.

Alte discuții în legătură

Accident minor, marturie mincinoasa koly koly Buna ziua, Am avut un accident usor in care pe moment nu am realizat ca eu sunt vinovat iar la politie am declarat ca eu sunt partea vatamata. Politistul nu ... (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa. cand/cum poti fi sanctionat? robertsk robertsk Buna ziua! Acum apoximativ 2 luni am avut un incident cu masina. Am spart accidental tripla din spate cuiva incercand sa ies din parcare. (ceva minor, nimic ... (vezi toată discuția)
Articolul 260 dolar dolar am facut o marturie mincinoasa,a inceput urmarirea penala impotriva mea,dar nu a ajuns dosarul la procuror, este la politie,imi pot retracta ... (vezi toată discuția)