avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale vechime obligatie fiscala de plata
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

vechime obligatie fiscala de plata

In 2006 am avut un control-inspectie fiscala.
Prin decizie de impunere s-a stabilit o suma de plata reprezentand impozit pe cladiri si accesoriile aferente calculate pana la data finalizarii controlului.
Am platit in termen suma stabilita prin decizia de impunere.
In 2010 vine un alt control care calculeaza majorari de intarziere si pentru perioada cuprinsa intre data finalizarii controlului din 2006 si pana la plata efectiva a sumelor stabilite prin decizia de impunere din 2006.
Suma calculata reprezentand majorari de intarziere mi-o considera obligatie fiscala veche datand din 2006 desi nu mi-a comunicat-o niciodata printr-o decizie privind obligatii de plata accesorii.
Este corect ?
Intreb, deoarece din cauza acestei sume care este derizorie ( 400 lei) nu am mai beneficiat de bonificatia pentru plata cu anticipatie a impozitului pe cladiri pe o perioada de 4 ani ( 2007-2010) si mi s-au calculat si majorari de intarziere.
Eu stiam ca vechimea unei obligatii fiscale de plata reprezentand accesorii se stabileste in functie de data comunicarii acesteia. Daca mie mi-a comunicat-o abia in 2010, cu ocazia inspectiei fiscale efectuate, cum poate organul fiscal sa o considere obligatie veche din 2006 luind-o ca baza la descarcarea platilor?
Poate ma ajuta cineva.
Cel mai recent răspuns: sabinna , utilizator 16:47, 22 Februarie 2013
In urma finalizarii raportului de inspectie fiscala din anul 2010 trebuia sa va fie transmisa decizie de impunere cu suma de plata si termenul la care trebuia achitata.
S-a emis decizie de impunere si in 2010, insa, ca rezultat a celor de mai sus.
Desi am achitat impozitul pe cladiri anticipat timp de 4 ani, s-a considerat acum, in 2010 ca am niste sume neachitate din 2006 ( majorarile acelea de intarziere pe care nu mi le-a comunicat niciodata ca le-as datora ) si mi-a anulat bonificatia pe cei 4 ani.
Daca intre data emiterii deciziei de impunere din anul 2006 si data platii a trecut mai mult de 30 zile este corect sa va calculeze majorari si penalitati. Cu siguranta in decizia de impunere din anul 2006 vi s-a stabilit un termen de plata, daca nu l-ati respectat si ati platit mai tarziu, aceasta nerespectare a generat majorari si penalitati. Temeiul legal pentru aplicarea acestora il gasiti in art. 119 si urmatoarele Cod procedura fiscala.
In decizia de impunere din 2006 s-a stabilit o suma reprezentand debit ( impozit pe cladiri ) si o suma reprezentand majorari de intarziere aferente acestui debit calculate pana la data finalizarii controlului. Aceste doua sume din decizia de impunere ( care constituie titlu de creanta ) au fost achitate in termenul legal stabilit.
In 2010, insa, organul de control a calculat alte majorari de intarziere aferente debitului principal pe perioada de la data finalizarii controlului din 2006 si pana la data platii efective a debitului in 2006.
Intrebarea mea era daca pentru aceste majorari de intarziere nu trebuia sa se emita o decizie pentru obligatii de plata accesorii si sa mi-o comunice fixandu-mi si termen de plata. Adica eu, ca firma, trebuia sa-mi calculez singur majorarile de intarziere si sa le achit fara a avea un titlu de creanta emis de organul fiscal pentru acestea?
Colectarea creantelor fiscale nu se face numai in baza unui titlu de creanta ?
Daca acest act nu a fost emis niciodata si nu mi-a fost comunicat si in conditiile in care vechimea unei obligatii fiscale accesorii se stabileste in functie de data comunicarii, nu inseamna ca am luat cunostinta de acele majorari abia in 2010? In aceasta situatie, mai poate fi considerata obligatie de plata veche din 2006 sau o obligatie de plata care apare abia in 2010?
Ceva este neclar aici: spuneti ca prin decizia de impunere din 2006 vi s-a stabilit suma de plata si majorarile de intarziere si vi s-a acordat un termen de plata pe care dumneavoastra l-ati respectat, adica ati platit in interiorul acestui termen. Asa este? Daca da, nu vi se putea calcula alte majorari deoarece nu exista nici un fel de temei legal, adica nu ati intarziat cu plata.
Aveti dreptate in privinta stabilirii obligatiilor de plata accesorii, acestea se stabilesc printr-o decizie, art. 88 lit. c Cod procedura fiscala.
Conform art. 45 alin. 1 Cod procedura fiscala actul administrativ fiscal produce efecte din momentul în care este comunicat contribuabilului sau la o dată ulterioară menţionată în actul administrativ comunicat, potrivit legii.
Sub rezerva ca trebuie studiate documentele emise de organul de control exista elemente pentru a formula o contestatie impotriva ultimei decizii de impunere.

Alte discuții în legătură

Calcul penalitati obligatii fiscale suplimentare mury mury In urma inspectiei fiscale avand motiv de fapt:\"Depasire barem de scutire TVA la data de 31 dec 2008 si nu m-am declarat platitor de TVA pina la data ... (vezi toată discuția)
Am avut un pfa la norma de venit Rusu88.rusu88@gmail.com Rusu88.rusu88@gmail.com Buna seara! Am avut un pfa la norma de venit . In data de 11.05.2022 am fost verificat de ANAF pe perioada 2016-2020 si in urma verificarilor s a constatat ... (vezi toată discuția)
Ordinea stingerii obligatiilor fiscale m_nitu m_nitu Buna dimineata! De curand am avut un control fiscal in urma caruia a fost emisa o decizie de impunere cuprinzand obligatiile fiscale pe categorii impreuna cu ... (vezi toată discuția)