avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 721 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesirea din indiviziune :la notar sau in instanta?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesirea din indiviziune :la notar sau in instanta?

Suntem 5 mostenitori pe un titlu de proprietate cu mai multe terenuri.O parte din terenuri au fost vandute anterior fara iesire din indiviziune(impreuna), ramanand acum sa facem iesirea din indiviziune la un teren de 6000 mp intravilan.
S-a facut cadastrul terenului urmand sa facem dezlipirile pe loturi.
Nu stim ce cale este mai economica si mai repede de rezolvat-la notar sau in
instanta.Cadastristul spune ca nu poate dezmembra decat cate 3 loturi odata
altfel trebuie facut PUG(sau PUZ):(
si ca trebuie facut de un arhitect, bani multi si mult timp pierdut.Tot cadastristul ne-a propus o mediere si apoi instanta de judecata ca fiind mai economica si
cu finalizare mai repede decat la notar.Dar noi ne gandim ca si la mediator si la instanta tot trebuie cadastru, trebuie taxa de timbru, onorariu avocat, TERMENE
si iar TERMENE...
V-as fi recunoscator daca Dvs. mi-ati da o solutie in aceasta dilema
Multumesc anticipat.=D>
Ultima modificare: Joi, 21 Februarie 2013
jon53, utilizator
Procedura notariala e mai eficienta din punctul de vedere al timpului decat o procedura judecatoreasca, care implica acordarea mai multor termene. In primul rand daca coproprietarii se inteleg intre ei cu privire la partaj, partajul se va face prin buna invoiala - deci in fata notarului public. Doar in ipoteza in care exista neintelegeri intre coproprietari se naste problema litigioasa, ce urmeaza a fi transata de instanta, calea fiind aceea a unui partaj judiciar. Trebuie sa stabiliti daca exista sau nu neintelegeri intre coproprietari, si numai dupa aceea veti vedea daca se impune partajul pe cale judiciara sau la notar.
Multumesc pentru raspuns.
Dar din punct de vedere al cheltuielilor?
Ambele variante sunt costisitoare - la notar taxe notariale, la instanta taxe de timbru - la fel de mari.
Cadastristul ne-a spus ca taxa de timbru se returneaza.
Oare asa sa fie?....
Inainte se putea recupera daca intervenea un acord de mediere ... dar azi nu mai e valabila aceasta procedura.

Puteti insa cere scutiri, reduceri. esalonari la plata taxelor de timbru.

Alte discuții în legătură

Mosteniri byatn byatn Sunt mai multi frati pe titlul de proprietate fapt care a generat controverse privind momentul de vanzare al terenurilor mostenite, atat si preturile; unii ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral cu vanzaare DanielAl DanielAl Am de rezolvat următoarele obiective: I. Partajul unor terenuri, în bună înţelegere, între 5 moştenitori fraţi|/surori din care 4 în viaţă şi 3 ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune elena_1234 elena_1234 Buna seara, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: tatal meu apare pe un act de proprietate teren alaturi de un frate si o sora(decedata). Noi nu am ... (vezi toată discuția)