avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Invoirea
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Invoirea

Am folosit ca o alternativa la concediu fara plata (cand nu m-as fi incadrat in termen sa transmit suspendarea) invoirea..... Astfel, salariatul a facut o cerere de invoire (fara plata) pentru o zi/2. E in regula asa sau e un pic "trasa de par" masura? Spun asta pt ca am citit la un moment dat ca nu exista invoit neplatit.....

De asemenea, am mai avut situatii in care angajatii au solicitat invoirea timp de 6 ore/zi din programul normal de lucru de 8 ore/zi pe o perioada de cateva luni. Cele 6 ore de invoire nu erau remunerate. Am fost la control si nu mi s-a spus ca ar fi incorect, dar asta nu inseamna neaparat ca e corect. Nu am abuzat de aceasta masura, intrucat daca se dorea prelungirea pe o perioada mai indelungata, am sugerat modificarea de norma si salar aferent normei lucrate.
Cel mai recent răspuns: diana_ayssa , utilizator 16:37, 24 Februarie 2013
~ Conținut șters la cerere ~
buna ziua,va rog frumos sa mi spuneti si mie ce sa fac.pe 20 fac 1 an locu de munca si acum am ramas insarcinata dar luni ma cheama sa mi dau demisia ca au pierdut contractele si eu raman in acelasi loc de munca dar semenez alt contract si av vrea sa stiu daca mai am dreptu la indemnizatia pentru copil? astept raspuns urgent sa mi spuneti ce sa fac.multumesc frumos
Dar nu exista varianta sa pontez invoit in baza unei cereri si sa nu platesc perioada pt care salariatul s-a invoit? Inteleg ca nu se suspenda contractul de munca, ca si in cazul CFP-ului, dar avand in vedere ca salariatul nu a facut prezenta la lucru decat 1/4 din program, de ce sa nu am voie sa nu ii acord salariu doar pentru perioada in care a lucrat efectiv?
Am si fost la control ITM cu o firma care avea 2 angajati in aceasta situatie si nu am primit nicio masura sau vreo remarca in acest sens....ceea ce totusi nu imi confirma corectitudinea procedurii folosite. Dar ma intereseaza daca exista undeva stipulat faptul ca e absolut necesar sa platesc salariatul pe perioada invoirii...
Multumesc!

@diana_ayssa
Daca va cere sa faceti o cerere de demisie, ce garantie aveti ca va vor reangaja? Nu vad rostul acestei masur. Se poate incheia act aditional la contractul initial oricand a.i. sa nu mai fie nevoie de o noua angajare. Nu faceti cererea de incetare a raporturilor de munca pana cand nu vi se intocmeste celalalt contract, desi nici asa nu aveti garantia ca il vor trimite in Revisal.

Daca doriti sa va asigurati ca nu aveti intrerupere si veti beneficia de indemnizatia CCC, atunci e important sa va faca incetarea contractului si reangajarea cu aceeasi data.

Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Februarie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
deci in princiupiu nu imi dau demisia pana nu semnez celalalt contract nu? si daca semnez celalat contract nu ma afecteaza cu nimik referitor la indemnizatie?daca nu nu ajung la nici o ingelegere cu ei pot sa cer sa ma bage in somaj? si daca intru in somaj mai pot beneficia de indemnizatia pentru copil?va multumesc frumos!
diana_ayssa

Trebuie sa anuntati in scris angajatorul ca sunteti insarcinata, astfel incat sa puteti beneficia de protectia legislatiei in materie ... daca va dati demisia , trebuie ca in acelasi timp sa semnati noul c.i.m.

Dreptul la indemnizatia pentru CCC il aveti numai daca in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni ati realizat venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit.

Va redau din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor :
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Cele 12 luni pot fi cumulate de la mai multi angajatori sau din mai multe situatii asimilate (somaj, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).....

Alte discuții în legătură

Lndemnizatie crestere copil, contract 2 h/zi mariana-stanciu mariana-stanciu Am si eu o nelamurire, tocmai mi-am dat demisia din cadrul firmei unde munceam de 3,5 ani; aveam ctr de 8 ore. Dupa demisie am realizat ca sunt insarcinata. ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil-contract cu doua ore marict marict imi puteti spune va rog daca sunt angajata cu contract de munca cu timp partial - 2 ore pot beneficia de indeminzatie pentru cresterea copilului multumesc (vezi toată discuția)
Nelamurire anamarialefter@yahoo.com anamarialefter@yahoo.com Am lucrat 2ani intr-o societate pana acum o sapt can mi-am dat demisia si m-am reangajat in alta pare.sunt insarcinata in 2luni si as vrea sa stiu daca in ... (vezi toată discuția)