avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Reinnoire carte de identitate
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Reinnoire carte de identitate

Am o întrebare :)
Sunt in Italia de 10 anni si mia scăzut cartea de identitate de 1 an dar pașaportul este valabil. Daca vreau sa merg in Romania îmi trebuie carte de identitate valabila sau călătoresc pe basa legi europene(Merg în orice stat european numai cu pașaportul).
Sau după ce-am intrat în târa nu mai pot sa ies din cauza cărți de identitate scăzuta?
Alta întrebare: Eu nu am reședința in romania,stau fix în Italia dar nu sunt încă cetățean italian. Deci eu pot sa-mi refac pașaportul romanesc pe basa cărți de identitate italiana având reședința in Italia?
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 11:12, 26 Februarie 2013
Daca sunteti in Italia de 10 ani, si inca sunteti in posesia cartii de identitate romanesti inseamna ca inca sunteti cu domiciliul in Romania, deci nu sunteti cetatean roman cu domiciliul in strainatate sau nu ati predat buletinul la obtinerea domiciliului in Italia. De aceea puteti calatori/veni in Romania pe baza actelor eliberate de statul italian, cartea de identitate italiana. Banuiesc ca nu aveti cetatenia italiana si ca aveti inca pasaportul romanesc valabil, asta inseamna ca puteti calatori si pe baza pasaportului, adica, chiar daca veniti puteti pleca cu pasaportul inapoi in Italia.Pe baza cartii de identitate italiana nu puteti sa va refaceti pasaportul, in schimb puteti solicita o carte de identitate provizorie de la ultimul loc de domiciliu din Romania si impreuna cu certificatul de nastere solicitati un nou pasaport romanesc.
cartea de identitate nu se renoveaza, ci se schimba si nu e scazuta, ci expirata.
Veti calatori cu pasaportul, e document de calatorie, nu e necesar sa va schimbati cartea de identitate..
Ultima modificare: Luni, 25 Februarie 2013
gi-jane2, moderator
Deci pot sa-mi refac pașaportul la consulatul romanesc în italia pe baza cărți de identitate expirata sau trebuie neapărat sa am buletinul valabil?
Nu se poate face pasaport cu actul de identitate expirat.
In schimb puteti face cuiva din tara o procura speciala la consulat pentru a depune actele in locul dvs. pentru o noua carte de identitate (va dam detalii, daca doriti)

Daca nu doriti o noua CI, urmati sfatul dat de Justitiarul711: veniti in tara, luati-va o carte de identitate provizorie de la Evidenta Persoanelor de la ultimul loc de domiciliu si reinnoiti-va pasaportul.
Deci pana când este valabil pașaportul eu pot sa călătoresc în italia-romania și viceversa chiar dacă am cartea de identitate romanească expirata.
Întreb pentru-ca am auzit de la un prieten ca nu te lasă sa ieși din romania fără carte de identitate romana valabila,deci nu este adevarat,nu?

Alte discuții în legătură

Blocata in italia izabela74 izabela74 Buna seara,problema mea este ca sotul meu (cetatean roman)nu vrea sa inregistreze certificatul de casatorie in romania ca sa-mi pot face buletinul care a ... (vezi toată discuția)
Blocat in strainatate? genpop genpop Buna ziua. Sunt un cetatean roman care a trait in Romania pana la varsta de 17 ani, dupa care s-a mutat in strainatate. Sunt de 8 ani in strainatate si am ... (vezi toată discuția)
Acte expirate in strainatate diandra72 diandra72 Buna ziua,eu locuiesc in Italia de 7 ani,avind domiciliul aici si resedinta,sunt casatorita cu un cetatean italian,si din 2010 am dobindit si cetatenia ... (vezi toată discuția)