avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Recalculare impozit pe cladire
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Recalculare impozit pe cladire

buna ziua,

Am o intrebare legata de recalcularea impozitului pe cladiri/teren.
in 2011 am cerut un certificat fiscal de la DGITL, fiindu-mi necesar pentru depunere
la completarea unui dosar cadastral.

In momentul in care am facut cererea pentru eliberarea certif. fiscal, am depus copii ale autorizatiei de constructie, procesul-verbal de receptie al imobilului etc.

In autorizatia de constructie, imobilul insumeaza o suprafata construita de 175 mp, la care se adauga o anexa de 21 de mp (un garaj deja construit pe teren).

Am discutat cu persoana care se ocupa de inregistrarea cererii, explicand clar ca
in realitate cladirea are o suprafata mai mica decat in autorizatia de constructie, iar ulterior am dat si o declaratie pe proprie raspundere in acest sens.

Persoana respectiva a spus ca :
se poate depune cererea astfel, pt eliberarea certificatului fiscal, ulterior cand voi finaliza cadastrul sa revin cu documentul oficial, pentru a imi rectifica suprafata imobilului.
datorita unor complicatii, dosarul de cadastru nu s-a putut finaliza decat anul acesta , feb 2013.

intre timp am depus niste schite puse la dispozitie de catre inginerul cadastrist, din care reieseau suprafetele specificate de mine din declaratia pe proprie raspundere depusa in momentul inregistrarii cererii.

Cei de la DGITL mi-au trimis mai multe decizii de impunere, din care reiese:
ca ulterior depunerii acelor schite ale ingin cadastrist, au inceput sa calculeze impozitele la suprafata reala, insa nu sunt dispusi sa recalculeze retroactiv, asa cum au spus ca vor face.

Astfel am o somatie de plata care se ridica la cca 5000 ron, suma ce este calculata pe baza unor valori injuste.
somatia insumeaza valoarea impozitata pentru perioada 2007-2012, ultimii cinci ani.


Ce pot face, sau cum as putea sa ii sesizez, pentru a recalcula aceste impozite pentru perioada 2007-2012, la valorile corecte cele masurate, existente in realitate.
intre timp am platit aproximativ 2500 cval impozit teren si cladire.

Au intr-adevar vreun temei legal, in baza caruia sunt indreptatiti sa nu efectueze aceste recalculari.

conform art 254 din CF 2010,

Cod fiscal 2010
ART 254 NORME METODOLOGICE

62. (1) Atât în cazul persoanelor fizice, cât şi în cazul persoanelor juridice, pentru clădirile executate potrivit Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările ulterioare, data dobândirii clădirii se consideră după cum urmează:
a) pentru clădirile executate integral înainte de expirarea termenului prevăzut în autorizaţia de construire, data întocmirii procesului-verbal de recepţie, dar nu mai târziu de 15 zile de la data terminării efective a lucrărilor;
b) pentru clădirile executate integral la termenul prevăzut în autorizaţia de construire, data din aceasta, cu obligativitatea întocmirii procesului-verbal de recepţie în termenul prevăzut de lege;
c) pentru clădirile ale căror lucrări de construcţii nu au fost finalizate la termenul prevăzut în autorizaţia de construire şi pentru care nu s-a solicitat prelungirea valabilităţii autorizaţiei, în condiţiile legii, la data expirării acestui termen şi numai pentru suprafaţa construită desfăşurată care are elementele structurale de bază ale unei clădiri, în speţă pereţi şi acoperiş. Procesul-verbal de recepţie se întocmeşte la data expirării termenului prevăzut în autorizaţia de construire, consemnându-se stadiul lucrărilor, precum şi suprafaţa construită desfăşurată în raport de care se stabileşte impozitul pe clădiri.

------in procesul verbal de receptie nu scrie suprafata reala, ci specifica conform
proiectului
.-------------------------------------------------------------------------------------------
(2) Prin grija structurilor de specialitate cu atribuţii în domeniul urbanismului, amenajării teritoriului şi autorizării executării lucrărilor de construcţii din aparatul propriu al autorităţilor administraţiei publice locale, denumite în continuare structuri de specialitate, se întocmesc procesele-verbale menţionate la alin. (1) care servesc la înregistrarea în evidenţele fiscale, în registrele agricole sau în orice alte evidenţe cadastrale, după caz, precum şi la determinarea impozitului pe clădiri.

63. (1) Data dobândirii/construirii clădirii, potrivit menţiunii prevăzute la pct. 62, determină concomitent, în condiţiile Codului fiscal şi ale prezentelor norme metodologice, următoarele:
a) datorarea impozitului pe clădiri;
b) diminuarea suprafeţei de teren pentru care se datorează impozitul pe teren cu suprafaţa construită la sol a clădirii respective.

(2) Impozitul pe clădiri datorat de persoanele fizice se stabileşte pe baza datelor extrase din actele care atestă dreptul de proprietate.

multumesc, :)
Ultima modificare: Joi, 28 Februarie 2013
ContSters257326, utilizator

Alte discuții în legătură

Recalculare impozit cladire ContSters257326 ContSters257326 buna ziua, Am o intrebare legata de recalcularea impozitului pe cladiri/teren. in 2011 am cerut un certificat fiscal de la DGITL, fiindu-mi necesar pentru ... (vezi toată discuția)
Impozit caldiri persoane juridice oanazaharov oanazaharov Buna ziua! As vrea sa va intreb daca in conditiile in care firma mea are ca obiect principal de activitate- vanzare si cumparare de imobile proprii- trebuie ... (vezi toată discuția)
Va rog sa ma ajutati - impozitare constructie nefinalizata puiuanca puiuanca autorizatia construtiei casei a epirat in martie trebuia sa fiu cumva instiintat de primarie printro srisoare?mi-au trimis impozit pe casa si casa nu are ... (vezi toată discuția)