Faptul că sunteți nemulțumit, este o problemă personală.
Sarcina dvs este să arătați instanței nu nemulțumirea dvs, ci carențele expertizei. Ca regulă, dacă instanța este convinsă de către dvs că expertiza nu este tocmai lămuritoare/nu este completă, mai întâi poate cere lămuriri/completări expertului, urmând să-l înlocuiască, în cazul în care expertiza este considerată încă nelămuritoare/incompletă.
Prin urmare, dvs nu puteți cere înlocuirea expertului decât pe motive întemeiate. Noul expert este dispus de către instanță.
În legătură cu reglementarile legale privind expertiza, există o controversă în ceea ce privește aplicabilitatea noului Cod de procedură civilă față de vechiul Cod, dar normele ce vă privesc nu diferă prea mult. Astfel, putețid observa prevederile art. 211, 212 ale Codului de procedură civilă - vechi - în acest sens.
În ceea ce privește expertul dvs., se poate solicita un expert - parte, dar complementar față de expertul desemnat. Această cerere se formulează concomitent cu cea a probei cu expertiză, dar puteți încerca să o formulați în cazul în care instanța va desemna un nou expert, în momentul discuțiilor respective.
Din câte cunosc eu, da. Ordonanța nr.2 din 21 ianuarie 2000 privind organizarea activităţii de expertiză tehnică judiciară şi extrajudiciară, aprobată prin Legea nr. 156/2002, modificată, prevede:
(1) Partea interesata are dreptul sa solicite ca pe langa expertul tehnic judiciar numit sa mai participe la efectuarea expertizei, pe cheltuiala acesteia, si un expert tehnic judiciar sau un specialist, nominalizat de aceasta si incuviintat de organul judiciar care a dispus efectuarea expertizei, in calitate de consilier al partii, din categoria persoanelor prevazute la art. 11—14.
(2) Expertul tehnic judiciar sau specialistul nominalizat de parte in conditiile alin. (1) trebuie sa detina aceeasi specializare cu cea a expertului tehnic judiciar numit de organul judiciar pentru efectuarea expertizei. Daca acest lucru nu este posibil, se va avea in vedere ca specializarea expertului tehnic judiciar care participa la efectuarea expertizei in calitate de consilier al partii sa fie inrudita cu cea a expertului tehnic judiciar numit si sa apartina aceluiasi domeniu.
La articolele respective este arătat expertul tehnic judiciar.
Înclusiv doctrina - Î.C.C.J., Secţia de contencios administrativ şi fiscal,Decizia nr. 2999 din 20 septembrie 2006 - întărește și arată chiar un cumul de condiții:
calitatea de expert tehnic judiciar, cumulată cu specalitatea în care expertul a fost desemnat, aceste condiții trebuind îndeplinite cumulativ.