avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 822 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Clarificare stimulent insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Clarificare stimulent insertie

Buna ziua.
V-as ruga sa ma lamuriti si pe mine eventual cu textul de lege argumentativ.

Sunt in situatia cu copil nascut dupa 1 martie 2012. Am inteles ca de la aceasta data tatal este obligat sa ia o luna din cele 12 (deci 1 an) pt care am optat din CCC.
Conditia era sa indeplineasca niste conditii pe care NU le indeplineste.
Am notificat in scris Agentia de Plati despre faptul ca el NU indeplineste conditiile pt a lua acea luna CCC.

1. In aceasta situatie mamei i se reduce CCC cu o luna?
2. Daca NU i se reduce si are dreptul la toate cele 12 luni cu cate zile inainte de a implini copilul 1 an ar trebui sa se intoarca la serviciu pt a beneficia de stimulentul de insertie??
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:47, 11 Martie 2013
1. Daca tatal nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci mama va beneficia de tot concediul (12 luni).

2. - Deoarece ati optat pentru CCC pana la 1 an, pentru a putea beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei, pana va implini copilul 2 ani, trebuie sa reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an.
- Acest inainte inseamna cel tarziu in ziua precedenta aceleia in care copilul implineste 1 an.

3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.
...

4. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 4.1
...
(3) In cazul persoanei singure sau in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, prevederile art. 11 din ordonanta de urgenta nu se aplica.
...
A aparut vreo ordonanta sau modificare la inceputul acestui an (ianuarie 2013) care specifica faptul ca oricum tb sa iti reiei activitatea cu cel putin 30 zile inainte de a implini copilul 1 an pt a beneficia de stimulent de insertie??
Nu a aparut nicio modificare la OUG nr.111/2010 in acest an ..

Art. 7 din OUG nr.111/2010 prevede:
(1) persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului, prevazut la art. 2 alin. (1), obtin venituri supuse impozitului prevazute la art. 3 au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 1 ISR.

2) Stimulentul de insertie prevazut la alin. (1) se acorda dupa cum urmeaza:
a) pentru persoanele care beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1) lit. a), daca acestea obtin venituri supuse impozitului inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani;
b) pentru persoanele care beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1) lit. b), daca acestea obtin venituri supuse impozitului, dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani;
c) pentru persoanele care beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului cu handicap in varsta de pana la 3 ani, prevazut la art. 2 alin. (1) lit. a), oricand, pe toata perioada.

(3) In cazul persoanelor care beneficiaza de indemnizatia lunara si solicita dreptul la stimulent de insertie, plata acestei indemnizatii se suspenda."
MUltumesc pentru raspuns.

Am intrebat pe forum deoarece, telefonic, cineva de la AJPIS mi-a spus ca pt a beneficia de stimulentul de insertie trebuie reinceputa activitatea la serviciu cu 30+1 zile inainte de nasterea copilului chiar daca celalalt parinte NU indeplineste conditiile de acordare CCC.
De cate ori primiti asemenea raspunsuri este bine sa intrebati si care este temeiul legal al raspunsului.

Alte discuții în legătură

Concediul pentru ingrijirea copilului Alexamdru Alexamdru Daca astazi intru in concediu pentru ingrijirea copilului pana la 1 an , la cate zile ma pot angaza ca sa pot beneficia de stimulentul de insertie? (vezi toată discuția)
Concediul de crestere copil de o luna allinaa allinaa Buna seara! In cazul in care tatal nu indeplineste conditiile de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului, mama poate ramane in concediu de crestere ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! Care sunt conditiile de acordare a stimulentului de insertie ? (vezi toată discuția)