avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Legislatia privind alegera Presedintelui. Aplicarea ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Legislatia privind alegera Presedintelui. Aplicarea gresita de catre membrii CCR

Am facut, mai intii, o petitie catre Ministerul Justitiei, apoi un denunt catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. In ambele am aratat ca:

Judecatorii Curtii Constitutionale, [Editat] au incalcat, in mod voit sau din greseala prevederile art.2, alin (1), lit.c) din Legea 370/2004 (referitoare la alegerea presedintelui), prevederi care au stat la baza motivarii si luarii Hotararii Nr.6 din 21 august 2012, a Curtii Constitutionale a Romaniei.

Judecatorii au impus a se respecta aceste prevederi cu intarziere printr-o erata, pe motivul unei erori materiale. Din hotarare rezulta, insa, ca judecatorii,in mod eronat, sustin ca in listele electorale permanente ar trebui trecuti toti cetatenii romani cu drept de vot de pretutindeni.
In fapt, vand in vedere prevederile constitutionale, care dispun cine are drept de vot si intervalul de varsta a acestora, prevederile art.2, alin (1), lit.c) din Legea 370/2004 reactualizata, stabilesc in mod imperativ dor ca din numarul total al cetatenilor romani cu drept de vot de pretutindeni, in listele electorale permanente se trec numai cetatenii romani CU VARSTA DE NUMAI 18 ANI, de pretutindeni.

Ca atare, contrar hotararii abuzive a JUDECATORILOR Curtii Constitutionale, prezenta la vot a electorilor a fost mult mai mare de 50%+1 din numarul electorilor ce se trec in listele electorale peranente.

Probabil ca legiuitorul, dorind sa clasifice listele electorale pe diferite categorii, a limitat cvorumul numai la cetatenii romani cu varsta de numai 18 ani, probabil,chiar, din greseala. Dar aceasta greseala este in favoarea celor 7,4 milioane de electori, pana la modificarea legii gresite.

PREVEDERI LEGALE:
\"Cetăţenii au drept de vot DE LA vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv.\"[1]
\"Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.\" [2]

\"Liste electorale permanente\"- sunt \" listele cuprinzand cetatenii romani cu drept de vot
CARE AU IMPLINIT
varsta de 18 ani pana in ziua alegerilor inclusiv\".[3]

NOTE: Ca sa fie asa cum au aplicat judecatorii prevederile art.2 ?. ar fi trebuit ca textul sa fie, de exemplu, in una din formele:
@1 ?liste electorale permanente? sunt ?listele cuprinzand cetatenii romani cu drept de vot?;
@@2 ?liste electorale permanente? sunt ?listele cuprinzand cetatenii romani cu drept de vot?, ADICA cei ?care au implinit varsta de 18 ani pana in ziua alegerilor inclusiv?;
@@@3 Sau macar asa: ?liste electorale permanente? sunt ?listele cuprinzand cetatenii romani cu drept de vot? ( ?care au implinit varsta de 18 ani pana in ziua alegerilor inclusiv?).

Ori asa cum legiuitorul a formulat, probabil din greseala, daca nu din alte interese, este clar ca prezenta la vot a electorilor a fost mult mai mare de 50%+1 din numarul electorilor ce se trec in listele electorale peranente, contrar hotararii gresite a JUDECATORILOR Curtii Constitutionale.

De la parchet mi s-a cerut sa completez denuntul cu descrierea faptelor si indicarea mijloacelor de proba. Eu consider ca din denunt rezulta clar aceste cerinte.

Va rog sa ma ajutati \"sa formulez\" aceste cerinte???

Va multumesc!!!!


[1] Constitutia Romaniei, art. 36 ("Dreptul de vot"), alin. (1);
[2] Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, actualizată, art.5, alin. (2);
[3] Legea 370/2004 (referitoare la alegerea presedintelui), art. 2, alin.(1), lit. c).

Ultima modificare: Duminică, 10 Martie 2013
Gabriela Mihai, Avocat

Alte discuții în legătură

Românii din diaspora pot candida pentru parlamentul româniei? Toiag Toiag Românii din Diaspora pot candida pentru Parlamentul României, în cadrul unor filiale înfiinţate în străinătate, filiale ale unui partid din ... (vezi toată discuția)
Semnătură susținere mai mulți candidați kovacs_stefan kovacs_stefan Pot să semnez (cu buletin-serie...) pentru susținere pe mai multe liste a unor candidați? Mulțumesc! (vezi toată discuția)
Referendum si cvorum ContSters257414 ContSters257414 cum credeti ca se impaca ([b]cum se justifica[/b]) decizia Curtii Constitutionale a Romaniei care a hotarat marti ca, pentru validarea scrutinului de ... (vezi toată discuția)