avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... In cazul concedierii disciplinare se poate depune ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

In cazul concedierii disciplinare se poate depune contestatie in 30 de zile sau 45 de zile?

Buna ziua,

In cazul concedierii disciplinare se poate depune contestatie in 30 de zile sau 45 de zile?

Un articol de pe avocatnet sustine ca ar fi 30 de zile conform Codului Muncii: www.avocatnet.ro/content/art...

Pe de alta parte, in alt topic e mentionat ca termenul este 45, conform Legii dialogului social nr. 62/2011: www.avocatnet.ro/content/for...

Ati putea sa ma lamuriti in aceasta privinta?
Va multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Martie 2013
imosoft, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:16, 16 Martie 2013
In cazul desfacerii disciplinare a c.i.m. sau a aplicarii unei alte sanctiuni disciplinare, contestatia se depune in 30 de zile de la data comunicarii deciziei respective ....

C.mun., art.252:
(5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.
Reglementarile din Legea dialogului social sunt in contradictie cu unele prevederi din Codul muncii . Una dintre aceste contradictii se refera la termenul in care pot fi contestate masurile unilaterale de executare, modificare, suspendare sau incetare a contractului individual de munca. Intrucat, Codul Muncii este consideret norma generala in litigiile de munca, iar legea dialogului social este o norma speciala, se va aplica legea speciala, in speta termenul de 45 de zile.
Codul Muncii se refera strict la contestarea deciziei de sanctionare disciplinara , astfel incat Legea nr.62/2011 nu a abrogat implicit si textul art.252 alin.5 C.mun.
Exista pareri pro si contra in materie, chiar si practica instantelor este impartita in aceasta situatie.
Prevederile art. 268 lit. b din Codul muncii nu sunt preluate şi nici nu se face vreo trimitere în Legea nr. 62/2011 la procedura şi/sau termenele aplicabile în cazul contestării unei sancţiuni disciplinare (inclusiv concedierea disciplinară).
Astfel, termenul de contestare a sancţiunii disciplinare rămâne 30 de zile calendaristice, conform art. 268 alin. 1 lit. a şi b coroborat cu art. 252 alin. 5 din Codul muncii, aceasta fiind o excepţie de la regula stabilită prin Legea nr. 62/2011 şi aplicându-se în cazul contestării oricărei sancţiuni disciplinare, inclusiv în cazul concedierii.

Alte discuții în legătură

Termen contestare decizie desfacere cim Rentzu Rentzu S-a modificat cumva termenul de 30 de zile de la data comunicarii in care poate fi contestata in instanta o decizie privind desfacerea CIM ? Am auzit o ... (vezi toată discuția)
Termen de contestaþie a unei sancþiuni disciplinare machis machis Care este termenul în care o sancţiune disciplinară poate să fie contestată la tribunal ? Pun această întrebare deoarece în Codul muncii la art.283 ... (vezi toată discuția)
Termen de contestare decizie sanctionare disciplinara zpavel_alia zpavel_alia Care este termenul de contestare pentru o decizie de sanctionare in urma savarsirii unei abateri disciplinare? 30 de zile conform art. 252 din Codul Muncii sau ... (vezi toată discuția)