Dupa un concediu de crestere a copilului de 11 luni, o angajata ar trebui sa revina la munca incepand cu 1 aprilie, pentru a beneficia de stimulentul de insertie. Angajatorul a informat-o verbal ca postul sau se va desfiinta de la 1 mai, data la care angajatorul credea ca persoana respectiva se va intoarce la munca ( in fapt atributiile respective vor fi preluate de catre alt departament) si i s-a propus revenirea la munca in alta locatie unde programul de lucru ar fi prelungit si cu un salariu mult mai mic.
In acelasi timp, angajatei i s-a semnat cererea de reintoarcere pe acelasi post.
Tinand cont ca angajata a optat pentru 1 an de concediu pentru a beneficia de stimulentul de insertie, teoretic, care este perioada in care angajatorul nu poate sa o concedieze?
OUG 111 2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor prevede:
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.
(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.
Exact, cu exceptia cazului in care, potrivit alin. 3 din OUG mentionata, in Regulamentul intern sau CCM angajatorul are prevazuta o perioada mai mica de 6 luni.
Art.25 alin.3 din OUG nr.111/2010 nu face nicio referire la ccm sau reg.intern al angajatorului .... insa stabilirea unei perioade mai mici decat cea prevazuta in acest articol se poate face in aceste documente aplicabile angajatorului...