avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1795 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii baza calcul cas
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

baza calcul cas

Buna, ma poate ajuta cineva cu informatii referitoare la calculul contributiilor de asigurari sociale(pensii) adica mai exact calculul bazei de calcul in conditiile in care exista atat concedii medicale platite de societate cat si cele platite de stat?
Altfel vorbind din venitul brut se scad concediile medicale suportate de stat (asa rezulta din art 26 alin 1 din L19/2000) sau se scad ambele (CM societate si CM platit de stat)?
Am incercat sa fac un stat folosind programul Cometa Sql iar de acolo reiese ca din venitul brut se scade CM platit de societate.....imi putetu spune care varianta este corecta?

Multumesc anticipat

Cosmina
Cel mai recent răspuns: tana , utilizator 23:36, 4 Martie 2009
Va intereseaza baza de calcul cas, dar de fapt vreti sa stiti de unde se scad CM?!Eu una nu am inteles nimic.
Pai de exemplu am un salariu brut pe total angajati de 30 000 lei , concedii medicale suportate de angajator(acele prime 5 zile) de 2 500 si concedii medicale suportate de la stat de inca 1 500. Baza de calcul a CAS va fi 28 500, 27 500 sau 26 000 lei?
M-ar interesa acelasi lucru penttru contributia la fondul de accidente si cea pt concedii si indemnizatii.

Multumesc anticipat,

Cosmina
Toate astea se aplica la venitul brut realizat.In venitul brut realizat intra si CM suportate de angajator.
Veti avea 2 baze de calcul pentru CAS:
- total salarii brute 26.000 x 18,5%
- la CM se va face urmatorul calcul 600:20 de zile lucratoare pe ianuarie xnr.zile lucratoare de cm x 18,5%
La accidente de munca acelasi calcul dar in .loc de 18,5 va fi coeficientul in functie de caen-ul societatii
Pentru 0,85% fondul de salarii este de 27.500 lei
Buna ziua.
Am si eu o nelamurire privind virarea contributiei la CAS angajator/angajat aferenta ajutorului de inmormantare acordat de catre unitate (in baza CONTRACTului COLECTIV DE MUNCÃ nr. 2895 din 21 din 29 decembrie 2006 UNIC LA NIVEL NAŢIONAL PE ANII 2007-2010 încheiat conform art. 10 şi 11 din Legea nr. 130/1996, republicată, art. 51, lit.a)
“Art. 51
În afară de ajutoarele prevăzute de lege, la care au dreptul, salariaţii vor beneficia şi de următoarele ajutoare:
a)în cazul decesului salariatului, un ajutor acordat familiei, de cel puţin două salarii medii lunare pe unitate;.
b)dacă decesul a survenit din cauza unui accident de muncă, a unui accident în legătură cu munca sau a unei boli profesionale, cuantumul ajutorului acordat familiei va fi de cel puţin 3 salarii medii pe unitate;[...]”

Se retine si se vireaza 10.5% (februarie 2009) cuantumul contributiei la Bugetul Asiogurarilor sociale de stat din ajutorul de inmormantare la care am facut referire anterior? sau nu? Va rog sa-mi comunicati si care este baza legala a raspunsului Dvs.

Va multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Cas 2009 Vioreld Vioreld incepand cu luna ianuarie cota cas angajator creste la 18.5% ( pentru decembrie 2008 stiam ca este 18%)? (vezi toată discuția)
Concediu medical - zile acordate, calcul, plata contributii? oanaportar oanaportar Buna ziua ! Va rog frumos sa imi spuneti: 1. - ce inseamna: Ore I.T.M. (FNUASS) ? 2. - ce inseamna: Ore I.T.M. (FS) ? 3. - este corect ca medicul sa ... (vezi toată discuția)
Corectare greseli cm-fnuass 2lk 2lk Buna seara ! Am descoperit forumul abia astazi, sunt nou incadrata pe un post la departamentul resurse umane - salarizare si cred ca statele de plata nu ... (vezi toată discuția)