avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie comuna parinti necasatoriti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie comuna parinti necasatoriti

As dori sa stiu ce drepturi si obligatii apar in urma obtinerii custodiei comune. Am un copil de 1 an si nu sunt casatorit cu mama acestuia. Cum relatia nu mai merge, o sa incercam (... sper sa si reusim) sa cerem custodia comuna a copilului, dar trebue sa stim care sunt obligatiile si drepturle care decurg din aceasta. In cazul in care dupa despartire vom locui in localitati diferite, am dreptul sa cer ca fiul meu sa petreaca timp si in casa mea, sau numai sa il vizitez in orasul de resedinta al mamei?
Daca mama vrea sa plece din tara cu copilul, are nevoie de acordul meu, iar daca eu consider ca acea calatorie e in detrimentul copilulu , pot sa impiedic acest lucru?
Nu vreau sa se inteleaga ca o sa ma opun fiecarei decizii pe care o va lua in privinta copilului (mai ales ca el reprezinta totul pentru mine), ci doar acelor decizii care imi vor periclita relatia cu el, si care consider ca vor afecta dezvoltarea lui ca persoana

Va multumesc mult
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 23:09, 21 Martie 2013
Aveti dreptul sa luati copilul la domiciliul dvs. dar daca mama nu este de acord vor aparea problemele si veti avea nevoie de hotarare judecatoreasca.
In functie de varsta copilului si alte aspecte instanta va hotara.
Cereti in acelasi proces si program de vizita, sa luati copilul la dvs in vizita. Se prea poate ca mama sa nu il lase la dvs chiar daca ambii parinti exercita autoritatea parinteasca si ajungeti iar la proces, asa ca e bine sa aveti de acum o hotarare in ce priveste vizita.
Fara acordul dvs sau o hotarare a instantei in acest sens, mama nu poate iesi cu minorul din tara.
Trebuie ajuns in instanta sau se poate face prin notar public intelegerea privind custodia comuna a copilului?
Se poate face si la notar, insa trebuie sa cadeti de acord atat asupra exercitarii custodiei, cat si asupra locuintei minorului, asupra pensiei de intretinere, cat si asupra unui program de vizita amanuntit ( care week-enduri, cat in vacante, in care vacante, care zile de nastere, de sarbatori legale, unde se va desfasura programul - la domiciliul mamei sau si la al tatalui etc).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am dreptul sa iau si eu copilul la mine daca acesta vrea acest lucru? markusschulz markusschulz Exista deja o decizie la fond care stabileste custodie comuna si domiciliul copilului la mama, Am contestat in apel si acum asteptam decizia. Copilul isi ... (vezi toată discuția)
Mă obligă vreo lege să-mi dau acordul pentru ieșirea din țară a minorului? MVictor2017 MVictor2017 Buna ziua. Vreau sa ma lamuresc intr-o problema. Ma obliga vreo lege sa-mi dau acordul pentru o procura de iesire din tara a minorului dupa divort daca in ... (vezi toată discuția)
Nu mai este valabila procura data minorului in vederea trecerii frontierei? mocupetre mocupetre buna ziua.sunt divortat si impreuna cu fosta nevasta avem un copil.la divort custodia copilului ia fost incredintata ei.in hotararea definitiva si irevocabila ... (vezi toată discuția)