Buna seara,
O Fundatie neguvernamentala,are mai multe cladiri in mai multe locatii.
Aceasta Fundatie,in 2007,face un contract de comodat cu o Societate Comerciala, prin care cedeaza cateva cladiri in care se desfasoara activitate comerciala.Dar, isi pastreaza dreptul de proprietate asupra cladirilor.
Fundatia,la randul sau,este si unic administrator asupra societatii comerciale respective.
Fundatia,este scutita de la plata impozitului pe cladiri,dar numai in cazul in care nu se desfasoara activitati comerciale in acele cladiri ale ei.
Cum ramane cu cladirile in care se executa activitate comerciala,respectiv acelea cedate societatii comerciale,care societate este tot a Fundatiei ?
Cine anume trebuie sa plateasca impozitul pe cladirile societatii,in aceasta situatie...incalcita ? Pana in prezent,nu a platit nimeni,iar recent cei de la serviciul taxe si impozite s-au prins ca acolo se desfasoara activitate economica.
Deci,cine ar trebui sa plateasca impozitul ? Sau,trebuie sau nu platit ?
Va multumesc.
Problema este cât se poate de clară, conform art. 249 alin. 1 Cod fiscal, orice persoană care are în proprietate o clădire situată în România datorează anual impozit pentru acea clădire.
Având în vedere că proprietar este o fundaţie, se va face aplicabilitate a prevederilor art. 250 Cod fiscal, respectiv aceasta beneficiază de scutire de la plata impozitului, cu excepţia încăperilor care sunt folosite pentru activităţi economice aşa cum foarte bine aţi precizat şi dumneavoastră.
Adică fundaţia care a transmis dreptul de folosinţă asupra unor spaţii către societatea comercială - entitate juridică care desfăşoară activităţi economice generatoare de venituri, va plăti impozit pentru spaţiile respective.
Fundatia trebuie sa plateasca,sau societatea comerciala care foloseste cladirile respective (cladiri ce sunt in proprietatea Fundatiei) ?Dupa cum am observat,la art.250 alin.1 pct.19, clădirile utilizate pentru activităţi social-umanitare de către asociaţii, fundaţii şi culte, potrivit hotărârii consiliului local.Dar,nu se mai mentioneaza:cu excepţia încăperilor care sunt folosite pentru activităţi economice,asa cum se mentioneaza la pct.precedente. In acest caz, cum se aplica impozitul,in baza carei legi ?
Va rog,indicati legislatia aplicabila in speta.
Va multumesc.
Baza legală este art. 249 Cod fiscal. Aşa cum bine aţi remarcat, conform art. 250 alin. 1, pct. 19 Cod fiscal fundaţiile sunt scutite de la plata impozitului pentru clădirile utilizate "pentru activităţi social - umanitare", ori în cazul expus de dumneavoastră avem de-a face cu o activitate comercială. În acest caz temeiul legal este, aşa cum v-am indicat, art. 249 Cod fiscal.
Dar,cine va plati impozitul (taxa pe cladiri) ? Fundatia care este proprietara cladirilor,ori societatea comerciala care desfasoara activitatea in cladirile respective ?
Va plati impozit,ori taxa pe cladiri ? (Eu,tot nu inteleg care este impozitul si care ar fi taxa pe cladiri...).Daca nu s-a platit niciun fel de impozit sau/si taxa pe cladirile respective,din 2007 de cand s-a facut contractul de comodat,pana in prezent,cum anume se va plati ? Exista vreo penalizare in acest caz ? Sau exista o fapta penala in speta ? Ceva evaziune fiscala ?
Va multumesc.
Scutire plata impozit
badryana
Cabinetele medicale individuale( medici familie) si Cabinetele stomatologice care functioneaza la o comuna si sunt chiriasi ai spatiilor unde functioneaza sunt ... (vezi toată discuția)