avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... presedinti de asociatii de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

presedinti de asociatii de proprietari

Cine poate sanctiona sau cui i se pot adresa nereguli facute de presedintele asociatiei de proprietari in legatura cu nerespectarea statutului asociatiei si a legii asociatiilor de proprietari.Sedinte de stabilirea bugetului de venituri si cheltuieli nu s-au facut de mai bine de 3 ani.
Cel mai recent răspuns: ARKzad , utilizator 18:32, 8 Aprilie 2013
Trebuie sa aveti si cenzor/cenzori ai Asociatiei. Ia ti sesizat si pe acestia?
1-Legea nr 230/2007 art 32 al 2 Pentru neindeplinirea atributiilor ce le revin,membrii comitetului executiv,inclusiv presedintele asociatieei de proprietari,raspund personal sau in solidar,dupa caz,in fata legii si a proprietarilor pentru daunele si prejudiciile cauzate proprietarilor in mod deliberat
2-Cenzorii/comisia de cenzori nu au autoritatea si competenta sa verifice,eventual sa sanctioneze presedintele asociatiei de proprietari
3-
Sedinte de stabilirea bugetului de venituri si cheltuieli nu s-au facut de mai bine de 3 ani.

Neconvocarea adunarii generale a membrilor proprietari,demonstreaza dezinteresul general,
atat al reprezentantilor legali ai asociatiei de proprietari presedinte/membri comitet ,cat si membrilor proprietari
Art 23 al 4 din L nr 230/2007 Pentru situatii speciale sau de maxima urgenta,adunarile generale extraordinare ale asociatiei de proprietari pot fi convocate oricand de catre comitetul executiv sau de catre cel putin 20% din numarul proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari

4-Pentru verificarea activitatii asociatiei de proprietari,pentru verificarea respectarii si exercitarea atributiilor ce revin presedintelui de asociatie ,exista serviciul de sprijinire si indrumare asociatii de proprietari in cadrul fiecarei primarii
ynocentta a scris
"2-Cenzorii/comisia de cenzori nu au autoritatea si competenta sa verifice,eventual sa sanctioneze presedintele asociatiei de proprietari"
Incorect!!! Comisia de cenzori are atributii pe linia respectarii legalitatii in asociatie si verifica orice aspect, inclusiv masurile intreprinse de presedinte. Este adevarat, nu poate si sanctiona!

ARKzad a scris:
Cine poate sanctiona sau cui i se pot adresa nereguli facute de presedintele asociatiei de proprietari..

Sanctiunea poate veni in cadrul asociatiei cand proprietarii isi aleg presedintele. Cu aceasta ocazie alegeti alt presedinte.
Tot in cadrul asociatiei, proprietarii pot sesiza comitetul executiv de neregulile care se petrec sau pot sesiza cenzorul asociatiei. Atat comitetul cat si cenzorul pot discuta, analiza, pot lua decizii sau atentiona presedintele care inaclaca legislatia..
Daca in cadrul asociatiei (comitet, cenzor, adunare generala) nu se rezolva legal problemele, proprietarul poate sesiza si solicita ajutorul serviciului asociatii de proprietari din primarie, poate sesiza politia sau poate actiona presedintele in judecata, de la caz la caz.
Si, da, este adevarat ca un cenzor are legal si prin forta profesionismului o putere chiar mai mare decat presedintele asociatiei. Repet, acolo unde cenzorul este profesionist si competent.
Teoretic raspunsurile primite sunt corecte.Le stiam.Dar practic atunci cand presedintele e prieten sau ruda cu cenzorul ,nu se fac sedinte locatarii reclama si in scris la p resedinte,acesta nu raspunde la sesizari iar comitetul nu se intruneste ce poti sa faci?.Legea nu prevede cine poate controla ( ce institutie ) pe un presedinte de asociatie daca se fac sesizari.Sunt multe asociatii de proprietari in care presedintele face cum doreste si este mana in mana cu comitetul si cenzorul.Sedinte de noi alegeri nu sunt prevazute in statutul de functionare al asociatiei.

Alte discuții în legătură

Destituire presedinte asociatie proprietari Elenapusa Elenapusa Cine poate decide si hotara, destituirea presedintelui, cenzorului si administratorului dintr o asociatie de proprietari? Daca avem dubii in calculul ... (vezi toată discuția)
Demisie comisie de cenzori mira55 mira55 Cei trei membri ai comisiei de cenzori si-au dat demisia din cauza faptului că nu puteau suporta presiunea presedintelui comitetului executiv. Ulterior, ... (vezi toată discuția)