avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Nume dupa casatorie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Nume dupa casatorie

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati si pe mine, cu un raspuns la urmatoarea intrebare: la casatorie , in conditiile in care sotul are 2 nume de familie (amandoua din partea tatalui), se poate renunta la unul? Adica spre exemplu: Ionescu-Vasilescu si la casatorie sa optam doar pt. Ionescu se poate?
Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: hathor , utilizator 14:48, 14 Mai 2009
Nu puteti lua decit numele sotului asa cum este cu doua nume sau sa va pastrati numele.
Sau inainte, el ar putea sa si-l schimbe?
Codul familiei:

Art. 27
La incheierea casatoriei, viitorii soti vor declara, in fata ofiterului de stare civila, numele pe care s-au invoit sa-l poarte in casatorie.
Sotii pot sa-si pastreze numele lor dinaintea casatoriei, sa ia numele unuia sau altuia dintre ei sau numele lor reunite.

Art. 28
Sotii sunt obligati sa poarte in timpul casatoriei numele comun declarat.
Daca sotii s-au invoit sa poarte in timpul casatoriei un nume comun si l-au declarat la incheierea casatoriei potrivit dispozitiilor art. 27 din codul de fata, fiecare dintre soti nu va putea cere schimbarea acestui nume, pe cale administrativa, decat cu consimtamantul celuilalt sot.

Din pacate, varianta expusa de dvs. nu este posibila
AlexiaS a scris:

Exista aceasta posibilitate.
Multumesc tare mult tuturor pt. raspunsuri.

Brom a scris:

AlexiaS a scris:

Exista aceasta posibilitate.

Cum se poate face asta?

Alte discuții în legătură

Schimbarea numelui de familie!!!! andreyutza andreyutza Buna ziua.As dori sa-mi spuneti unde ma pot adresa pentru schimbarea numelui de familie?...Unde trebuie sa merg?...La primarie sau la Oficiul starii ... (vezi toată discuția)
Rog o informatie ssessyly ssessyly buna ziua, am un baiat de 21 ani care poarta numele meu de fata vrea sa si schimbe numele cu cel al tatalui cum procedez? (vezi toată discuția)
Care este procedura schimbarii numelui CONSULTING TRADUCERI JURIDICE 0735643109 CONSULTING TRADUCERI JURIDICE 0735643109 doresc sa imi schimb numele de familie care este procedura si ce acte imi trebuie? multumesc (vezi toată discuția)