avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... taxa timbru judiciar-cine trebuie sa plateasca?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

taxa timbru judiciar-cine trebuie sa plateasca?

Sotia mea vrea sa deschida o actiune taxata cu 19 lei la Judecatoria Bolintin Vale. Am intrat pe just.ro, am aflat destinatia banilor si beneficiarul. Ce ma intereseaza este daca pot plati eu ca sot prin OP? Detin un cont e-banking pe numele meu si mi-ar fi mai comod sa fac o plata online decat sa fac drumul pana la trezoreria de sector in care domiciliaza petenta sau pana la Bolintin Vale.
Mentionez ca in OP pot trece numele sotiei si beneficiarul platii, interesul meu fiind de a sti daca instanta ar putea lua act de plata facuta din contul meu in numele sotiei pentru cauza judecata si de a o accepta ca fiind valabila. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cabinet Avocat Liana Cruceru , Avocat 20:09, 25 Februarie 2009
Puteti efectua aceasta plata, insa la dosarul cauzei va trebui sa expediati documentul de plata in original.
Fara probleme, insa instrumentul de plata in original trebuie sa ajunga la dosar.
meroiud a scris:

Fara probleme, insa instrumentul de plata in original trebuie sa ajunga la dosar.

Probabil stiti ca acest document original nu inseamna decat un print care il fac din aplicatia informatica...care cuprinde un cod de operatiune si alte date...fara o stampila de banca. As putea avea problema in instanta cu acceptarea acestui instrument care este autentificat doar prin codul de operatiune emis de catre banca in printul respectiv?
In principiu nu cred.
Legea nr. 146/1997 privind taxele de timbru in vigoare in acest moment nu va permite plata taxei de timbru prin op. Art. 19 din acest act normativ prevede in mod expres ca "Taxele judiciare de timbru se plătesc în numerar sau prin virament, în contul bugetului de stat, la unităţile trezoreriei statului sau ale Casei de Economii şi Consemnaţiuni."

Vestea buna este ca puteti face plata prin banca incepand cu 01.03.2009, cand intra in in vigoare modificarile aduse legii nr. 146/1997 prin OUG nr. 212/2008.

Astfel, noua forma a art. 19 din legea 146/1997, care intra in vigoare la data de 1 martie 2009, este urmatoarea:
"Taxele judiciare de timbru se plătesc în numerar, prin virament, sau în sistem on-line, în contul bugetului de stat, la unitatea Trezoreriei Statului în raza căreia debitorul îşi are domiciliul sau, după caz, sediul fiscal. Taxele judiciare de timbru pot fi plătite şi prin unităţi bancare în contul bugetului de stat, costurile operaţiunilor de transfer fiind în sarcina debitorului taxei."

Sfatul meu este sa asteptati pana la 1 martie, iar daca termenul de judecata este anterior acestei date, sa achitati taxa de timbru la cec sau la trezorerie.

Alte discuții în legătură

Taxe judiciare ContSters115732 ContSters115732 Va rog,unde se mai platesc taxe judiciare de timbru,in afara de trezorerie ,pt un recurs la Inalta Curte de Justitie ? (vezi toată discuția)
Pot plati taxa de timbru prin banca? tinaa tinaa buna ziua .pot plati prin banca taxa judiciara de timbru? in ce cont? multumesc (vezi toată discuția)
Investire bo - debitor din gaesti Irina S. Irina S. Sunt creditor din Iasi si vreau sa investesc cu formula executorie doua BO a unui debitor din Gaesti. Fac cererea si o depun la instanta Judecatoriei Gaesti? (vezi toată discuția)