avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 338 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Interpretarea unor articole dintr-un contract ce ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Interpretarea unor articole dintr-un contract ce urmeaza a fi incheiat cu un furnizor de apa

Buna seara,
Am gasit un model de contract pe care urmeaza sa-l incheiem si noi ,pe asociatie ,cu furnizorul serviciului de alimentare cu apa si canalizare.
Nu prea imi sunt clare urmatoarele articole:
Articolul 12(3):
"Stabilirea cantitatii de apa meteorica preluata in reteaua de canalizare:
-cantitatea de apa meteorica preluata in reteaua publica de canalizare se determina prin inmultirea cantitatii specifice medie anuala de apa meteorica comunicata de ANM . pentru anul anterior,respectiv defalcat lunar, cu suprafete totale ale incintelor construite, precum si terase asfaltate si pavaje din asfalt si beton, declarate de fiecare utilizator si cu coeficientul de scurgere aprobat."
Cand am intrebat o functionara de la societate ,de ce la calcularea apei meteorice ei aplica coeficientul de scurgere maxim (0,90 ptr.SC),mi-a spus ca ANM-ul il recomanda in functie de cat a plouat in perioada aceea,insa din articol inteleg ca variaza doar cantitatea de apa meteorica , lunar.
Cine aproba coeficientul de scurgere?

* Articolul 19 spune:
"La data incheierii prezentului contract consimte preluarea debitelor restante aferente serviciilor de alimentare cu apa si canalizare de care a beneficiat pana la acea data conform facturilor emise anterior."
Mentionez ca-n prezent noi,proprietarii, suntem cu contracte individuale la apa .
Ce sa-nteleg ca totusi, viitorul utilizator, asociatia,va prelua si datoriile celor care nu si-au achitat facturile de 3 luni(de exemplu)?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Aprilie 2013
petitemichele, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 20:46, 22 Aprilie 2013
La punctul 1 nu stiu sa va raspund si ar fi o bataie de cap disproportionata fata de valoarea acestei ape meteorice la nivelul facturii.

La punctul 2, da, asta trebuie sa intelegeti, ca facturile neachitate ale persoanelor care vor fi incluse in asociatie, vi le veti insusi la preluare si deci le veti achita.
Evident, ca dupa ce lucrurile se vor fi aranjat, aceste datorii preluate le veti pune tot in sarcina debitorilor initiali, pe listele de intretinere.
Am studiat subiectele legate de calcularea apei meteorice dar mie acum nu mi-e clar, cine aproba acel coeficient de scurgere.La Iasi am vazut ca acel coeficient de scurgere era aplicat cu o,85/0,86(nu mai retin sigur) la Apavital,dar nicidecum o,9o cum aplica furnizorul nostru.
As dori sa stiu daca acest coeficient este aprobat de ANM sau de furnizor.
Acei coeficienti tin de legislatie si de standardele in domeniu (nu le aproba ANMH sau furnizorul, ci doar le aplica)

In acest sens iata cateva materiale de studiu:
[ link extern ]
[ link extern ]
[ link extern ]
[ link extern ]
[ link extern ]
[ link extern ] )

Trebuie sa aveti in vedere clar ce suprafete aveti si ce declarati, aceste vor contribui la valoarea facturata.
petitemichele a scris:
Am gasit un model de contract pe care urmeaza sa-l incheiem si noi ,pe asociatie ,cu furnizorul serviciului de alimentare cu apa si canalizare.

Depinde unde ati gasita acel model de contract.
Daca acest model de contract l-ati gasit pe site-ul furnizorului dumneavoastra, e in regula, puteti sa va straduiti sa-l cititi, sa-l interpretati... Dar cam atat, pentru ca nu puteti modifica nimic, nu aveti posibilitatea alegerii altui furnizor cu alta oferta pentru ca furnizorul este unic in zona fiecarei asociatii de proprietari.
Furnizorul dumneavoastra de apa are acest contract si-l impune tuturor asociatiilor de proprietari.
La noi, apa meteorica facturata are o valoare foarte mica si nici macar nu o repartizam separat pe lista de plata ci o includem in costul apei, iar aceasta se factureaza numai asociatiilor care au in componenta lor spatii cu alta destinatie, agenti economici si nu apartamentelor de locuit.
Practic la incheirea contractului, in baza suprafetelor utile alea acestor persoane juridice din asociatie, corelat cu supafata teraselor blocului in care acestia au sediul, de comun acord reprezentantul furnizorului si presedintele asociatiei stabilesc aceasta suprafata.
Iata un exemplu la o asociatie, unde factura contine aproximativ 800 metri cubi apa, iar valoare facturii este de 5400 lei din care apa meteo 10 lei.
Suprafata luata in calcul luna de luna asa cum a fost stabilita prin contract este de 147 metri patrati stabilita asa cum am explicat mai sus, avand agenti economici la parterul blocului, agenti ce ocupa 4000 metri patrati suprafata utila la o suprafata utila totala a asociatiei de peste 10.000 m.p. Se inmulteste cu coeficientul comunicat furnizorului de ANM, care pentru luna luata ca exemplu este de 0,0321 din care se calculeaza 85% (prevazut in contract) si rezultatul se inmulteste cu 147 metri patrati, cu tariful de canalizare pe metru patrat, cu tva-ul rezultand suma de plata:
147 X 0,0321 X 85% = 4,01 metri cubi apa meteo platita de asociatie
4,01 m.c X 2,20 lei/m.c. = 8,82 lei (fara tva) + 2,12 lei (tva) = 10,94 lei

Observati ca la o fatura de 5400 lei aceasta apa meteorica este de doar 10,94 lei, adica nu merita atata atentie. Furnizorul daca ne-ar fi obligat la plata canalizarii, cu un tarif de 2,21 lei/mc fara tva fata de 2,20 lei/mc cat factureaza acum si-ar fi acoperit cu varf si indesat aceasta apa meteorica fara ANM, statistici, calcule, pozitie distincta in factura, clauze contractuale pentru aceasta...
Totul tine de acele suprafete din teren/ realitate.
Trebuie sa vedem mai departe de structura relativ omogena a blocurilor construite acum multi ani.
In zilele noastre exista si alte tipuri de condominii.

Astfel ca tot din realitate vin si eu cu factura mea:
TOTAL FACTURA: 8.234,35 lei (1188 mc consumati)
Canalizare apa pluviala: 310,32 lei (calculat la 258mc)

De ce? Pentru ca suprafetele la care se calculeaza aceasta apa meteorica sunt:
- terase (pluviala scurgere la canal, cca 3500mp)
- drumul de acces (asfalt cca 4000mp)
- parcari supraterane (pavaj cu pat de nisip cca 2000mp)
- spatii verzi (pamant/ gazon, cca 1000mp)
- alte suprafete/ trotuare (pavaj cu pat de nisip, cca 1000mp)

La aceste suprafete se calculeaza apa meteorica, fiecare suprafata in parte dupa tipul ei avand alt coeficient de scurgere.

Alte discuții în legătură

Apa meteorica omul70 omul70 Furnizorul de apa a solicitat plata apei meteorice de doua ori pe an, apa fiind in m.c. si la pretul apei de canalizare. Care e modalitatea de repartizare a ... (vezi toată discuția)
Apa pluviala eugarizn eugarizn Buna ziua Imi poate spune si mie cineva care este pretul apei pluviale si la ce cheltuieli o putem incadra ? ma refer la Bucuresti , am ... (vezi toată discuția)