avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Constituirea unei asoc de proprietari este obligatorie?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Constituirea unei asoc de proprietari este obligatorie?

Buna ziua,
Locuiesc intr-un bloc ANL si sunt proprietar al apartamentului respectiv de aproape 3 ani. Blocul are apartamente si garsoniere dispuse pe 2 scari bloc si o singura centrala termica deserveste ambele scari. Pe scara unde locuim noi suntem singurii proprietari, dar pe scara vecina mai sunt inca 4 locuinte cumparate. In urma cu aprox o luna am primit o adresa de la Primarie(care este proprietar pe restul de apartamente din bloc) ca, avand in vedere faptul ca in bloc sunt mai mult de 3 proprietari, ne putem constitui in asociatie de proprietari. Problema este ca noi nu dorim sa ne constituim in asoc de proprietari...Eu nu doresc. Nu-i cunosc pe ceilalti proprietari si nu cred ca in acest moment este in avantajul nostru acest lucru. In urma cu o sptamana am facut o cerere scrisa catre dl primar prin care ceream debransarea de la reteaua comunca de apa din bloc precum si de la reteaua comuna de furnizare a agentului termic(mai exact de la centrala comuna a blocului). Motivele mele sunt intemeiate: avem chiriasi care nu achita regulat intretinerea(care este f mare: pt un ap. de 54mp in lunile de iarna a fost de peste 600ron) si furnizorul de gaze a oprit alimentarea centralei, astfel ca s-a intamplat sa nu avem apa calda chiar si trei zile, desi noi eram bun platnici. Dupa depunerea cererii am fost sunati ca trebuie sa ne constituim in asociatie de proprietari ca se rezolvam problema si ca Primaria ne va da cu titlu gratuit centrala si toate folosintele comune sa le administram. Eu cred ca primaria vrea sa scape de bataia de cap si vrea sa arunce motanul in carca celor cativa proprietari. Intrebarea mea este daca suntem obligati de lege sa ne constituim in asociatie sau este la latitudinea noastra daca dorim sau nu sa facem acest lucru? Eu doresc sa am contract direct cu furnizorii de apa si gaze(asa cu am cu furnizorul de energie electrica) si sa nu mai trec prin asociatia de locatari(cum este in prezent...pt ca eu declar cinstit consumul de apa din apomentrele pe care le am in apartament, dar frecvent sunt incarcata cu mcubi in plus care sunt constatati dupa citirea apomentrului de la intrarea in bloc)...
Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Marți, 23 Aprilie 2013
adra2004, utilizator
Cel mai recent răspuns: johnpescar , utilizator 14:59, 24 Aprilie 2013
Nu ati precizat concret cate apartamente exista pe cele 2 scari ale imobilului
L nr 230/2007 Art. 4. - (1) Asociatia de proprietari are drept scop administrarea si gestionarea proprietatii comune care, pe langa drepturi, impune obligatii pentru toti proprietarii.
(2) Consecintele neluarii masurilor de organizare si functionare cu privire la administrarea si gestiunea proprietatii comune sunt in raspunderea juridica a tuturor proprietarilor sau a reprezentantilor acestora, dupa caz.
Art. 5. - (1) Asociatia de proprietari se infiinteaza prin acordul scris a cel putin jumatate plus unu din numarul proprietarilor apartamentelor si spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, din cadrul unei cladiri. Acordul se consemneaza intr-un tabel nominal, anexa la acordul de asociere.
(2) In cladirile de locuinte cu mai multe tronsoane sau scari se pot constitui asociatii de proprietari pe fiecare tronson ori scara in parte numai in conditiile in care nu exista o proprietate comuna aferenta tronsoanelor sau scarilor care nu poate fi delimitata.
(3) Daca este cazul, asociatiile de proprietari infiintate pe scari sau tronsoane de cladire isi reglementeaza intre ele raporturile juridice cu privire la aspectele tehnice comune acestora, printr-o anexa la acordul de asociere.

Din expunere dvs nu rezulta a fi intrunita conditia existentei a cel putin jumatate plus unu din numarul proprietarilor apartamentelor ,in conditiile in care primaria este proprietar majoritar
primaria nu vrea sa scape. legea zice ca trebuie constituita asociatia de proprietari. care daca ma intrebi pe mine va fiin avantajul vostru. numai asociatii se poate intoarce in instanta impotriva rau platnicilor pt cheltuieli de intretinere, etc. numai cu asociatia va puteti face cele necesare - ctr gunoi, apa, caldura etc. asa ca ......
Puteti constitui o asociatie (cei 5 proprietari) impreuna cu primaria care are in proprietate celelalte apartamente inchiriate.
Din aceasta perspectiva, nu vad inca folosul acestei asociatii de proprietari intrucat ati fi in minoritate "absoluta".
Poate cand proprietarii ar deveni majoritari fata de primarie...
Nici nu stii ce sa mai spui! Romanul sta pe listele de asteptare in vederea primirii unei locuinte ANL sau a uneia sociale, ani de zile. Dupa ce o primeste, stai sa vezi de ce mare ”boier” este el, sa vezi de ce bataie de joc este in stare. Sa nu generalizam insa...(persoanele excluse sunt de fata!).
Primaria. Este cel mai prost administrator al statului din cati cunosc. Am mai spus si cu alte ocazii, spun si acum. Bataia de joc este la ordinea zilei, iar oameni ca si autorul topicului stau la cheremul majoritatii, a neputintei, a neimplicarii Primariei sau a CL in administrarea unui bun al statului...
Este adevarat, contractele de locatiune folosite au o varianta standard. Nu stiu cine naiba produce acest standard, dar este un standard care incurajeaza sa consumi si sa nu platesti, sa distrugi ceea ce statul (adica noi) am cotizat din greu pentru a le facilita lor accesul intr-o locuinta decenta, sa faci ce vrei fara sa dai socoteala nimanui, sa deranjezi cu zgomote si izbituri la orice ora toti vecinii.
Este greu pentru CL sa puna de-o HCL in care sa puna ordine in administrarea locuintelor sociale si a celor ANL! De ce este greu? Dumnezeu stie. Probabil ca asa considera ei ca este mai bine.
Din acest motiv consider ca este inoportun sa va constituiti in as. prop. in conditiile in care primaria sau CL nu se implica, adica, nu ai achitat costurile de administrare 3 luni - OUT! Sa vina altul care poate sa-si achite consumurile. Sunt convins ca starea aceasta de lucruri se regaseste si in plata chiriilor. De aceea va spun: administrator mai prost, nu cunosc!
ynocentta a scris:

Nu ati precizat concret cate apartamente exista pe cele 2 scari ale imobilului
Din expunere dvs nu rezulta a fi intrunita conditia existentei a cel putin jumatate plus unu din numarul proprietarilor apartamentelor ,in conditiile in care primaria este proprietar majoritar

Va multumesc pentru raspuns. sa va spun sincer nu stiu cate locuinte are blocul...dar cred ca pe fiecare scara sunt 23 de locuinte, deci in total 46 de locuinte, din care doar 5 sunt ale altor proprietari decat Primaria, dar Primaria, vrea ca noi astia 5 sa facem o asociatie de proprietari si sa administram, repet: noi astia 5, toata angaralele comune ale blocului..Apai sa ne ierte Dumnezeu, cred ca e cam prea mult...:surrender:
Ultima modificare: Miercuri, 24 Aprilie 2013
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Care este diferenta intre asociatia de proprietari si asociatia de locatari(chiriasi)? MCA2014 MCA2014 Ca si chiriasi ai unui bloc ANL nu putem infiinta o asociatie de proprietari pe care sa se factureze apa, gazul de la centrala termica comuna, lumina de pe ... (vezi toată discuția)
Bloc anl: primaria ne obliga sa ne constituim in asociatie de locatari insider insider Obligativitatea este inscrisa in contractul de inchiriere (semnat in iulie 2010). Deoarece blocul cu 9 apartamente a fost definitivat in 2007 iar abia in iulie ... (vezi toată discuția)
Reclamatie adina83 adina83 Buna ziua.As dori sa stiu unde poate fii reclamat pentru un proprietar care timp de un an de zile a inchiriat un apartament cu centrala termica, ... (vezi toată discuția)