avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 980 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Angajatorul nou al platitorului de pensie alimentara ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Angajatorul nou al platitorului de pensie alimentara refuza plata pe motiv ca adresa instantei de poprire a fost emisa pe numele primului angajator

Va rog sa ma lamuriti si totodata sa ma ajutati, daca e posibil sa gasesc rezolvare la o problema:
- am fost informata, de catre fostul sot, platitor de pensie alimentara, ca in urma unui control ce a avut loc la firma unde este angajat in momentul de fata, s-a stabilit ca nu trebuie sa se faca viramentul pensiei alimentare prin intermediul firmei, atata timp cat adresa instantei de judecata s-a emis pe numele altei firme, la care fostul sot lucra in momentul pronuntarii hotararii judecatoresti.
Mentionez ca, in momentul in care fostul sot s-a angajat la noua firma, am transmis catre director toate documentele necesare, respectiv cerere personala de virare pensie alimentara, copie dupa hotararea de divort definitiva si adresa instantei de infiintare poprire (emisa, intr-adevar, pe numele primei firme angajatoare).

Va rog sa ma lamuriti daca este posibil sa se fi sistat plata pensiei in urma unui control si daca este adevarat, va rog sa ma sfatuiti ce demersuri sa fac pentru a restabili plata pensiei alimentare prin virament de catre firma angajatoare actuala a fostului sot.

Va multumesc anticipat si astept raspunsurile dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: silver1101 , utilizator 09:02, 26 Aprilie 2013
Legea precizeaza clar ca poprirea continua sa fiinteze si atunci cand debitorul isi schimba locul de munca .In aceasta situatie,tertul poprit va trimite toate actele care au stat la baza infiintarii popririi societatii unde debitorul isi are noul loc de munca.Aceasta societate devine de la data primirii acestor acte tert poprit.
Daca acest tert poprit nu isi indeplineste obligatiile ce-i revin in aceasta calitate,puteti pune titlul (hotararea prin care s-a stabilit pensia) in executare silita, adresandu-va unui executor judecatoresc,al carui birou se afla in circumscriptia unde isi are domiciliul sau sediul debitorul ori tertul poprit
Nu mi se pare posibil.
De fapt nici nu exista contorl care sa aiba competenta sau dreptul sa decida asa ceva.

Nici daca am presupune ca a fost un audit intern pe contabilitate sau pe chestii juridice, nu vad cum ar fi putut sa decida asa ceva, pentru ca (1) nu au competenta sa analizeze asa ceva, textele de lege sunt clare, nu e loc de analiza si (2) este nelegala decizia si (3) (iertati-mi limbajul) firmei unde lucreaza datornicul ar trebui sa-i fie indiferent cui da banii, cata vreme exista o poprire care ii este opozabila (caci ii este opozabila poprirea noului angajator, cata vreme ati comunicat-o dvs.).

Daca noua firma nu face retinerea / se opreste din a mai face retineri, atunci dvs trebuie sa:
1. incetati sa mai discutati cu tatal de ce nu se mai face retinerea
2. discutati direct cu firma (vedeti mai jos prevederile legale si ce puteti face impotriva celor vinovati).
3. pe tata o sa il atentionati ca daca nu mai primiti pensia alimentara, il astepta si o plangere penala pentru abandon de familie.

Prevederi legale aplicabile pentru poprirea infiintata inainte de 1 octombrie 2011: Codul de procedura civila de la 1864:
Art. 453
Pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii, precum si in cazul sumelor datorate cu titlu de despagubiri pentru repararea pagubelor cauzate prin moarte, vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii, cand executarea se face asupra salariului sau asupra altor venituri periodice cunoscute realizate de debitor, infiintarea popririi se dispune de instanta de fond, din oficiu, de indata ce hotararea este executorie potrivit legii.

Art. 454
(...)Poprirea se infiinteaza fara somatie, prin adresa insotita de o copie certificata de pe titlul executoriu, comunicata celei de-a treia persoane aratate la art. 452, instiintandu-se totodata si debitorul despre masura luata.
In adresa de poprire se va pune in vedere celei de-a treia persoane, care devine potrivit alin. 1 tert poprit, interdictia de a plati debitorului sumele de bani sau bunurile mobile incorporale ce i le datoreaza ori pe care i le va datora, declarandu-le poprite in masura necesara pentru realizarea obligatiei ce se executa silit.
Art. 455
In cazurile prevazute de art. 453 alin. 2 poprirea ramane in fiinta si atunci cand debitorul isi schimba locul de munca la o alta unitate sau este pensionat. In aceste cazuri, unitatea de la care pleaca debitorul va trimite actele prin care s-a infiintat poprirea unitatii la care se afla noul loc de munca al debitorului sau organului competent de ocrotire sociala care, de la data primirii acestor acte, devine tert poprit.
Daca debitorul paraseste unitatea fara ca aceasta sa cunoasca noul loc de munca, ea il va incunostinta pe creditor despre aceasta imprejurare. Dupa aflarea noului loc de munca al debitorului creditorul il va aduce la cunostinta unitatii de la care debitorul a plecat, pentru a se proceda potrivit alin. 1.
Art. 460
Daca tertul poprit nu-si mai indeplineste obligatiile ce-i revin pentru efectuarea popririi, inclusiv in cazul in care, in loc sa consemneze suma urmaribila a liberat-o debitorului poprit, creditorul, debitorul sau organul de executare, in termen de 3 luni de la data cand tertul poprit trebuia sa consemneze sau sa plateasca suma urmaribila, poate sesiza instanta de executare, in vederea validarii popririi. Instanta va cita creditorul urmaritor, debitorul si tertul poprit si, daca din probele administrate rezulta ca tertul poprit datoreaza sume de bani debitorului, va da o hotarare de validare a popririi prin care va obliga tertul poprit sa plateasca creditorului, in limita creantei, suma datorata debitorului, iar in caz contrar, va hotari desfiintarea popririi. Tertul poprit, care, cu rea-credinta, a refuzat sa-si indeplineasca obligatiile privind efectuarea popririi, va putea fi amendat, prin aceeasi hotarare, cu o suma cuprinsa intre 2.000.000 lei si 10.000.000 lei.
Daca sumele sunt datorate periodic, poprirea se valideaza atat pentru sumele ajunse la scadenta, cat si pentru cele care vor fi scadente in viitor, validarea producandu-si efectele numai la data cand sumele devin scadente.
Dupa validarea popririi, tertul poprit va proceda, dupa caz, la consemnarea sau plata prevazuta la art. 456, in limita sumei determinate expres in hotararea de validare. In caz de nerespectare a acestor obligatii, executarea silita se va face impotriva tertului poprit, pe baza hotararii de validare ce constituie titlu executoriu


Pentru popririle infiintate dupa 1 octombrie 2011:
Continuarea popririi Art. 785
(1) Poprirea ramane in fiinta si atunci cand debitorul isi schimba locul de munca sau este pensionat. In aceste cazuri, tertul poprit va trimite actele prin care s-a infiintat poprirea unitatii la care se afla noul loc de munca al debitorului sau organului de asigurari sociale competent, care, de la data primirii acestor acte, devine tert poprit.
(2) Daca debitorul paraseste unitatea fara ca aceasta sa cunoasca noul loc de munca, ea il va incunostinta pe creditor despre aceasta imprejurare. Dupa aflarea noului loc de munca al debitorului, creditorul il va aduce la cunostinta unitatii de la care debitorul a plecat, pentru a se proceda potrivit alin. (1).

Obligatiile tertului poprit Art. 786
(1) In termen de 5 zile de la comunicarea popririi, iar in cazul sumelor de bani datorate in viitor, de la scadenta acestora, tertul poprit este obligat:
1. sa consemneze suma de bani, daca creanta poprita este exigibila, sau, dupa caz, sa indisponibilizeze bunurile mobile incorporale poprite si sa trimita dovada executorului judecatoresc, in cazul popririi infiintate pentru realizarea altor creante decat cele aratate la pct. 2;
2. sa plateasca direct creditorului suma retinuta si cuvenita acestuia, in cazul sumelor datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii, precum si in cazul sumelor datorate cu titlu de despagubiri pentru repararea pagubelor cauzate prin moarte, vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii. La cererea creditorului, suma ii va fi trimisa la domiciliul indicat sau, daca este cazul, la resedinta indicata, cheltuielile de trimitere fiind in sarcina debitorului.
Validarea popririi Art. 789
(1) Daca tertul poprit nu isi indeplineste obligatiile ce ii revin pentru efectuarea popririi, inclusiv in cazul in care, in loc sa consemneze suma urmaribila, a liberat-o debitorului poprit, creditorul urmaritor, debitorul sau executorul judecatoresc, in termen de cel mult o luna de la data cand tertul poprit trebuia sa consemneze sau sa plateasca suma urmaribila, poate sesiza instanta de executare, in vederea validarii popririi.
(2) In cazul cand asupra aceleiasi sume datorate de tertul poprit exista mai multe popriri, care nu au fost executate de catre acesta, validarea lor se va putea judeca printr-o singura hotarare.
(3) Instanta ii va cita pe creditorul urmaritor si pe cei intervenienti, daca este cazul, precum si pe debitorul si tertul poprit si, la termenul fixat pentru judecarea cererii de validare, va putea dispune administrarea oricarei probe necesare solutionarii acesteia, care este admisibila potrivit normelor de drept comun. In instanta de validare, tertul poprit poate opune creditorului urmaritor toate exceptiile si mijloacele de aparare pe care le-ar putea opune debitorului, in masura in care ele se intemeiaza pe o cauza anterioara popririi.
(4) Daca din probele administrate rezulta ca tertul poprit ii datoreaza sume de bani debitorului, instanta va da o hotarare de validare a popririi, prin care il va obliga pe tertul poprit sa ii plateasca creditorului, in limita creantei, suma datorata debitorului, iar, in caz contrar, va hotari desfiintarea popririi.
(5) Poprirea infiintata asupra unei creante cu termen sau sub conditie va putea fi validata, dar hotararea nu va putea fi executata decat dupa ajungerea creantei la termen sau, dupa caz, la data indeplinirii conditiei.
(6) Daca sumele sunt datorate periodic, poprirea se valideaza atat pentru sumele ajunse la scadenta, cat si pentru cele care vor fi scadente in viitor, in acest ultim caz validarea producandu-si efectele numai la data cand sumele devin scadente. In cazul popririi sumelor de bani din conturile bancare, pentru sumele viitoare, instanta va dispune mentinerea popririi pana la realizarea integrala a creantei.
(7) Daca poprirea a fost infiintata asupra unor bunuri mobile incorporale care se aflau, la data infiintarii ei, in mainile tertului poprit, instanta va hotari vanzarea lor.
(8) Daca poprirea a fost infiintata asupra unor bunuri mobile incorporale datorate debitorului, dar care, la data validarii, nu se mai aflau in posesia tertului, acesta va fi obligat, prin hotararea de validare, la plata contravalorii acestor bunuri, caz in care va fi urmarit direct de catre executorul judecatoresc.
(9) Tertul poprit care, cu rea-credinta, a refuzat sa isi indeplineasca obligatiile privind efectuarea popririi va putea fi amendat, prin aceeasi hotarare de validare, cu o suma cuprinsa intre 2.000 lei si 10.000 lei.
Ultima modificare: Joi, 25 Aprilie 2013
smeagull, utilizator

Mentionez ca, in momentul in care fostul sot s-a angajat la noua firma, am transmis catre director toate documentele necesare, [u]respectiv cerere personala de virare pensie alimentara, [/u]copie dupa hotararea de divort definitiva si adresa instantei de infiintare poprire (emisa, intr-adevar, pe numele primei firme angajatoare).


De ce ati trimis dv actele, erati cumva angajatorul de la care tatal a plecat? Nu prea cred. In plus, dv nu ati primit de la instanta adresa de infiintarea popririi pe veniturile fostului sot, dv ati primit doar o insttintare prin care vi s-a adus la cunsotinta faptul ca a fost dispusa infiintarea popririi.
Textele de lege sunt clare, nu e loc de analiza. Dupa aflarea noului loc de munca al tatalui, dv trebuia sa il aduceti la cunostinta unitatii de la care tatal a plecat, unitatea de la care tatal a plecat sa trimita actele prin care s-a infiintat poprirea unitatii la care se afla noul loc de munca.

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri!

Am trimis eu actele catre firma noua pentru ca asa m-i s-a cerut la momentul acela de catre fostul meu sot, necunoscand, nici unul din noi, prevederile legale.

Mutarea la noua firma s-a produs acum cativa ani buni in urma. Cam 4-5 ani au trecut de cand noua firma,a virat, cu regularitate, pensia alimentara.
Chiar nu inteleg ce probleme ar fi putut depista un control in acest sens decat ca a lipsit acea adresa de la prima firma angajatoare.

Din raspunsurile dumneavoastra eu inteleg ca ar trebui sa inaintez o cerere primei firme sa transmita actualei firme angajatoare o instiintare de continuare a popririi, la care sa ataseze copii dupa documentele initiale de infiintare poprire (adresa de la judecatorie, copie dupa hotararea de divort).

Daca nu accepta angajatorul actual sa vireze pensia alimentara, atunci pot lua masurile legale necesare.

Fostul meu sot s-a oferit sa plateasca el lumar suma reprezentand pensia alimentara, dar este cunoscut ca fiind rau-platnic si sunt convinsa ca nu va trimite suma corecta in conditiile in care va fi vorba de cresteri salariale sau prime.

De aceea tin atat de mult sa se faca viramentul direct de catre firma angajatoare.

Va rog sa-mi spuneti daca solutia mea este corecta pentru a putea incerca sa o aplic.




Dv. nu aveati adresa de poprire pentru ca instanta nu v-o trimite. Asa ca angajatorul sotului i-a poprit salariul in mod nelegal.
Primul angajator trebuie sa aiba adresa de poprire si sa o trimita angajatorului actual, la cererea dv. Doar poprirea, restul actelor presupun ca le au de la dv.

Alte discuții în legătură

Obligatie poprire LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Pe adeverinta unui salariat pentru obtinerea unui credit de la o banca, firma a taiat acel paragraf care prevedea angajamentul firmei de a retine bani din ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu girant jacqueline_k jacqueline_k Buna ziua! Vreau sa va intreb daca un executor judecatoresc poate cere societatii unde lucreaza salariatul infiintarea popririi pe 1/3 din veniturile sale ... (vezi toată discuția)
Sunt obligat sa fac proprire ? doberv doberv am un angajat care are amenzi neplatite din 2003 si acum mi-a venit sa-i fac poprire pe salariu. pot invoca ceva ca sa nu fiu obligat ? e normal sa ma oblige ... (vezi toată discuția)