avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Pistol cu bile
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Pistol cu bile

Astazi am aflat ca un prieten de-al meu s-a folosit de pistoletul cu bile pe care il avea asupra sa in timp ce iminent parea sa fie agresat de un individ cu care avusese un schimb de replici necivilizate. Prietenul este un individ in varsta de 70 ani, cu deficienta motorie(merge greu doar cu ajutorul bastonului), in timp ce celalalt care a provocat scandalul este sanatos si cu 20 ani mai tanar si cu cheful necesar de a-l bate pe prietenul meu. Cand s-a simtit amenintat, prietenul a scos pistoletul si a executat un foc in plan vertical (sus), pentru a opri agresorul.
Politia i-a intocmit dosar penal de utilizare a unei arme neletale( cu toate ca prietenul are autorizatie de port arma), si de ultraj contra bunelor moravuri.
Pentru a-l ajuta pe prietenul meu, rog cateva sfaturi competente de la specialistii forumului.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 01:37, 11 Ianuarie 2011
E drept ca in Romania,pina de curind beneficia de arma o gama larga de persoane. Evenimentele cu care sa confruntat societatea a facut sa se impuna reguli mai stricte si sa delimiteze categoria posesorilor de arme. Daca am in vedere deficienta motorie a prietenului dvs. precum si virsta,nu stiu cum garanteaza portul armei. Dar ma rog,nu e treaba mea. Pentru un sfat competent, trebuie sa furnizati mai multe detalii. Daca i sa intocmit dosar penal,inseamna ca a incalcat legea,sau cel putin asa spun politisti. Legea prevede expres conditiile si inprejurarile in care poate fi folosita arma,fie si in scop de aparare sau intimidare. Incercati sa oferiti speta concreta. Multumesc.
Detectiv particular
Filip Stelian
De fapt ce fel de pistol este un pistol cu bile?
Este o arma in intelesul legii?
Este un pistol, nu cu gloante, ci cu bile. Este o arma neletala, putand fi folosita in scop de autoaparare.. Precizez ca prietenul, datorita unor situatii ce impuneau detinerea unei arme pt.autoaparare, si-a procurat autorizatia de port arma si si-a achizitionat pistoletul in cauza. Precizez ca are o buna pregatire militara, fiind absolvent al unei institutii de invatamant militar. Peste considerentul mersului motor greoi si doar cu bastonul, avand ceva "prieteni" care il sicanau, a gasit de cuviinta sa-si procure aceasta arma.
In timpul conflictului, a tras un foc de avertisment in plan vertical, agresorul speriindu-se, care totodata a anuntat politia.
Deci, rugamintea este sa-mi dati cateva sfaturi competente, spre a-l ajuta pe prietenul meu, care consider ca pe nedrept a ajuns din victima - agresor.
Depinde si de locul unde a avut loc evenimentul (legea interzice portul armelor chiar si a celor neletale in anumite locuri)... dar cat timp a tras doar un foc de avertisment in plan vertical si are autorizatie ptr. acea arma nu cred sa fie probleme (politistii tind sa exagereze faptele... un prieten de-al meu a fost retinut cateva ore la politie ptr. o bricheta ce semana cu un pistol :) )... ultrajul contra bunelor moravuri nu vad ce cauta acolo (au fost persoane oripilate de ce s-a intamplat inafara de cel ce a reclamat?)...

Ma rog cititi si singur [ link extern ]
si [ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 3 Martie 2009
Attila-Arpad Dombi, Avocat
Avand in vedere cele expuse de d-voastra nu sunt probleme. Dosarul penal s-a intocmit, probabil, ca urmare a faptului ca persoana respectiva a facut plangere. In cazul asta organele abilitate, politia, trebuie sa faca verificari in baza unui dosar penal si sa administreze probe. Insa, ma repet, avand in vedere cele expuse de d-voastra, consider ca se va da o solutie de neincepere a urmaririi penale.

Alte discuții în legătură

Port arma neletala doberv doberv daca x cumpara de la magazin un pistol cu bile de cauciuc,pistol care se vinde ca si arma neletala mai are nevoie de vreo autorizatie sau permis de port arma? (vezi toată discuția)
Apărarea - arme neletale - legea 295/2004 - discuții Tetriss Tetriss Buna ziua, Doresc sa aplic pentru un permis de arma neletala, din motive intemeiate. Mentionez ca nu sunt de rea-credinta si doresc sa folosesc arma, conform ... (vezi toată discuția)
Informatii arma sport&agrement AlexX_M AlexX_M Buna ziua! Doresc de mult sa-mi achizitionez un pistol cu bile, din magazin, atat pentru linistea sufleteasca cat si pentru satisfactia ... (vezi toată discuția)