avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1010 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ce trebuie sa platesc la stat sa mi se considere ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ce trebuie sa platesc la stat sa mi se considere vechime in munca daca am conventie civila

1.As dori sa platesc si la asigurari si la casa de pensii, cum trebuie sa procedez?Daca platesc si la asigurari si la casa de pensii pot sa obtin dupa indemnizatie pentru crestere copil?

2. este normal sa ti se faca contract de prestari servicii pe un an de zile?este facut pe persoana fizica, fara a fi autorizata
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:08, 14 Mai 2013
1. Pentru a avea stagiu de cosizare in sistemul de pensii , va trebui sa incheiati un contract de asigurare cu casa de pensii in raza careia domiciliati.. Se pot asigura în sistemul public de pensii, pe bază de contract de asigurare socială, în condiţiile Legii nr. 263/2010, avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public, precum şi orice persoană care doreşte să se asigure, respectiv să îşi completeze venitul asigurat.
Actele necesare:
- Contractul de asigurare sociala
- copie BI sau CI
- dosar de incopciat
- declaratie pe propie raspundere (cum ca persoana care doreste sa se asigure nu este persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati independente)

Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale pentru asiguraţii cu contract de asigurare o constituie venitul lunar asigurat, înscris în contractul de asigurare socială, dar nu mai puţin decât suma reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nici mai mult de 5 ori valoarea acestuia.

Având în vedere modificarea câştigului salarial mediu brut prin Legea nr.6/2013 , nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială este de 778 lei, nivelul maxim fiind în sumă de 11.115 lei, aceste valori fiind aplicabile din data de 25.02.2013.

Contributia de asigurari sociale, in procent de 31,3%, se datoreaza de la data incheierii contractului de asigurare sociala, contributia lunara aferenta nivelului minim al venitului lunar asigurat fiind in suma de 244 lei.
[ link extern ]

2. Contractul de prestari servicii se incheie pentru activitati cu caracter ocazional .. in cazul dvs ,sunt de parere ca acest lucru mascheaza un contract de munca.
Codul civil constituie temeiul legal in baza caruia se incheie conventiile civile pentru desfasurarea unei mari diversitati de activitati, de persoane din toate categoriile socio-profesionale, fara limitari in ceea ce priveste varsta maxima si minima.
si cum as putea sa ii determin sa imi faca contract de munca...?
sa le <recomand< ca ceea ce au facut este ilegal?
Da, le puteti explica ca in cazul unui control al ITM-ului sunt pasibili de sanctionare cu amenda ...
1. conditia pentru a beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului, conditia este sa obtineti venituri supuse impozitului pe venit, si nu cotizarea la casa de asigurari de sanatate sau asigurari sociale (pensii).
2. contractul de prestari servicii incheiat in baza codului civil, este legal. Problema poate apare daca constata ca activitatea prestata in baza acestuia este dependenta.
Stabilirea unei durate de un an de zile poate fi considerata activitate dependenta ... legalitatea unui astfel de contract se poate pune sub semnul intrebarii .

Alte discuții în legătură

Plati suplimentare la contributia sociala pentru pensie? atinas atinas Am si eu o intrebare: deoarece sunt angajat cu contract de munca partime, pe o durata nedeterminata,este evident ca si contributia la pensie este mica, si ... (vezi toată discuția)
Contributii sociale Dr_Cristina Dr_Cristina De la obtinerea licentei de medic pana la sustinerea examenului de rezidentiat si angajarea ca medic (ian.2014) ce drepturi si obligatii sociale am, ce acte si ... (vezi toată discuția)
Contributii la stat pentru persoana fara venit iulya_amc2006 iulya_amc2006 Buna ziua, Situatia pe care vreau sa o discut cu dvs. este urmatoarea: in 2011 mama a ramas in somaj, nu si-a gasit nimic altceva de munca intre timp, ... (vezi toată discuția)