Bună ziua, stimaţi colegi de breaslă şi dragi forumişti.
Am de analizat următoarea speţă şi am ajuns la un rezultat neconcludent.
În situaţia în care timpul vă permite şi aveţi şi răbdarea de a analiza rezultatul obţinut, vă rog să mă ajutaţi, în sensul aprobării sau neaprobării rezultatului meu.
Astfel:
1. Tema o reprezintă analizarea cotei succesorale ce aparţine numitelor B.C.M. şi B.O.A., ca urmare a moştenirilor deschise după defuncţii B.I. şi B.I.I., asupra unui apartament şi a unui loc de veci.
2. Datele speţei sunt următoarele:
- B.I., căsătorit cu B.M., deţin în coproprietate apartamentul şi locul de veci;
- Cei doi au 2 copii, şi anume B.I.I. şi B.G.;
- B.I.I. este căsătorit cu B.D. şi are două fiice, şi anume B.C.M. şi B.O.A.;
- B.M. a decedat la data de 19.06.2000, iar în urma certificatului de moştenitor emis vin la moştenire B.I. (soţ supravieţuitor), care dobândeşte cota de 2/8 din masa succesorală şi cei doi copii, B.I.I. şi B.G., fiecare cu cota de 3/8 din masa succesorală; de reţinut că în certificatul de moştenitor emis, cota indiviză ce aparţine defunctei este de 1/2 din apartament şi locul de veci;
- B.I.I. a decedat la data de 24.11.2007, iar în urma certificatului de moştenitor emis vin la moştenire B.D. (soţie supravieţuitoare), care dobândeşte cota de 2/8 din masa succesorală a acestuia şi cele două fiice, B.C.M. şi B.O.A., fiecare cu cota de 3/8 din masa succesorală; de reţinut că în certificatul de moştenitor emis, cota indiviză ce aparţine defunctului este de 3/16 din apartament şi locul de veci;
- La data de 30.10.2010, intervine decesul lui B.I., iar în urma certificatului de moştenitor emis vin la moştenire B.G. (fiu), care dobândeşte cota de 2/4 din masa succesorală şi cele două nepoate, B.C.M. şi B.O.A., fiecare cu cota de 1/4 din masa succesorală; de reţinut că în certificatul de moştenitor emis, cota indiviză ce aparţine defunctului este de 10/16 (5/8) din apartament şi locul de veci.
Or, se impune analizarea cotelor ce aparţin celor două fiice, respectiv nepoate, după decesul tatălui, respectiv al bunicului acestora.
Astfel, am procedat la calcularea cotelor, după cum urmează:
a) după moştenirea lui B.I.I. (tată), cotele sunt
- 2/8 * 3/16 = 0,046875 sau 2/8 * 3/8 = 0,09375;
- 2/8 + 3/16 = 0,4375 sau 2/8 + 3/8 = 0,625.
b) după moştenirea lui B.I. (bunic), cotele sunt
- 1/4 * 10/16 (5/8) = 0,15625;
- 1/4 + 10/16 (5/8) = 0,875.
După cum veţi observa, capitolul succesiuni este unul "nou" pentru mine, astfel încât m-am gândit să apelez la bunăvoinţa voastră, a stimabililor şi stimaţilor colegi cu o mai amplă şi mai vastă experienţă, pentru a-mi spune unde greşesc, dacă greşesc şi în ce măsură trebuie să refac calculele, pentru că, sincer să fiu, nu înţeleg care este cota şi cum se calculează.
În speranţa că mă puteţi ajuta, vă mulţumesc anticipat!
Cu multă stimă,
Av. Hulea Ionuţ-Marius