avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune - 30 de ani si dezmembrare teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune - 30 de ani si dezmembrare teren

buna ziua. ce este de facut in aceasta situatie va rog: am inceput actiune ca sa uzucapam un teren, trecut in CF cu 1300 de mp, de fapt sa uzucapam doar jumatate din el, pentru ca atat am lucrat efectiv, si am solicitat si dezmembrarea lui in 2 corpuri. Insa, dupa expertiza s-a dovedit ca defapt nu sunt 1300 de mp, ci 1800. Acum ce mai putem face? Se poate merge oare inainte cu uzucapiunea pe suprafata solicitata initial - jumatate din 1300 de metri, si eventual dupa sa solicitam o rectificare de carte funciara pe restul de suprafata? Sau cum se mai poate proceda?
Va multumim din suflet
Cel mai recent răspuns: Aa-2021 , utilizator 18:47, 18 Decembrie 2022
Buna ziua,
Puteti solicita omologarea expertizei si constatarea ca in fapt sunt 1800 mp din care jumatate intra in regim de uzucapiune.
Va trebui sa formulati cererea in scris si sa o depuneti la instanta la primul termen.
Se va mari, probabil, si taxa fiind obligat sa platiti diferenta.
Multa bafta!
av. Gabriel Klein Kiritescu
va multumesc din suflet. insa nu inteleg, cum adica omologarea expertizei?
Buna ziua,
Adica sa se constate de judecator ca acea expertiza este corecta si sa se ia iin calcul la pronuntarea sentintei.
av. gabriel Klein Kiritescu
Raportat strict la titlul subiectului (Uzucapiune - 30 de ani), se impune o precizare: normele care guvernează uzucapiunea tabulară sunt cele cuprinse în Decretul-lege nr. 115/1938 (uzucapiunea de 20 de ani de la data decesului proprietarului tabular) şi nu cele din Codul civil (30 de ani).

Părerea mea.
va multumesc tuturor pt raspunsuri.
Intr-adevar este vorba despre o uzucapiune de 30 de ani, intemeiata pe dispozitiile codului civil, nu inteleg ce doriti sa spuneti cu uzucapiunea de 20 de ani.
si, dlui. av. Kiritescu, va multumesc frumos, inseamna conform celor spuse de dvs. ca mai avem o sansa pentru a nu se respinge actiunea, si totodata sa solicitam in acelasi timp o rectificare de carte funciara? Insa, o eventuala rectificare de CF in acest fel, oare nu ar fi respinsa de instanta penrtru ca am incalca intr-o oarecare masura drepturile de proprietate ale vecinilor? Adica, este bun acest cadru procesual? doar noi, si defuncta prin curator litis? sau ca sa fi fost totul corect, trebuiau chemati si vecinii? Multumesc

Alte discuții în legătură

Uzucapiune extratabulara cdi75 cdi75 X si Y, respectiv fiu si mama, sunt proprietari tabulari in cote de 1/2 asupra casa si teren. . Mama decedeaza in 1971, avand si alti mostenitori, iar fiul ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune extratabulara Adrianapop987 Adrianapop987 Buna ziua, va rog să ma ajutati cu o problema. Doresc sa introduc o cerere de chemare in judecata inteleiata pe Decretul 115, vreau sa uzucapez un teren ... (vezi toată discuția)
Procedura uzucapiune crilodeea crilodeea Buna ziua! Azi dimineata in instanta doamna judecatoare m-a pus sa fac note scrise referitoare la procedura de judecare a uzucapiunii :O Ce parere am ca mai ... (vezi toată discuția)