avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1127 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire - Modificare titlu de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire - Modificare titlu de proprietate

Salutare tuturor,
Am urmatoare speta: In 1988 bunicul meu si fratele acestuia au mostenit de la tatal lor o casa. Dupa revolutie bunicul meu a facut cerere la primaria pentru punerea in posesie si a terenului agricol + terenul aferent casei in baza legii 18/1991. De curand am aflat ca o cerere a facut si fratele acestuia in aceasta perioada ( nu stiu daca este adevarat sau nu) cert este ca s-au emis 2 titluri de proprietate. Unul pe terenul agricol pe care bunicul l-a avut separat de tatal acestuia pe care este si casa si terenul aferent casei si inca un titlu pe terenul agricol detinut de tatal bunicului meu. Ambele titluri au fost emise pe numele bunicului meu.
In 2008 deci dupa un numar foarte mare de ani (intre timp bunicul si mama mea au decedat ramanand mostenitori bunica mea cu mine si cu sora mea) fratele acestuia ne-a actionat in judecata dorind sa se modifice titlurile de proprietare si astfel sa obtina jumatate din terenul agricol de pe unul din titluri (respectiv cel care a fost al tatalui sau) si deasemenea mai doreste jumatate din terenul intravilan pe care se afla casa .
Mentionez ca in 1997 i-a vandut bunicului jumatatea lui de casa printr-un act de vanzare-cumparare autenitificat la notar. Pe respectivul act este specificat ca se vinde jumatatea din casa pe care o detinea in baza certificatului de mostenitor din 1988, iar terenul apartine de drept cumparatorului adica bunicului meu.
Nu ma intereseaza foarte mult daca dansul o sa ia jumatate din terenul agricol pentru ca pana la urma este dreptul lui dar in schimb ma intereseaza daca are sanse sa obtina jumatate din terenul intravilan pe care se afla casa dupa ce acesta a vandut casa in 1997.
Am consultat un avocat care mi-a spus ca pe acel act de vanzare-cumparare nu este specificat foarte clar ca vanzatorul a vandut si terenul, totusi este specificat ca terenul apartine de drept cumparatorului. Mai nou am vazut ca se pot face de vanzare-cumparare intre parti fara sa se mearga la notar dar nu se poate vinde si terenul aferent daca nu se merge la notar. Asa era si intrecut? Ce ma sfatuiti?
legea 18/1991 stipuleaza ca titlul se emite pe numele mostenitorului care solicita retrocedarea terenului. De asta e titlul pe numele bunicului. Daca fratele acestuia nu face dovada ca a depus cererea in termen, nu are sanse de castig. Oricum, faptul ca mentioneaza ca terenul e pe numele bunicului e ca o recunoastere a dreptului acestuia, va puteti apara cu asta in proces. Teoretic are dreptul la partea sa, practic aveti ceva mijloace de proba sa ii faceti inutil demersul in justitie.

In ceea ce priveste vanzarea casei, fara teren, va aflati intr-o eroare. De curand nu se mai poate face sub semnatura privata ci doar la notar. Inainte sa se modifice legea 114 a locuintei, se putea vinde o constructie fara teren doar sub semnatura privata.
De regula vinzarea terenurilor nu se poate face decit prn inscris autentic, la fel si in cazul unei constructii edificaste pe un teren, sub sanctiunea nulitati absolute, totusi daca s-a vindut cota parte din imobil se subintelege ca si terenul aferent s-a instrainat cumpararotului, in trecut, anterior anului 1990, daca se vinde o constructie terenul aferant revenea statului iar cumparatorul nu obtinea decit un drept de folosinta pe 250 m.p.
top dan a scris:

De regula vinzarea terenurilor nu se poate face decit prn inscris autentic, la fel si in cazul unei constructii edificaste pe un teren, sub sanctiunea nulitati absolute, totusi daca s-a vindut cota parte din imobil se subintelege ca si terenul aferent s-a instrainat cumpararotului, in trecut, anterior anului 1990, daca se vinde o constructie terenul aferant revenea statului iar cumparatorul nu obtinea decit un drept de folosinta pe 250 m.p.


Dati-mi voie sa va contrazic. Cum sa revina statului terenul aferent daca se vindea o constructie? Nu a existat asa ceva nici macar in legislatia comunista. Poate doar in cazul in care cumparatorul era cetatean strain, altfel nu.
La fel de gresita consider ca este si afirmatia ca daca s-a instrainat constructia s-a instrainat si terenul aferent. Terenul nu era in patrimoniul vanzatorului la data vanzarii, prin urmare nu avea cum sa transmita propiretatea asupra lui.
Din cate am inteles, casa fara teren a fost "bun succesoral" al bunicului dvs. si al fratelui (acestia detinand bunul in cote egale).
Apoi in 1997, fratele bunicului a instrainat prin act autentic cota sa din casa, in act precizandu-se ca terenul de sub constructie apartine de drept bunicului dvs., deci cumparatorului.
Mai sustineti ca terenul aferent casei era bun propriu al bunicului dvs. (nu a fost in proprietatea strabunicului), deci fratele bunicului nu are nici un drept asupra acestui teren, legal nu vad de ce ar emite pretentii asupra acestui teren...Ati putea invoca lipsa calitatii procesuale active a fratelui bunicului dvs.Acesta ar putea obtine doar jumatate din terenul agricol care fusese de drept al tatalui bunicului dvs.

Av.Cermak Iuliana
NU stim temeiurile actiunii in judecata ca sa dam cu parerea pe ceva concret... asa dam numai cu ea in balta...
Daca ne-ati putea spune in ce baza va cere fratele bunicului acel teren... ne-ati ajuta.
E important daca a facut si el cerere retrocedare etc.

Alte discuții în legătură

Anulare titlu proprietate 80kln 80kln Buna, Un unchi mai indepartat a inaintat o actiune pt anularea unor titluri de proprietate emise in urma cu circa 7 ani de zile. El stia de ele, de aceea ... (vezi toată discuția)
Ca mostenitor rezervatar,cum pot afla daca un alt mostenitor ... vlad19722 vlad19722 Ca mostenitor rezervatar,cum pot afla daca un alt mostenitor rezervatar a vandut terenul intravilan la care am si eu dreptul? Titlul de proprietate a fost ... (vezi toată discuția)
Act succesiune Nica Angela Nica Angela Act succesiune.Buna ziua.An făcut succesiunea după decesul tatălui în anul 1985 fiind patru frați și acum urmează să facem succesiunea după decesul ... (vezi toată discuția)