avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... denunt calomnios
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

denunt calomnios

buna ziua

o persoana mi-a facut plangere penala la politie pentru amenintare , santaj, ultraj contra bunelor moravuri ,iar, aceasta plangere a fost solutionata cu NUP de catre parchetul procuraturii .In urma cercetarilor s-a constatat ca faptele susmentionate nu exista si s-a emis o rezolutie de NUP care mi-a fost comunicata si care nu a fost contestata in termenul legal de catre reclamant.
Daca depun o plangere penala pentru denunt calomnios impotriva acelei persoane ce risca aceea persoana?
Cel mai recent răspuns: Tulcea Detectiv particular , Alte profesii 09:21, 5 Martie 2009
Denuntul calomnios este o fapta reprobabila sanctionata penal.Pedeapsa este cea cu inchisoarea.Va trebuie , insa , niste mijloace de proba solide : martori , inscrisuri.
Succes.
Codul penal:

Art. 259. - Denuntarea calomnioasa

Învinuirea mincinoasa facuta prin denunt sau plângere, cu privire la savârsirea unei infractiuni de catre o anume persoana, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Producerea ori ticluirea de probe mincinoase, în sprijinul unei învinuiri nedrepte, se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.

Daca cel care a savârsit fapta declara mai înainte de punerea în miscare a actiunii penale fata de persoana în contra careia s-a facut denuntul sau plângerea, ori împotriva careia s-au produs probele, ca denuntul, plângerea sau probele sunt mincinoase, pedeapsa se reduce potrivit art. 76.
Puteti depune plingere pentru denunt calomnios,asa cum credeti dvs. Numai ca plingerea trebuie sustinuta cu probe. Astfel riscati sa intrati intr-un joc si la rindul sau reclamatul sa va reclame pe dvs. solicitind acelas lucru.Analizati bine. Sunt infractiuni la care este valabila retragerea plingeri si inpacarea partilor. Nu se risca neaparat inchisoarea.
Scuze .Am interpretat gresit:">
In cazul denuntului calomnios nu este incidenta plangerea penala prelabila care poate fi retrasa .
Nici impacarea nu poate opera.
Raportul juridic de conflict poate fi adus in fata institutiilor de stat fie printr-o plangere , fie prin denunt.
Deci , odata depusa plangerea , ea nu mai poate fi retrasa , efectuandu se acte de cercetare .
in schimb , exista cauze de reducere a pedepsei, amintite de avluci.
Ultima modificare: Joi, 5 Martie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Ploaie de acuzatii clauflu clauflu buna ce pot face din punct de vedere legal in cazul in care o persoana imi face sistematic reclamatii la organele de politie, pentru un asazis furt pentru ... (vezi toată discuția)
Denunt calomnios marcica marcica Fiind acuzat de ultraj, prin ordonanta procororului se dispune N.U.P. intrucat fapta nu exista.Termenul de contestatie a reclamantului fiind expirat .Poate fi ... (vezi toată discuția)
Denuntare calomnioasa elena1elena elena1elena ce masuri se puate lua impotriva unei persoane ca mia facut o denuntie la politie sa investigat a ajuns la procuratura si sa dat NUP.eu la randulñ meu ... (vezi toată discuția)