avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Cafeneaua avocaţilor Conditiile suspendarii si ale continuarii judecatii in ...
Discuție deschisă în Cafeneaua avocaţilor

Conditiile suspendarii si ale continuarii judecatii in cazul art. 155^1 C. pr. civ.

Unu. Norma.

Art. 155^1
Când constată că desfăşurarea normală a procesului este împiedicată din vina părţii reclamante, prin neîndeplinirea obligaţiilor prevăzute de lege ori stabilite în cursul judecăţii, instanţa poate suspenda judecata, arătând în încheiere care anume obligaţii nu au fost respectate. Dispoziţiile Art. 1083 sunt aplicabile.
La cererea părţii, judecata va fi reluată dacă obligaţiile la care se referă alin. 1 au fost îndeplinite şi, potrivit legii, aceasta poate continua. Dispoziţiile Art. 155 alin. 2 se aplică în mod corespunzător.

Doi. Modul in care (cred eu) trebuie pusa problema. Care pot fi obligatiile reclamantului care prin neindeplinire impiedica desfasurarea normala a unui proces? Daca v-ati gandit la "Obligatiile stabilite de instanta de judecata in sarcina reclamantului" ... B-) Imi pare rau, dar trebuie sa va dezamagesc pentru ca raspunsul nu e deloc atat de facil pe cum pare si nu cred ca-l gasiti in vreun tratat de drept (daca ma insel, adica daca gasit altceva decat o banala exegeza faceti bine si dati-mi peste nas cu volumul, pagina si paragraful autorului). De ce zic ca nu e simplu? Pentru ca suntem obligati, lex lata, sa eliminam motivele care desi sunt fara umbra de indoiala tot obligatii ale reclamantului duc la alt rezultat decat suspendarea in conditiile art. 155 ind 1.

art. 114 alin. 4 Cod pr. civ.
Dacă obligaţiile privind completarea sau modificarea cererii nu sunt îndeplinite în termenul prevăzut la alin. 2, suspendarea judecăţii se pronunţă prin încheiere potrivit dispoziţiilor Art. 339.
...
Art. 133
Cererea de chemare în judecată care nu cuprinde numele reclamantului sau al pârâtului, obiectul ei sau semnătura, va fi declarată nulă

Asadar, reclamantul trebuie sa indice in cerere toate elementele aratate la pct. 1-6 ale art. 112 Cod pr. civ. Daca nu indica numele sau, numele paratului, obiectul cererii sale ori nu semneaza, cererea sa va fi anulata.
Daca cererea reclamantului nu cuprinde oricare elemente din cele aratate de art. 112 Cod pr. civ., afara de cele care produc nulitatea, iar reclamantul nu-si completeaza ori nu-si modifica cererea defectuos formulata procedura, care inca nu a devenit contencioasa ci este necontencioasa intrucat raportul de drept procesual civil cu paratul inca nu s-a putut lega se suspenda printr-o incheiere data in temeiul art. 339 C. pr. civ.
Cu alte cuvinte, daca reclamantul nu arata valoarea obiectului cererii sale, daca nu depune copii suficiente dupa inscrisurile aratate in cerere, etc. judecata se suspenda inainte ca paratul sa fie citat, adica inainte ca raportul de drept procesual civil sa se fi legat.
Trei. Daca in situatiile de mai sus nu sunt incidente, care ar fi atunci situatiile in care ar fi incidente disp. art. 155^1?
Cu toate ca nicaieri in procedura civila nu apare o astfel de dispozitie, din interpretarea logica si sistemica a normelor privind obligatiile reclamantului si sanctiunile aplicate in cazul neindeplinirii acestora rezulta i.m.h.o. ca pentru a conduce la suspendarea judecatii in cond art. 155^1 trebuie ca obligatia ce trebuie indeplinita sa aiba urmatoarele caractere
A. Sa fie o obligatie personala Daca o alta persoana poate executa obligatia nu exista motiv de suspendare pentru ca judecatorul poate ordona executarea ei de catre alta persoana.
B. Sa existe o piedica reala in calea finalizarii judecatii din cauza obligatiei neindeplinite de reclamant.
C. Masura suspendarii sa actioneze ca un mijloc de presiune asupra reclamantului
D. Fata de neindeplinirea obligatiei de catre reclamant sa nu existe un alt remediu legal pentru urmarirea finalizarii judecatii.
Exempli gratia
Partile sunt obligate sa dea explicatii judecatorului cu privire la cererile lor. Daca paratul refuza sa dea explicatii remediul legal cu privire la acest refuz este admiterea cererii reclamantului daca celelalte conditii sunt indeplinite. Daca reclamantul refuza sa dea explicatii cu privire la cererea sa, intrucat nicio alta persoana nu poate face acest lucru, judecatorul poate suspenda pricina daca paratul nu este astfel prejudiciat.
Legea de procedura civila da dreptul judecatorului sa incerce impacarea partilor hotarand infatisarea lor in persoana chiar daca sunt reprezentate. Daca paratul este de fata si arata ca vrea sa se impace iar reclamantul refuza sa se infatiseze judecatorul poate suspenda judecata pana la infatisarea reclamantului. S.a.m.d.

Ce parere aveti?






imi place in cafeneau avocatilor:)
pacat ca suntem doar noi doi, fara gagici:D

1. desfasurarea procesului presupune procedura contencioasa
2. orice motiv care impiedica continuarea judecatii si care nu poste fi suplinit din oficiu/partea adversa si care nu are o sanctiune- adica decadere
Trebuie sa va contrazic putin, doar in ce priveste partea finala a subiectului. Astfel, institutia suspendarii pe temeiul art.155 ind1 CPC nu este altceva decat o sanctiune aplicabila reclamantului, intrucat paratul daca nu ar indeplini o dispozitie , instanta s-ar pronunta in favoarea reclamantului, fie ca o recunoastere a pretentiilor din partea paratului, fie ca apararile sunt nefondate, neprobate....
Tot astfel, in ce priveste "caracterele" enumerate de dvs. referitoare la "obligatiile de indeplinit", ati uitat sa precizati pe cele mai importante, respectiv ca este aplicabila doar culpei reclamantului si ca instanta sa dispuna in sarcina acestuia executarea unei activitati de care depinde insasi judecarea cererii sale, cum ar fi: prezentarea unui inscris, aratarea domiciliului paratului, prezentarea mostenitorilo paratului, plata unui onorariu de expert,etc.
Doar in aceste conditii instanta poate dispune suspendarea cauzei, intrucat in alte situatii expres reglementatein CPC, intervin alte sanctiuni, care in principal duc la respingerea actiunii ca neintemeiata sau nefondata, dupa caz.
In ce priveste infatisarea in persoana a reclamantului, consider ca atata timp cat el este reprezentat si din actele sale reiese clar vointa de a continua procesul, instanta nu are temei si nu poate suspenda cauza, (vezi art.264 si urm CPC si tranzactia).
Doar in aceste conditii instanta poate dispune suspendarea cauzei, intrucat in alte situatii expres reglementatein CPC, intervin alte sanctiuni, care in principal duc la respingerea actiunii ca neintemeiata sau nefondata, dupa caz.

:((

eram doi si fara fete si era bine
acum suntem trei si ne certam
cum adica poate fi respinsa o actiune... fie ca nefondata, fie ca neintemeiata:)))))))
adica s-ar putea sa fie intemeiata si nefondata sau nefondata dar intemeiata?

:((
Acum vreo 25-30 de ani jucam sah cu rezultate modeste in doua echipe aradene. Din partidele de sah si de la antrenorul de atunci am invatat insa ca orice pozitie care pare complexa si incurcata poate evolua intr-o alta pozitie simpla si clara prin procedura simplificarii pozitiei care presupune ca partea care a dobandit un oarecare avantaj material sau pozitional poate castiga fortand schimburi de piese de valoare egala pentru a ajunge intr-un final simplu si clar castigat
Morala? Solutia oricarei probleme complexe apare simpla dupa ce elimini toate elementele neimportante.
Unu. Trebuie, asadar, ca dupa ce eliminam detaliile neimportante sa stabilim in care situatii in concreto ar trebui sa se aplice dispozitiile art. 155^1 c.pr.civ. provocand instanta sa declare suspendarea judecatii.
Doi. Raspunsul: "Judecata poate fi suspendata in cazul in care se constata neindeplinirea obligatiilor prevazute de lege ori stabilite in cursul judecatii" cu toate ca pare evident, si afara de faptul ca este doar o repetare a enuntului legiuitorului, sau poate tocmai din acest motiv (?) este gresit. deoarece sfera obligatiilor pe care legea le impune reclamantului sau pe care instanta de judecata le poate stabili in sarcina acestuia este limitata. Or, tocmai aceste limite sunt in discutie iar cel care evita sa discute despre aceste limite sub cuvant ca instanta, in intelepciunea ei, poate stabili orice fel de obligatii in sarcina reclamantului, nu solutioneaza problema, ci doar o goleste de continut.
Trei. Regula de baza de la care trebuie sa pornim cercetarea noastra este ca toti participantii la procesul civil trebuie sa se supuna vointei legiuitorului la fel cum lutul trebuie sa se supuna vointei olarului. Un alt aspect demn de amintit este ca, in contextul procedurii civile, atat dupa locul unde se afla cat si dupa natura dispozitiilor art. 155^1 este o norma cu caracter general.
Patru. Am aratat in prima postare din acest topic ca in faza de initiere a procesului civil daca reclamantul nu-si indeplineste obligatiile judecata fie se suspenda insa pentru alte motive decat art. 155^1 C.pr.civ., fie cererea este anulata.
Cinci. Afara de aratarea paratului si a elementelor esentiale ale cererii de chemare in judecata potrivit art. 112 Cod pr. civ. reclamantul mai are si obligatia de a achita taxa de timbru. Pentru a-si indeplini aceasta obligatie reclamantul trebuie sa arate ce valoare are obiectul cererii sale. Urmeaza o intrebare simpla: Ce sanctiune i se aplica reclamantului care nu indica valoarea obiectului cererii? Daca v-ati gandit sa raspundeti: Suspendarea judecatii in temeiul art. 155^1 C.pr.civ., ... ar trebui sa recititi art. 114 Cod pr. civ. si sa vedeti ca in mod legal (stiu ca practica este alta) suspendarea trebuie sa fie pronuntata in astfel de cazuri in temeiul art. 339 Cod pr. civ. ceea ce face dovada faptului ca inainte de a completa cererea, reclamantul nu poate lega in mod legal niciun raport juridic procedural civil cu paratul.
Sase. Ce se intampla insa daca cererea de chemare in judecata scapa de filtrul impus de art. 114 Cod pr. civ., paratul este citat fara ca reclamantul sa fi indicat valoarea obiectului cererii sale? Hmmm, raspunsul nu este atat de simplu cum pare: "suspendarea judecatii in temeiul art. 155^1 C.pr.civ.!" si trebuie sa aiba in vedere cateva lucruri:
a) faptul ca a permis legarea raportului juridic procedural civil inainte ca reclamantul sa-si indeplineasca obligatia de a arata valoarea obiectului cererii sale este nu numai o culpa a reclamantului ci si a instantei.
b) interesele paratului, care pana la o hotarare definitiva de condamnare este presupus ca nu datoreaza nimic, trebuie sa fie protejate
c) cat timp reclamantul a aratat obiectul cererii sale (daca n-a facut-o cererea trebuie anulata) stabilirea valorii acestui obiect in timpul judecatii pentru bunurile imobile se face potrivit disp. art. 3^1 din Legea nr. 146/1997.
d) bunurile, afara de cele imobile, pentru case se percepe impozit au o valoare de impozitare stabilita potrivit legii care poate fi aflata foarte lesne de instanta de judecata.
Asadar, in ciuda faptului ca nu pot cita autori prestigiosi care sa-mi sustina opinia - daca puteam face asta tot ce am scris mai sus era inutil - (sunt rau, na!) este cat se poate de clar ca daca si numai daca obiectul cererii reclamantului nu priveste un bun imobil, o mostenire sau un bun pentru care se percepe impozit, iar suspendarea judecatii nu-l vatama in nici un fel de parat judecata poate fi suspendata in temeiul art. 155^1 C.pr.civ.
Altfel, ar trebui sa admitem ca desi atat reclamantul cat si instanta de judecata sunt in culpa pentru ca nu s-a stabilit valoarea obiectului cererii inainte de a-l cita pe parat, acesta poate sa aiba ghinionul de a fi vatamat prin suspendarea judecatii.
Ultima modificare: Joi, 20 Iunie 2013
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Stimate coleg,...din pacate in incercarea de a discuta un subiect interesant, ai monologat prea mult si fara posibilitatea de a fi criticata opinia d-tale punctual..Mai bine incearca sa tratezi noul codu de procedura caci este mai interesant....Ca sfat vezi ca iti lipseste din textul citat al art.155 ind 1 CPC cuvantul "reclamant"...deci se aplica doar daca reclamantulnu indeplineste o obligatie dispusa de instanta de judecata...Celelalte sunt sanctiuni procedural stauate de legiuitor in situatii prestabilite...Ce sa-i faci?...Le-ai cam incurcat....Bafta pe viitor!

Alte discuții în legătură

Suspendare proces? leusan leusan Poate cere o persoana, reclamnat , suspendare procesului in bazaart 155^1 daca pe parcursul infatisarilor nu a putut face dovada calitaii sale procesuale si ... (vezi toată discuția)
Este admisibila o cerere de suspendare conform art. 155 ind. 1 cod procedura civila formulata de reclamant? machis machis Potrivit art.155 ind.1 din c.pr.civ. instanţa poate suspenda judecata când constată că desfăşurarea normală a procesului este împiedicată din vina ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate aylyn87 aylyn87 Am un proces cu un vecin care a intrat ilegal in curte, acest vecin a primit de la primarie acea proprietate (are acte), desi acel loc este al meu conform ... (vezi toată discuția)