avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident la locul de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident la locul de munca

buna seara.
va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema.
o cunostinta de-a mea s-a accidentat destul de grav la locul de munca: a ramas fara falange la 2 degete de la mana. s-a intamplat azi la serviciu incercand sa blocheze o teava sa poata fi aranjata in masina. a fost supus unei operatii de reconstructie si recuperare - ce e mai poate a partilor din deget. de la firma a fost indemnat sa nu precizeze ca accidentul s-a produs acolo, dar nu a spus asa ceva. a spus exact unde a avut loc si nu a semnat precum accidentul nu a avut loc acolo. mai sta inca internat.
era angajat de ~ 2 luni cu contract pe per. determinata de 3 luni.
va rog sa ma sfatuiti cum sa procedam.
multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Iunie 2013
alinabaza, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:23, 15 Iunie 2013
In functie de imprejurarile producerii accidentului poate solicita daune materiale si daune morale, daca accidentul nu s-a produs din culpa exclusiva.Va sugerez sa cititi Legea 319/2006 actualizata si normele sale de aplicare.
Solicitati angajatorului sa dispuna cercetarea evenimentului produs, ca accident de munca, de catre o comisie nominalizata prin decizie interna.
Puteti sesiza in scris Inspectoratul teritorial de munca.
Spitalul anunta telefonic producerea evenimentului la ITM.
Conform prevederilor Legii ssm nr.319/ 2006, art.27 al.(1) angajatorul avea obligatia sa anunte evenimentul produs, de indata, respectand un formular (anexa 13 la HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare - Norme metodologice de aplicare a legii ssm) si sa semneze decizia de cercetare AM.
Va multumesc. Nu stiu daca angajatorii au anuntat accidentul. Am obtinut de la iei adeverinta ca a este salariat si ca este cu contributia pentru asgurari si urmeaza sa obtina de la fisc sau primarie ca nu a avut alte venituri inainte. Vedem ce spun si medicii cat va dura recuperarea lui. Nu au vrut sa ma intrebe nimic cand am mers sa iau adeverinta si hainele din dulapul lui.
Ultima modificare: Joi, 13 Iunie 2013
alinabaza, utilizator
Cand sotul va obtine certificatul medical de la spital, pe acesta trebuie sa fie mentionat accident de munca (AM), nu boala.
De la firma trebuie sa primiti copie dupa PV de cercetare AM, formular FIAM de inregistrare AM de catre firma, pentru ca sa poata fi platit certificatul medical pentru AM din fondul pentru AM si Boli profesionale. Firma cotizeaza lunar la acest fond.
Multumesc pentru informatiile oferite Dle Popa.
Luni este posibil sa-i dea drumul acasa urmand sa revina dupa ~ 3 saptamani la spital pt. a-i separa degetele prin operatie. Unde trebuie sa depuna acele documente de la firma? Nu este cazul sa cerem despagubiri, a ramas cu un handicap la cel putinj 1 deget - va fi mai scurt, iar celalalt se reface usor deoarece inca nu au intervent probleme la el.

Alte discuții în legătură

Proces verbal de constatare accident de munca gheil gheil Buna ziua, la cat timp se poate face o contestatie asupra unui proces verbal de constatare a accidentului de munca si de cand incepe sa curga acest timp. Unde ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, este specificat in legislatie un anumit termen in ... Ionut.ion Ionut.ion Buna ziua, Este specificat in legislatie un anumit termen in care trebuie inmanat victimei unui accident de munca un exemplar din Procesul verbal de ... (vezi toată discuția)
În urma unui accident la locul de munca, eu am făcut demersurile ... Marius Ionescu2021 Marius Ionescu2021 În urma unui accident la locul de munca, eu am făcut demersurile către politie itm pentru a declara accidentul. Angajatorul aflând ulterior când au ... (vezi toată discuția)