avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1359 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Obtinere certificat casatorie din Germania
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Obtinere certificat casatorie din Germania

Va rog sa-mi spuneti unde sau cui trebuie sa ma adresez pentru a intra in posesia certificatului de casatorie ce a avut loc pe teritoriul Germaniei, intre un cetatean german si mine, romanca intoarsa in tara. Sunt interesata daca pot sa-l primesc aici, in Romania si prin ce metode ?
A doua intrebare este daca acest certificat de casatorie trebuie sa-l solicit apostilat sau e valabil in Ro si fara apostilla, conform Conventiei nr. 16 a Comisiei Internationale de Stare Civila ?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela_C , utilizator 15:25, 18 Iunie 2013
Certificatul de casatorie se va obtine de la Primaria din Germania - Serviciul e stare civila, unde a fost incheiata casatoria.
In calitate de cetatean roman, dvs aveti obligatia sa va transcrieti actul de casatorie in tara, in termen de 6 luni de la intoarcerea in tara sau de la primirea din strainatate a certificatului ori extrasului de stare civila.
Transcrierea se va face la Oficiul de stare civila de la locul unde are domiciliul in tara titularul actului.
Pana acum, pe langa alte acte, la transcrieretrebuiau depuse si:
- certificatul de căsătorie (Heiratsurkunde) în original şi extrasul din actul de căsătorie (Auszug aus dem Heiratseintrag – Formule B) cu apostila autorităţii germane competente, în conformitate cu prevederile Conventiei de la Haga din 1961;
- traducerea în limba română a actului de căsătorie german;

Romania a aderat la Conventia nr. 16 in anul 2012, atunci cand Parlamentul Romaniei a adoptat Legea nr. 65/2012, ce a fost apoi publicata in Monitorul Oficial si a intrat in vigoare in 24 august 2012.
In prezent, in baza prevederilor Legii nr. 65/2012, Ministerul Afacerilor Interne a supus dezbaterii publice Hotararea de Guvern privind aprobarea normelor metodologice de punere in aplicare a Conventiei nr. 16 in Romania, urmand sa se aplice cat de curand.

Conform documentului supus consultarii publice, extrasele multilingve ale actelor de stare civila eliberate in conditiile Conventiei nr.16, de catre autoritatile competente ale statelor parti la aceasta conventie, altele decat Romania, sunt recunoscute de catre autoritatile si institutiile publice romane fara traducere, legalizare sau alta formalitate echivalenta si se utilizeaza in aceleasi conditii ca si certificatele de stare civila.
Totusi ramane obligatia de transcriere a actului de casatorie in tara, dar probabil nu se vor mai solicita cele doua puncte mentionate anterior, fiind suficient sa prezentati in tara extrasul multilingv a actului de stare civila pe care il solicitati la Primaria unde s-a efectuat casatoria in Germania

Ultima modificare: Vineri, 14 Iunie 2013
Adriana Tugui, Avocat
Stimata doamna avocat,
Va multumesc foarte mult pentru promptitudine si pentru raspuns.
Permiteti-mi sa va explic pe scurt,
Din pacate am revenit in tara, separandu-ma de sot si actele de casatorie au ramas la el. Am incercat prin el sa obtin 1 exemplar, gandindu-ma ca lui i-ar fi mai usor sa obtina, insa nu am avut succes.
Revin cu precizarea ca sunt interesata care este modalitatea de a obtine actele casatoriei de aici din Ro, un drum pana acolo ar fi destul de costisitor. Tocmai pt a transcrie ulterior casatoria si a face demersuri pt divort. Cui trebuie sa ma adresez: ambasadei, primariei din Germania si cum anume? Sunt in dilema.
De asemenea, trebuie sau nu apostilate ca sa fie luate in considerare, ca sa nu ma trezesc ca fac eforturi sa le obtin si dupa aceea mai trebuie si apostila?
Va rog sa aveti amabilitatea sa reveniti cu un raspuns, in limita timpului Dvs.
Multumesc!
Mergeti la Ministerul Afacerilor Externe-Departamentul Consular si solicitati procurarea unui certificat de casatorie. Furnizati MAE toate datele cu privire la locul si data casatoriei si mentionati ca va este imposibil a va deplasa personal in Germania. Problema este ca de multe ori aceste certificate se obtin dar nu sunt apostilate. Nu cred ca MAE se poate ocupa si de apostilare. De aceea poate ca aveti o cunostinta, pe cineva din Germania, pe care sa-l imputerniciti a va reprezenta la primarie si la prefectura pentru a va ridica un nou certificat de casatorie pe care ulterior sa-l si apostileze, dupa care sa vi-l trimita in Romania. Obligatoriu trebuie apostilat. Daca va poate elibera un certificat de casatorie conform Conventiei 16, este perfect intrucat acesta nu mai trebuie apostilat si nici tradus, dar nu stiu daca va elibereaza intrucat nu cred ca au inca acel formular.
Inteleg ca situatia dvs nu este usoara si nu aveti la indemana prea multe variante. La directia consulara din Romania va adresati doar daca dupa incheierea casatoriei ati depus actul la consulatul Romaniei din Germania, ceea ce inteleg ca nu ati facut.
Daca nu puteti sa va deplasati personal in Germania, va raman doua variante:

1. apelati la o persoana de incredere de acolo, pe numele careia faceti o procura autentica aici in Romania pentru obtinere certificat de casatorie si apostilare. Persoana se va adresa Primariei unde s-a incheiat casatoria si va solicita in numele dvs certificatul.
Dupa obtinerea certificatului va aplica apostila.
În landurile federale, competenţele nu sunt reglementate în mod unitar. Informaţii exacte veţi
obţine de la Primaria care a emis respectivul act oficial. În general, competenţa aceasta
aparţine pentru acte oficiale ale tuturor autorităţilor administrative (cu excepţia autorităţilor administraţiei judiciare):
în Berlin: oficiul de stare civilă din Berlin
în Renania-Palatinat: Direcţia de supraveghere şi prestări servicii din Kaiserslautern
în Thuringia: Oficiul administrativ al landului din Weimar

2. daca nu aveti aceasta persoana la care puteti apela, va puteti adresa unui avocat din Germania din localitatea in care s-a incheiat casatoria. Cautati pe net si luati legatura sa vedeti ce tarife va percep. Un profesionist poate incheia un contract cu dvs si prin corespondenta electronica si va poate spune si modalitatile de plata atat a cheltuielilor cat si onorariului sau. Stiu ca serviciul consulatului roman din Germania va poate pune in legatura (recomanda) un avocat pentru solutionarea problemei acolo. Poate ar fi bine sa le scrieti un mail sa le solicitati ajutorul.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Iunie 2013
Adriana Tugui, Avocat
Va multumesc pentru raspunsuri. Am notat tot ce mi-ati spus. Intre timp mi-a venit ideea sa sun la oficiul starii civile sa intreb daca certificatul mai trebuie apostilat (vezi Conv. 16). dupa ce voi afla, voi contacta Directia consulara, insa acolo din informatiile care circula din gura in gura, dureaza foarte mult pana obtii actul.
Va salut cu respect.

Alte discuții în legătură

Certificat naștere copil născut in germania bogdanponline bogdanponline Salutari. Doresc și eu câteva lămuriri dacă se poate să mă ajute cineva. Eu și soția mea locuim în Germania ,doar eu lucrez, și de cinci luni avem un ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere multilingv nagyflorina nagyflorina buna , ma intereseaza daca certificatul de nastere multilingv eliberat de autoritatile romane, trebuie tradus ? cei de aici din Germania imi cer sa il traduc , ... (vezi toată discuția)
Carte identitate permis pasaport cristianjuvete cristianjuvete Buna ziua, Am efectuat o casatorie in strainatate intre cetatean sud african si cetateanca romanca. Certificatul de casatorie (unnabriged) a fost emis de ... (vezi toată discuția)